"Devlet gücü ve güvenini işadamlarına hissettirmeli."

18.09.2013, TRABZON-TTSO, ‘İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi’ projesine değerlendirmede bulunan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, "Devletin gücü ve güvenini vatandaşına ve iş adamına hissettirmesi gereklidir. "dedi.

‘İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi’ projesinin yürütüldüğü pilot iller arasında yer alan Trabzon'da iş dünyasının beklentileri de proje uzmanlarına rapor edildi.

İç İşleri Bakanlığı, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından yürütülen ‘İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi’ projesine kapsamında Trabzon'da saha çalışmaları başladı. Pilot İller Koordinasyon Sorumlusu Uzman Dr. Sevcan Akıncı ve Trabzon İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Mehmet Akbulut Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu'nu ziyaret ederek iş dünyasının beklentilerini dinledi.

SİVİL GÖZETİM TOPLUM YARARINA  ÇALIŞTIRILMALI

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, sivil gözetimin toplumda yer bulabilmesi için öncelikle toplumdan gelen şikayetlerin anında incelenmesi ve kamu adına yasal uygulamaların geciktirilmeden yerine getirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Şikayet mekanizmasının  çalıştırılmasında yüksek fayda olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE YE ÖRNEK SONUÇLAR ELDE EDİLMELİ

Hacısalihoğlu bu kapsamda, Trabzon'unda pilot il kapsamında bulunduğu ‘İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi’ Projesini yararlı bulduğunu belirtti.  Trabzon'daki pilot bölge uygulamasının sonuçlarının Türkiye'ye örnek olması gerektiğine vurgu yaparak, " Özellikle proje uygulamadan önce hedeflerimizi ortaya koymalıyız. Varacağımız noktayı toplumun önüne koymalıyız.  Kısa, orta ve uzun vadeli programlar belirlenmelidir. Özellikle eğitim ön planda tutulmalıdır. Yeni neslin bu projelere uyumu daha kolay olabilir."dedi.

KURALLARA UYMAK MEDENİYETTİR

Kurallara uymanın bir medeniyet olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, Türkiye'nin medeni bir toplum olarak kendinden söz ettirecek ise toplumsal yaşantısını bu doğrultuda yapılandırılması gerektiğine işaret etti.

İŞ DÜNYASI DEVLETİN GÜCÜNÜ VE GÜVENİNİ HİSSETMEK İSTER

‘İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi’ projesinden iş dünyasının de beklentileri olduğunu kaydeden TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, devletin özellikle kamu yönetiminin toplumun bütün katmanlarına karşı şeffaf ve  eşitlik değerleri ile yaklaşmasının önemli olduğunu belirtti.  Gelişmiş ülkelerde  de benimsenen insan haklarının ön plana çıkarılmasının bir çok toplumsal sorunu çözebileceğini kaydetti. Hacısalihoğlu, " Devletin gücü ve güvenini vatandaşına ve iş adamına hissettirmesi gereklidir.  İş dünyasının güvenliği için bu kaçınılmazdır. "şeklinde konuştu.

Pilot İller Koordinasyon Sorumlusu Uzman Dr. Sevcan Akıncı Vakfıkebir ilçesinde çalışacaklarını vurgulayarak Trabzon genelinde de benzer çalışma olacağını vurguladı. İş dünyası açısından ne gibi önlemler alınırsa caydırıcı etki sağlayabileceği konusunda fikir alış-verişinde bulundu. daha sonra Başkan Hacısalihoğlu'ndan iş dünyasını ilgilendiren beş güvenlik sorunu hakkında bilgi aldı.