TTSO Haziran ayı meclis toplantısı video konferansla gerçekleştirildi

  Yazı Boyutu - 14 +

26.06.2020, TRABZON, TTSO - Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TTSO) Haziran ayı meclis toplantısı koronavirüs tedbirleri nedeniyle video konferans sistemiyle gerçekleştirildi.

EREN: TEDBİRİ DE MÜCADELEYİ DE BIRAKMAMALIYIZ

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren başkanlığında yapılan Haziran ayı meclis toplantısının başlangıcında, odanın bir aylık faaliyetlerinin yer aldığı film izlendi.

Konuşmasına eski meclis başkanı Kenan Oltan'ı ikinci ölüm yıldönümünde anarak başlayan TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Kovid-19 virüsünün oluşturduğu şartlar gereği bu ayki meclis toplantısını yine video konferansla gerçekleştirdiklerini hatırlatarak şunları söyledi:

"Geçen bir aylık süreçte ülkemizdeki normalleşme çalışmaları ile birlikte sosyal ve ticari hayatın canlandığını görüyoruz. Tabi bu hareketlilik vaka sayılarında da artışa sebep oluyor. Özellikle Brezilya ve Amerika'nın bugünlerdeki durumuna baktığımızda tedbiri elden bırakmamanın, maske ve mesafeye dikkat etmenin, hijyen kurallarına özen göstermenin bugüne kadar yapılanların boşa gitmemesi adına bir mecburiyet olduğunu görüyoruz. Vatandaşlarımızın izolasyon konusunda gösterdiği hassasiyet ve sağlık sistemimizin gücü sayesinde pek çok gelişmiş ülkeden daha olumlu istatistiklerle bugünlere geldik. Ülkemizin çeşitli şehirlerinde açılan hastaneler ve mevcut hastanelerin donanımı göğsümüzü kabartıyor. Gerek işin sağlık yönünün gerekse de ekonomik yönünün en az hasar ile atlatılması adına büyük uğraş veren başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak'a, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu'ya, Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca'ya ve hükümetin tüm bakanlarına şahsım ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi adına teşekkürlerimi arz ediyorum. Ayrıca firmalarımızın sorunlarının çözümü noktasında gecesini gündüzüne katan Odalar Birliğimizin çok değerli başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'na da teşekkürlerimi arz ediyorum. Bundan sonraki süreçte iş dünyasında yaşanan sıkıntıları aşmak için el birliği ile çalışmaya devam edeceğiz. 1 Haziran itibari ile yaşanan normalleşme süreci ile birlikte, pandeminin başlamasıyla kapanan, üyelerimize ait pek çok işyeri yeniden açıldı. Kendilerine hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum. İşlerinde bol kazanç diliyorum. Umuyorum ki her geçen gün artan cirolar ile eski günlerine dönerler. Elbette pek çok sektörün yaralarını sarması için biraz zaman gerektirecektir. Şehrimiz için çok önemli olan turizm sektörünün sıkıntıları bellidir. Körfez ülkelerinden gelmekte olan turistlere tekrar kavuşuncaya kadar yerli turistleri şehrimize çekecek plan ve çalışmaları da yapmalıyız. Özellikle salgın sonrası insanların izole olma, bireysel tatiller yapma arzularını kırsaldaki tesislerimizle ve yaylalarımızla avantaja çevirmenin yollarını aramalıyız. Zor bir dönemden geçiyoruz. Fakat asla yılmamalı, mücadeleyi bırakmamalı, alternatif çözümler ile zararları minimize etme noktasında çalışmalar yapmalıyız. Bugünlerin üstesinden el birliği ile geleceğiz."

HACISALİHOĞLU: ŞEHİR OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORUZ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da, meclis üyelerine hitaben yaptığı konuşmamın başlangıcında, ikinci ölüm yıldönümü nedeniyle eski meclis başkanlarından Kenan Oltan'ı andı. Hacısalihoğlu, "Hepinizi saygıyla selamlıyor, işlerinizde kolaylıklar diliyorum. Eski meclis başkanlarımızdan Kenan Oltan'ı ölümünün ikinci yıldönümünde rahmetle anıyorum. Trabzon'un ticaretine çok büyük katkılar sağladı. Şu bir gerçek ki bugün şehrimizde bıraktığı eserlere baktığımız zaman ekonomide ne kadar ileri görüşlü olduğu ortadadır. İstihdam ve ekonomiye katkıları ile kurduğu vakıf üzerinden çalışmaların devam etmesi takdire şayandır" dedi. Başkan Hacısalihoğlu, "Bir taraftan pandemiyle ilgili çalışmalar devam ederken, normalleşme ile ilgili adımlar da atılıyor" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen ay meclis toplantısında sizlerden aldığımız görüşler doğrultusunda bütün görüş ve isteklerinizin TOBB kanalıyla bakanlıklara iletildiğini vurgulamak istiyorum. Gerçekten TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katkıları olmasa bugün bu durumda olmayacağımızı belirtmek istiyorum. İş dünyasının taleplerinin çözüme kavuşturulmasında emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bakanlarımıza ve Rifat Başkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Güven endekslerinin yukarı doğru seyretmesi geleceğe doğru atılacak adımlarda bizlere moral vermektedir. Özellikle perakende tüketici endeksi ve inşaatla ilgili güven endekslerinin oldukça yüksek çıkması bizlere oldukça moral vermiştir. Umuyoruz bu moralle iç piyasadaki üretim artarak devam edecektir. Trabzon Valimizle birlikte firmalarımızı ziyaret ediyoruz. Firmalarımızın durmadan üretime devam ettiğini, bütün yükleri üzerlerine alarak çalışmalarını sürdürdüklerini görmekten gurur duyduk. Şehir olarak üzerimize düşeni yapıyoruz."

