Avustralyalı Yatırımcılar Trabzon'a davet edildi

  Yazı Boyutu - 14 +

05.04.2022, TRABZON, TTSO - Avustralya'nın Ankara Büyükelçiliği Siyasi İşler Memuru Kim Esteban Refshauge, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nı (TTSO) ziyaret etti.

Kim Esteban Refshauge, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ile ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik yapılacak çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu, Trabzon'daki ticaret ve sanayi imkanları hakkında hazırlanan filmi izledi.

Konuk diplomatın, "Ukrayna ve Rusya krizinden etkilendiniz mi?" şeklindeki sorusunu yanıtlayan Başkan Hacısalihoğlu, "Rusya ve Ukrayna ile ticari bağlantılarımız var. Ancak can güvenliği önceliğimizdir. Bu süreçte bazı sektörlerimiz elbette etkilendi. Bunun boyutu ise gelecekte istatistiki olarak ortaya çıkacaktır. Arzumuz ve isteğimiz Ukrayna ve Rusya arasında yeniden barışın sağlanmasıdır" ifadesini kullandı.

Trabzon'un geniş bir hinterlantta güvenli bir yatırım bölgesi olduğunu ifade eden Başkan Hacısalihoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avustralya Türkiye büyükelçisini Karadeniz'i ziyaret programları kapsamında Trabzon'da ağırlamaktan ve Avustralyalı iş insanlarıyla işbirliği yapmaktan memnunluk duyarız. Trabzon dört organize sanayi bölgesinde bin 500'ün üzerinde sanayi kuruluşu ile bu coğrafyadaki en güvenli yatırım ve üretim merkezlerinden biridir. Dünya fındık üretiminin yüzde 70'ini Türkiye üretmektedir. Türkiye'deki fındığın yüzde 10'unu üreten Trabzon, Türkiye'nin fındık ihracatının yüzde 50'ye yakınını gerçekleştirmektedir. Çay tarımı ve endüstrisinin de gelişmiş olduğu bir bölge olan Trabzon'da doğal ve kaliteli çay üretimi yapılmaktadır ve son yıllarda ihraç edilmeye başlanmıştır. Ayrıca Trabzon'da su ürünleri sektöründe yetiştirilen Türk Somonunun üretim ve ihracatı ise sürekli artmaktadır. Özellikle Japonya başta olmak üzere Uzak Doğu ülkeleri ve Avrupa ülkelerine de Türk somonu ihracatımız artmaktadır. Tarım, sanayi, maden ürünleri ve yüksek teknolojik ürünler başta olmak üzere Trabzon'dan yaklaşık 130 ülkeye ihracat gerçekleştirilmektedir. Trabzon orta ve yüksek teknolojik ürünlerin üretiminin planladığı bir endüstri bölgesinin tüm hazırlıklarını tamamlamış ve yatırım aşamasına getirmiş durumdadır. Avustralyalı firmaları endüstri bölgemizde yatırım yapmaya ve bu bölge ile iş birliğinde bulunmaya davet ediyoruz. 220 hektarlık alanda kurulacak olan Endüstri Bölgesi bölgesinde Bakanlığımız tarafından belirlenen 5 ana sektörde iş birlikleri yapabiliriz. Tarihi İpekyolu'nun Karadeniz'e açılan kapısı konumundaki Trabzon, ayrıca hinterlandında bulunan Rusya Federasyonu, Kafkaslar, Türki Cumhuriyetler ve İran'a oranla daha güvenli bir yatırım merkezidir."

AVUSTRALYA TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ KARADENİZ'İ ZİYARET EDECEK

Avustralya Ankara Büyükelçiliği Siyasi İşler Memuru Kim Esteban Refshauge Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi'nde Avustralyalı firmaların en çok nano teknoloji alanında destek ve iş birliğinde bulunabileceğini vurguladı. Avustralya Türkiye Büyükelçisinin Karadeniz ziyareti planladığını belirten Esteban Refshauge, "Bu ziyarette Trabzon en önemli durağımız olacak. Trabzon Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi hakkında daha detaylı inceleme yapma fırsatımız olacak ve bu toplantıda iş birliklerini de görüşmeyi arzu ediyoruz" diye konuştu.


 

    Fotoğraf Galerisi