Başkan Çelebi, Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi'ye sektörlerin taleplerini aktardı
26.04.2023, TRABZON, TTSO - Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, Trabzon'da tarım sektörü temsilcileriyle bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'ye balıkçılıktan seracılığa kadar birçok alanda sektörün taleplerini aktardı.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Trabzon ziyareti kapsamında Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısına katıldı. Toplantıda ayrıca Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, TTSO Başkanı Erkut Çelebi, yönetim kurulu üyeleri, bakanlık yetkilileri ve sektör temsilcileri yer aldı.
ÇELEBİ BALIK YUMURTASI TESİSİNE DESTEK VE YENİ SOMON ÜRETİM ALANLARI AÇILMASINI İSTEDİ
Açılış konuşmalarının ardından TKDK tarafından hibe desteği alan firmaların temsilcilerine çekleri verildi. Toplantıda daha sonra sektör temsilcileri Bakan Kirişçi ve yetkililere taleplerini aktardı. TTSO Başkanı Erkut Çelebi, dünyada büyük talep gören ve ihracatı sürekli artan Türk somonu için üretim alanlarının genişletilmesini talep etti. Çelebi ayrıca somon üretiminde dışa bağımlılığa son vermek adına planlanan balık yumurtası üretim tesisinin inşaatına başlanabilmesi için de bakanlık desteği istedi. TTSO'nun ilgili meslek komitelerinden alınan sektörün talepleri de yazılı olarak Bakan Kirişçi'ye aktarıldı. Bu talepler şöyle sıralandı:
2006 yılında yasalaşan 5553 sayılı tohum yasasında çalışma yapılarak, yerel tohumların yetiştirilmesine yönelik düzenlemeler yapılmalıdır. Aynı tohumların Adana ile Trabzon'da aynı sonuç vermesi mümkün değildir. Bu nedenle her bölgeye uygun ürünlerin yetiştirilmesi teşvik edilmelidir.
Meyve seracılığı desteklenmelidir. Özellikle bölgemize has karayemiş, kokulu üzüm gibi meyvelerin dış kaynaklı doğa etkilerinden korunarak uygun koşullarda üretiminin sağlanabilmesi için teşvik ve destekler verilmeli, bu ürünlerin daha fazla üretimini ve raf ömrünü uzatacak çalışmalar yapılmalıdır.
Trabzon Limanına gelen ithal buğday kotasının arttırılması talep edilmektedir. Şu anda buğday konusunda bir sıkıntı yaşanmamakla birlikte dönem dönem bu kota nedeniyle firmalarımız mağduriyet yaşamaktadır.
Devletin un fabrikalarına vermiş olduğu sübvansiyonlu buğday programının Haziran 2023 tarihine kadar devam edeceği açıklanmıştı. Bu tarihten sonra bu uygulamanın devam edip etmeyeceği konusundaki belirsizliğin giderilmesi talep edilmektedir.
Özellikle bölgemizde açık olarak satılan fabrikasyon tereyağı ürünlerine yönelik denetimlerin sıklaştırılması talep edilmektedir. Bu ürünlerin etiketi olmadığı için içeriğine ilişkin herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.
Kırsal Kalkınma Destekleme Programı kapsamında altyapı yatırımlarına 17, ekonomik yatırımlara 35 proje olmak üzere toplam 163 milyon TL tutarında 52 proje sunulmuştur. Ancak bütçe imkânları dâhilinde bu projelerin sadece 4 adedi onaylanmış, toplam 9,5 milyon TL hibe alınabilmiştir. Özellikle balıkçılık sektöründe birçok proje destek alamamıştır. Bu konuda Bakanlığın bütçe imkânları zorlanarak sunulan bu projelerin desteklenmesi talep edilmektedir.
Özellikle Karadeniz Alası Somon Balığı üretiminde ve ihracatında Trabzon çok önemli gelişmeler kat etmiştir ve ilimizde sürekli büyüyen bir sektör konumundadır. Ancak denizde bu üretimin yapılacağı alanların arttırılması gerekmektedir. Bu durumda hem üretim miktarı hem de ihracat artacaktır.
Tarım ürünlerinde dönüm başına destek sisteminden ürün bazlı destek sistemine geçilmelidir.
Sübvansiyon kredilerinin yetiştiriciler yanında imalatçı firmalara da verilmesi talep edilmektedir.
Kenevir yetiştiriciliği kapsamına Trabzon dâhil edilmelidir.