"İŞ DÜNYASININ BEKLENTESİ DESTEKLERİN YIL SONUNA KADAR UZATILMASIDIR"

Başkan Hacısalihoğlu, İstikrar Kalkanı Destek Paketi içinde olan konuların süresinin dolduğunu da hatırlatarak, "Madem ki pandemiyle mücadelemiz devam ediyor, istihdam yönünden 3 ay daha işçi çıkarmak yasaklandı, iş dünyası olarak beklentimiz bu desteklerin yıl sonuna kadar uzatılmasıdır. Nefes Kredisi'nde ilk limiti doldurduk. Bir miktar da Borsa'nın kredisinden limit almıştık. Bunun haricinde gelen 7 milyon lira daha Denizbank tarafından kullandırıldı ve limit doldu. Nefes Kredisi'nde Trabzon'da toplam 26.5 milyon lira kredi kullanıldı. Önümüzdeki hafta içinde tekrar limit isteyeceğiz ve sizlere destek vermeye çalışacağız. Diğer bankalar da limitleri açtı" dedi.

"SİCİL AFFI GETİRİLMELİ"

Hacısalihoğlu, geçmiş sicilleri iyi olan firmaların kredi kullanmalarında sorun olmadığını ancak sicil geçmişinde sorun olan firmaların kredi kullanamadıklarını vurgulayarak, "Hükümetimizin bu tür firmalarımızı dikkate alması gerek. SGS veya vergi dairesindeki sicil durumlarına yıl sonuna kadar muafiyet getirildi ancak bankalardaki sicilleri nedeniyle kredi kullanamayan firmalarla ilgili de bir düzenleme yapılması gerek. Bu firmalarımız zor duruma düştüğünde toparlamamız zor olacaktır. Sınır kapılarının açılması konusunda görüşmeler sürüyor. İç piyasada üretimimiz devam ediyor. Bir an önce komşu ülkelerden başlayarak ihracatımızı da artırmalıyız. Ülkenin geleceği adına daha fazla ihracata yönelik çalışmalıyız. Türkiye Yatırım Bankası üzerinden verilen yatırım kredileri de firmalarımızın geleceğe dönük yatırımlarını planlaması için büyük bir fırsattır. Şehrimizde OSB'lere yapılacak yatırımlara büyük talep var. Şinik OSB'de parselimiz kalmadı. Vakfıkebir OSB'nin de kısa zamanda dolacağını düşünüyoruz. Firmalarımız yatırıma hazır. Ama firmalarımızın önünü açacak desteklerde sicille ilgili sorunların ortadan kaldırılması gerekiyor. Geçmişten kredi kullanan firmalarımızın döviz kredilerinin ödenmesi konusunda sorunlar olduğunu biliyoruz. BDDK'nın bu konuya düzenleme getirerek kolaylaştırmasını bekliyoruz. Ayrıca yatırımlarda geri ödeme tarihlerinin standart 3 ayda veya 6 ayda bir olduğunu biliyoruz. Burada firmalarımızın sektörel olarak farklılıklar göstermesinden dolayı BDDK'nın burada da düzenleme yapması önemli. Örneğin HES firması sadece baharda 3 ay çalışmakta diğer aylar düzenli geliri olmamaktadır. BDDK'nın bu tür yatırımların geri ödemesinde firmanın çalıştığı tarihlere göre düzenleme getirmesi önemlidir" dedi.

Hacısalihoğlu, son olarak "Rusya Federasyonu'nun Soçi kenti ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar sürmektedir. Karşı tarafın bizim kadar istekli olduğunu görmekteyiz. Bu konunun hızlı şekilde sonuçlandırılması için çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.


 

    Fotoğraf Galerisi