"TTSO üyesi firmalar 30 milyon liradan fazla Nefes Kredisi kullandı"

  Yazı Boyutu - 14 +

29.07.2021, TRABZON, TTSO - Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Üyesi Muzaffer Yıldız, pandemi döneminde Trabzon'daki firmaların 30 milyon liradan fazla Nefes Kredisi kullandığını söyledi.

TTSO'nun Bankalar, Danışmanlık Firmaları, Muhasebeciler, Halı Saha ve Güvenlik firmalarının bulunduğu 28'inci Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Muzaffer Yıldız, 329 üyesi bulunan meslek komitesindeki bankacılık sektörüyle ilgili çeşitli bilgiler verdi.

Yıldız, ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya rağmen kredi kanallarını açık tutan bankacılık sektörünün kredi hacmini artırdığını, takibe dönüşüm oranını yüzde 5,4'ten yüzde 4,1'e düşürmeyi başardığını, sermaye yeterliliği oranını ise yüzde 18,4'ten yüzde 18,7'ye yükselttiğini söyledi. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pandemi döneminde, bankalarımız karlılık açısından da başarılı bir dönem geçirmiş olup sektörün net dönem karı bir önceki yıla göre yüzde 19 oranında artışla 58,5 milyar TL, öz kaynak karlılığı ise yüzde 11,4 seviyesinde gerçekleşmiştir."

KGF KREDİLERİ SEKTÖRÜN BÜYÜMESİNDE ETKİN ROL OYNAMIŞTIR

TTSO Meclis Üyesi Muzaffer Yıldız, Pandemi döneminde TOBB aracılığı ile verilen KGF kredilerinin sektörde kredi verilmesinin önünü açtığını ve sektörün büyümesinde etkin bir rol üstlendiğini belirterek, "Bu kapsamda, Ekim 2020 itibari ile Trabzon ilinde 13 bin 663 firmaya 5,4 milyar TL kredi verilirken, TOBB 4,6 milyar TL kefalet sağlamıştır. Bu kapsamda özellikle odamız başta olmak üzere il genelindeki oda ve borsalar TOBB bünyesinde sağlanan nefes kredisinden yeterli payın alınması için gerekli çalışmaları yapmış, diğer illerde kullanılamayan kredilerin de il geneline aktarılmasına katkı sağlamıştır. Pandemi sürecinde üyelerinin zarar görmemesi için üyelerine bilgilendirme yapmış ve düşük faizli krediye ulaşmalarında etkin rol oynamıştır. Yine aynı şekilde 2021 yılına gelindiğinde, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak Nefes Kredisi kullanılabilecek bankalara 10 adet eşit oranda olmak üzere 18 ay vadeli olarak para yatırılmış olup bu doğrultuda odamız üyelerinin kullanımına toplam 30 milyon liranın üzerinde kaynak tanımlanmıştır. Haziran sonu itibarıyla 241 başvuru sonucunda 9 bankadan toplam 30 milyon 550 bin liralık kredi kullanılmıştır" dedi.

DESTEK PAKETLERİ OLUŞTURULMUŞTUR

Yıldız, "Nefes Kredisi Destek Paketi ve Turizm Destek Paketi gibi işletmelerin çeşitli ihtiyaçlarına yönelik içerikte destek paketleri oluşturuldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile KGF arasında imzalanan protokol ile reel sektörün farklı ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan bu destek paketleri bankalarımız ile birlikte gerçekleştirilen yoğun çalışmalar sonucu hızlıca uygulamaya alındı. Bu paketler kapsamında 425 bin 176 işletmeye yaklaşık 200 milyar TL tutarında KGF kefaletli kredi kullandırıldı. Yine salgın döneminde bireylerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak 7 milyon vatandaşa 40 milyar TL'yi aşan kredi kullandırıldı. Burada daha önce dediğim gibi, bankaların büyümesindeki ana noktalarından bir tanesi KGF kredileriydi. KGF kredilerinin de bu kadar etkin kullandırılmasının temeli TOBB'dur. Çünkü KGF ortaklık yapısı TOBB'un yüzde 28,28 hissesi bulunmaktadır. Dolayısı ile sektörün gelişiminde TOBB etkin rol oynamıştır" ifadesini kullandı.