TTSO Temmuz ayı meclis toplantısı video konferansla gerçekleştirildi
05.08.2020, TRABZON, TTSO - Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TTSO) Kurban Bayramı tatili nedeniyle ertelenen Temmuz ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı M. Şadan Eren yönetiminde pandemi süreci önlemleri kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.
EREN: MASKE, MESAFE, TEMİZLİK KURALINI İHLAL ETMEYELİM
TTSO'nun Temmuz ayı faaliyetlerinin anlatıldığı filmin izlenmesinin ardından meclis üyelerine hitap eden Meclis Başkanı M. Şadan Eren, "Odamız meclis üyesi Davut Bülbüloğlu'na Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü hasebiyle, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen hain darbe girişimini önlemeye çalışırken vefat eden şehitlerimize Allah'tan rahmet dilerken, gazilerimize bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. 2019 yılında Türkiye'nin 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan odamız üyeleri Özgün Gıda ve Arslantürk Tarım Ürünleri firmalarını şahsım ve meclisimiz adına kutluyorum. Uzun bir aradan sonra Türkiye Kupası'nı kazanan ve ligi ikinci sırada bitiren Trabzonsporumuzun Başkanı Sayın Ahmet Ağaoğlu'nu, Meclis Başkan Yardımcımız Sayın Ertuğrul Doğan ve Meclis Üyemiz Sayın Dursun Ali Sakarya başta olmak üzere tüm yönetim kurulu üyelerini, teknik heyet ve futbolcularımızı tebrik ediyorum" dedi. Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Covid-19 salgını sebebiyle meclis toplantılarımızı telekonferans yöntemiyle yapmayı sürdürmekteyiz. Maalesef gelinen noktada vaka sayıları artan bir grafik sergilemeye başlamış, toplumumuzda bir rehavet görüntüsü ortaya çıkmıştır. Normalleşme süreci ile ekonomiye bir miktar canlılık verme mücadelesini sürdürürken elimizdeki en büyük koz olan 'maske, mesafe, temizlik' kuralını ihlal etmemeliyiz. Özellikle bölgemizde 8 Ağustos tarihinde başlayacak olan fındık hasadı sebebiyle bu konuya özen göstermeli, fındık alanlarında, öncesi ve sonrasında tedbiri elden bırakmamalıyız. Fındık fiyatlarının geçen yıl olduğu gibi bu yıl da hasattan önce açıklanması kamuoyunun beklentisi ve talebiydi. Açıklanan fiyattan genel bir memnuniyet olduğunu gözlüyoruz. Fındık fiyatını bizzat açıklayan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, bölgemiz adına teşekkürlerimi arz ediyorum. Fındık, ülkemizin milli ürünü, bölgemizin değerlisidir. Gelinen noktada pek çok ülke fındık hasat alanlarını geliştirmeye çalışmaktadır. Bizler de bu değerli ürünümüze sahip çıkmalı, verimi artırıcı çalışmaları sürdürmeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle hepinize saygılar sunuyor, düzenlemiş olduğumuz bayramlaşmaya katılamayan ancak şu anda aramızda olan tüm meclis üyesi arkadaşlarımızın geçmiş Kurban Bayramını kutluyorum."
