Çanakkale İş dünyası Doğu Karadeniz seyahatinde. Trabzon'u rol model seçtiler.

25.08.2013, TRABZON-TTSO,  Doğu Karadeniz Bölgesi'ni  oda olarak bir heyetle ziyarette bulunan  Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası  Başkan Yardımcısı Ş. Mert Milton Trabzon'u nüfus ve sanayi bakımından kendilerine rol model olarak benimsediklerini ve kısa sürede bu hedeflere ulaşacaklarını kaydetti.

Doğu Karadeniz turuna çıkan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası heyeti Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bir akşam yemeği ile ağırlandı.  Daha öncesinde Trabzon'un Çanakkale'yi ziyaret ettiğini anımsatan  TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, iş adamları arasında dostlukların kurulduğunu vurguladı. TOBB Futbol turnuvasında başlayan ilişkilerin güzel bir şekilde devam ettiğini kaydederek odalar arasında bu tür ziyaretlerin daha sık olması gerektiğini ifade etti.

Ticaret ve Sanayi Oda Başkanları olarak sık sık Ankara'da bir arada olunduğuna dikkat çeken Hacısalihoğlu, önemli olan şehirlerin ziyaret edilerek ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu kaydetti. Bu tür görüşmelerin iş hayatına yansıması gerektiğini vurguladı. Odalar arasında başlayan ilişkilerin  zamanla ticarete de yansıdığını aktararak,  Çanakkale heyetine Trabzon'da kaldıkları sürece iyi zaman geçirmeleri temennisinde bulundu.

TRABZON TİCARET VE SANAYİ ODASI

Hacısalihoğlu, altın ve gümüş işçiliğinin Trabzon'a özgün olduğunu, başka bir yerde bu tür bir işçilik bulunamayacağını belirterek Çanakkale heyetinin alış-veriş yapmasını istedi.  Şehir merkezinde çok rahatlıkla bu ürünleri bulabileceklerini  sözlerine ekledi.

Çanakkale heyetine yaptığı bilgilendirme turizm alanındaki gelişmelere değinen TTSO Başkanı  M. Suat Hacısalihoğlu, iki yıl Körfez ülkelerinde yapılan tanıtımın olumlu sonuçlar verdiğini, geçtiğimiz yıl 60 bin civarında, bu yıl ise 150 binin üzerine çıkmasını beklediklerini söyledi. Kültür turizminin şehir olarak ön planda olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu,  aynı zamanda dünyada yaşayan en eski şehirlerden biri  olan Trabzon'un bir ticaret kenti olduğunu söyledi. Tarihi eserlerin bu tür özellikleri desteklediğini aktaran Hacısalihoğlu, bir kazıda çıkan ve Trabzon müzesinde sergilenmekte olan  ticaret tanrısı Hermes'i ziyaret etmelerini önerdi. Trabzon'un sanayisinin de gelişmekte olduğunu ve 14 bin civarında çalışanı bulunduğunu aktardı. 750 bin nüfusu ile Trabzon'un göç alan ve göç veren bir kent olduğunu, Doğu Karadeniz'in merkezi  konumunda bulunduğunu anımsatarak uluslararası ticaret için de bir çok avantaj bulunduğunu sözlerine ekledi.

ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ş. Mert Milton  Trabzon'da ziyaret ettikleri bir esnafın kendilerine  nereden geldiklerini sorduklarını, Çanakkale'den yanıtı verince de,  " Oraya yerleşmek istediğini ve iki artı bir dairenin fiyatını sordu." . Bunun kendilerini çok etkilediğini belirten Milton,  Trabzon'dan Çanakkale'ye bir göç olmasından memnunluk duyacaklarını söyledi. Milton, " Çanakkale'de 20 bin Karadenizli nüfusumuz bulunmaktadır. Bunun artmasından mutluluk duyarız. Yönetim kurulumuzda da Karadeniz kökenli üyelerimiz vardır." dedi.

Biz Trabzon'u şu anda nüfus ve sanayi olarak şu anda kendimize rol model olarak kabul ettiklerini aktaran Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ş. Mert Milton kısa zamanda bu hedeflere ulaşacaklarını kaydetti. Çanakkale'nin marka olarak değinin çok yüksek olmak beraber ağır sanayinin kent merkezinde bulunmadığını, çevresinde yer aldığını söyledi. Merkezin daha çok perakende, toptan ve gıda ağırlıklı olduğunu aktardı. TOBB Üniversitesi'nin iki fakültesinin Çanakkale'de kurulması için YÖK'den onay beklediğini belirterek, " Çanakkale'yi geliştirmek ve kalkındırmak için oda olarak mastır projeleri hazırlıyoruz. "dedi.

ÇANAKKALE TİCARET BORSASI

Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Sefer Kaya Üzen, bir heyet halinde geldiğimiz Doğu Karadeniz seyahatimizde  Trabzon ve Rize olduğunu,  iki ilin de bölgenin özelliklerini fazlasıyla sergilediğini söyledi. Çanakkaleli iş adamları olarak öncelikle dostluklar kurmak ve bu dostluklarımızı da ticaret ile ilişkilendirmek istediklerini söyledi. Üzen, " Burada sizlerle tanışıp, daha farklı işbirliklerine sizlerle birlikte adım atmak istiyoruz. Çanakkale Ticaret Borsası'nın ürün çeşitliliği çoktur. Coğrafi, toprak ve iklim koşullarımızdan dolayı  farklı ürünlerimiz var. Bunların başında sıra  süt ve süt ürünlerimiz var. Meşhur Edirne peynirimiz var. Bizim en büyük pazarımız İstanbul olmasına karşın bazı ürünlerimizi de Trabzon'a sunmak istiyoruz. Zeytin ve zeytinyağı ürünlerimiz hakikaten diğer bölgelerin ürünlerinden farklıdır.  Bunun yanında adalarımız da özellikle Bozcaada da üzüm baççılığı ve şarapçılık oldukça gelişmiştir.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ş. Mert Milton ile   Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Sefer Kaya Üzen'e, Başkan Hacısalihoğlu Trabzon telkari ürünlerinden armağanda bulundu. Konuk Çanakkale oda ve borsa başkanları da  ziyaretin anısına plaket ve yöresel ürünlerinden takdimde bulundu. Aynı zamanda, Çanakkale savaşında bir Türk askerinin yaralı düşman askerini kucağında taşıdığı tabloyu Başkan Hacısalihoğlu'na armağan ettiler.