HACISALİHOĞLU EKONOMİK DURUMU DEĞERLENDİRDİ
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da Temmuz ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmanın başlangıcında, "Trabzonlu iki firmamız Özgün Gıda ve Arslantürk Tarım Ürünlerinin İSO 500 listesine girmesinden dolayı, bu firmalarımızın yöneticilerini ve tüm çalışanlarını kutluyorum. Hepimizin ortak paydası olan Trabzonsporumuzun Türkiye Kupası'nı alması nedeniyle Başkanımız Ahmet Ağaoğlu'nu, meclisimiz üyesi yöneticileri Ertuğrul Doğan ve Dursun Ali Sakarya ve tüm yöneticileri kutlamak istiyorum. Uzun yıllar birlikte görev yaptığımız odamız meclis üyesi Davut Bülbüloğlu'nun vefatın nedeniyle bir kez daha üzüntülerimi belirtmek istiyorum" dedi. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de salgı devam ediyor. Pandeminin bitişi konusunda tüm dünya yanıldı. Türkiye ve dünyada önemli tedbirler alınıyor. Türkiye olarak bu konuda başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu konuda özellikle Sağlık Bakanımızın güncel olarak bizleri bilgilendirmesi pandeminin yayılmasının önlenmesinde büyük etkisi olmuştur. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Pandemi beraberinde ekonomik sıkıntı yaratarak devam etmektedir. Ekonomide bazı düzelmeler kendini göstermeye başladı. Özellikle Yurtiçi Üretici Güven Endeksi üretimin arttığını göstermiş ve ekonominin canlanacağının sinyalini vermiştir. Yıllık bazda yüzde 8.33 artış, aylık bazda da yüzde 1.02 artış olduğunu gözlüyoruz. Temmuz ayında ihracatta yüzde 11,5 artışla 15 milyar, ithalatta da yüzde 7.66 düşüş ile 17,7 milyar dolar oldu. Bu bize ihracatın ithalatı karşılama oranının Haziran ve Temmuz aylarında yüzde 80 üzerinde rakama ulaştığını göstermektedir. Hükümetimizin son dönemde ithalatta aldığı tedbirler pozitif etkiyi yaratmaya devam etmektedir. İhracatta da artış umuyoruz ki devam edecektir. Bütün dünyada ekonomik daralmanın olduğunu göz önüne alırsak, bu verilerin ülkenin çıkışı ve ekonomik sorunların çözümü açısından alınan tedbirlerde başarılı şekilde devam ettiğimizi gösterdiğini söyleyebiliriz. İhracatta bölgesel olarak baktığımız zaman yüzde 4, Trabzon olarak ise yüzde 7 artış gözüküyor. Fındık, yaş sebze meyve ve su ürünleri önemli ihracat kalemlerimiz olmuştur."
İhracatın artışıyla üretimin, üretimle birlikte istihdam verilerinin de arttığını gözlemlediklerini vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, "Kısa çalışma ödeneğinin sürdürülmesi konusunda bugüne kadar üyelerimizin taleplerini hükümete ilettik. Bu desteklerin hayata geçmesinde TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu öncü rol oynamıştır. Kendisine buradan teşekkür etmek istiyorum. Pandemi süreci nedeniyle tarım ürünlerinin toplanmasında, özellikle çayda önemli sıkıntılar yaşanmıştı. Fındıkta da benzer şekilde bölge dışından gelen kişiler risk yaratabilir. Bu bakımdan herkesin çok daha dikkatli olması gerekiyor" dedi.
"FINDIK GİBİ ÖNEMLİ BİR TARIM ÜRÜNÜNÜN DAHA FAZLA DESTEKLENMESİ GEREKİR"
Fındık taban fiyatlarının verime bağlı olarak daha yüksek seviyeye çıkacağının aşikar olduğunu belirten Başkan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Milattan Sonra 705 yılında ilk Arap akıncılar Erzincan üzerinden Trabzon'a geldiği sırada fındıkla tanışmışlardır. O dönemden beri fındık bölgemizin esas ürünü olmuştur. Hatta ticari mal olarak kullanılıp Roma'ya kadar gönderilmiştir. Bu ürün hala bölgemizde 5 milyon kişinin ekmek kapısıdır. Aynı zamanda her yıl 2 milyar doların üzerinde girdisiyle önemli bir tarım ürünümüzdür. Bu kadar önemli bir tarım ürününün daha fazla desteklenmesi gerekir. Dekar başına şu anda 80 - 100 kilogram ürün alıyoruz. Ama Amerika'da dekar başına 235 kilogram ürün alınmaktadır. Son zamanlarda özel sektördeki iş adamlarımızın yaptığı çalışmalarda bu rakamın 350 kilograma kadar çıktığı görülmektedir. Birim alandan verimin artırılması için Tarım Bakanlığımız fındık için özel bir destek programı hazırlamalıdır. Aynı alandan bugünkünün 3 katı fındık aldığımız takdirde ihracatımızın da 6 milyar doların üzerine çıkacağı ortadadır. Önü bu kadar açık bir ürünün desteklenmesi elbette bölge ve ülkenin menfaatinedir."
"DESTEKLER İÇİN BAKANLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ"
Başkan Hacısalihoğlu, piyasanın rahatlatılması açısından desteklerin devam ettiğini de vurgulayarak, "Hizmet sektöründe yılsonuna kadar KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesi, turizme bağlı olarak yeme içme ve bağlı sektörlerde KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi, kira stopaj bedelinin yüzde 20'den yüzde 10'a indirilmesi önemli desteklerdir. Bu bakımdan Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak'a bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Teknolojik bakımdan üretimi destekleme adına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın da aldığı kararla KOBİGEL destek programında 300 bin lira hibe, 700 bin lira kredi olmak üzere 1 milyon liralık destek programı açılmıştır. Bu konuda da Bakanımız Sayın Mustafa Varank'a da teşekkür ediyorum. Ülkenin sanayi stratejisindeki teknolojik gelişmelere ayak uydurma konusunda attığı adımlar çok önemli" dedi.
TURİZMDE AĞUSTOS BEKLENTİSİ
Turizm konusunda herkesin beklentisi olduğunu belirten Başkan Hacısalihoğlu, "Ağustos ayında iç turizmde canlılık bekleniyor. Dış turizmde hepimizin beklediği Almanya, Rusya, İngiltere'den turistlerin ülkemize gelmesi. Almanya 4 şehir için seyahati serbest bıraktı. Rusya'dan da 10 Ağustos'tan sonra charter seferlerine başlanıyor. Bölgemizin beklentisi Körfez ülkeleri. Kuveyt ve Katar'dan uçak seferleri başlamıştır. İlk etapta özellikle şehrimizde konut alanlar gelmeye başladı. İnanıyoruz ki otellerimizde kalacak turistler de gelmeye başlayacaktır. Bilindiği gibi yaklaşık 5 bin Körfez ülkesi vatandaşı şehrimizde konut sahibidir. Üyelerimizin pandemiye bağlı olarak Gürcistan'a gitme konusunda sıkıntıları vardı. Bölgemizdeki çay ve fındık toplanması konusunda işçi ihtiyaçlarımızın karşılanmasında Gürcü vatandaşlarıyla işbirliği yapıyorduk. Bunun da önü açıldı. Belirli şartlarda Gürcistan'dan işçiler şehrimize gelmeye başlayacaktır" diye konuştu.
Hacısalihoğlu, TOBB'un Ticaret Sicil Gazetesindeki ilanların dijital dönüşüm projesi kapsamında artık 2 gün yerine 2 saatte yayınlandığını ve bunun şirket kuruluşunda büyük hız kazandırdığını söyledi. Mesleki eğitime önem verdiklerinin de altını çizen Hacısalihoğlu, "İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile protokol yürütüyoruz. Mesleki ihtilaçlarımızı karşılayacak işgücünün yetiştirilmesi adına meslek liselerini çevrenizde tanıtmanızı rica ediyorum" dedi.
"ÖZEL SEKTÖR OLARAK AYAKTA KALMALIYIZ"
Pandeminin önümüzdeki süreçte nasıl seyredeceğinin belli olmadığını da belirten TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"İş dünyasının önümüzdeki iki yıl için tedbir alarak konuyu ihmal etmemesi ve işlerini sürdürülebilir konuma getirmesi önemlidir. Bugüne kadar devletimizin verdiği destekler ortada ve vermeye de devam ediyor. Sadece Trabzon'a 236 milyon lira, ülke çapında da 30 milyar liralık destek verildi. Bu destekleri sürekli vermek her devletin altından kalkacağı bir konu değil. Devleti ayakta tutan özel sektördür. Bizler önce ayakta kalacağız ki devlet ayakta kalsın. Bizler istihdamı yaratacağız, üretimi yapacağız, ihracatı yapacağız ki devletimiz ayakta kalsın. Bir taraftan kendimizi korurken, bir taraftan da devletimizi korumuş ve vatandaş olarak üzerimize düşeni yapmış olacağız. Bu bakımdan önümüzdeki 2 yıllık süre için titiz ve dikkatli olmanızı öneriyorum."
TTSO Meclisinde ayrılan Cesur Gerigelmez ve Hüseyin Tüysüz'ün yerine Mehmet Dervişoğlu ve Yılmaz Karadeniz meclis üyesi oldular.