Hacısalihoğlu: Uzatılan teşvik istihdam kaybını önleyecektir.

07.08.2013, TRABZON-TTSO,  Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu yeni teşvik kanununun istihdam kaybını önleyeceğini belirtti.  Nisan 2013 dönemi itibarıyla bir önceki yılın aynı ayına göre il genelinde aktif sigortalı sayısının 2 bin 326 kişi azaldığını anımsatarak yeniden aktif sigortalı sayısının artışa geçeceğine inandığını söyledi. Yaşanan azalmanın yılbaşında sona eren teşvik kanunundan büyük ölçüde etkilenmiş olduğunu kaydetti.

RAKAMLARLA TRABZON EKONOMİSİ

Ağustos ayı meclis toplantısında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu 2012 ve 2013 yılının çeşitli periyotlarına göre aktif sigortalı sayısı, açılan - kapanan işletme istatistikleri, yatırım teşvik belgeleri, KDV matrahları, ihracat, mevduat ve kredilere ilişkin çeşitli verileri  karşılaştırmalı olarak değerlendirdi. Trabzon ekonomisinin bugünkü durumunu yansıtan rakamları paylaştı.

SGK

Trabzon ilinde aktif sigortalıların  2012 ve 2013 yılları Nisan ayı verilerinin karşılaştırılmasında 2 bin 326 kişilik bir kayıp yaşandığına dikkat çeken Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu yeni teşvik sisteminin açıklanmasıyla bu azalışın artıya döneceğe inandığını söyledi.

AÇILAN-KAPAPAN İŞLETME

Başkan Hacısalihoğlu  TTSO'ya 2012 ve 2013 yıllarının ilk altı ayında açılan kapanan işletmeleri mukayese edildiğinde birbirine yakın veriler oluştuğunu söyledi. 2012'nin ilk altı ayında 340 işletme açılırken 118 işletmenin kapandığını, 2013 yılının ilk altı ayında 355 işletmenin açıldığını, 120 işletmenin kapandığını aktardı.

YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ

2012 ve 2013 yılları ilk dört ayındaki  yatırım teşvik belgeleri  karşılaştırılmasında teşvik belgesi sayısının düşmesine karşın , yatırım miktarı ve istihdam sayılarında belirgin artış olduğunu kaydetti. Verilerin de şöyle gerçekleştiğini aktardı: 2012 ilk dört ay da yatırım teşvik belgesi 15, yatırım miktarı 92 milyon Tl,  öngörülen istihdam 324 kişi.  Yatırım teşvik belgesi 2013'de 11 olarak gerçekleşirken  öngörülen yatırım miktarı 314 milyon TL ve öngörülen istihdam da 636 olduğunu dile getirdi.

KDV MATRAHLARI

her zaman olduğu gibi şehrin ticaretinin KDV matrahlarından takip edilerek bilgi verildiğini aktaran Başkan Hacısalihoğlu 2012 yılının ilk altı ayı ile 2013 yılının ilk altı ticari büyüklük olarak karşılaştırdı. 2013'ün ilk altı ayında  6 milyar 841 milyon 751 bin gerçekleşerek önceki yıla oranla yüzde 12'lik bir artışın söz konusu olduğunu söyledi. Sadece Haziran ayı karşılaştırıldığında ise 1 milyar 158 milyon 835 bin TL ve bir önceki Haziran ayına göre yüzde 0.15'TL'lik bir artış kaydedildiğini ifade etti.

İHRACAT

Başkan Hacısalihoğlu ihracat rakamlarına bakıldığında 2012 ve 2013'ün Haziran aylarının karşılaştırılmasında yüzde 18'lik bir düşüş olduğunu belirtti. Bu düşüşün Fındık mamulleri ve yaş ve sebze ürünleri ihracatındaki  düşüşten kaynaklandığını iletti. Burada mevsimsel olarak bir düşüş söz konusu olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, altı aylık bir dönem karşılaştırıldığında 2013 yılında 596 milyon 859 bin dolar ile yüzde 9.4 oranında bir büyüme söz konusu olduğunu kaydetti.  Haziran ayındaki mevsimsel düşüş Türkiye ihracat sıralamasındaki yerimizi de 16'dan 17'ye düşürmüş olduğunu paylaştı.

Haziran ayındaki ihracat yapılan ülkelere bakıldığında Rusya Federasyonu'nun birinci sırada,  Almanya'nın ikinci sırada olduğunu,  ülke bazında en fazla düşüşün yine Rusya Federasyonu'na olduğunu aktardı.

MEVDUATLAR

Trabzon'daki mevduatlar hakkında da bilgi veren Hacısalihoğlu 2012 yılının ilk üç ayında 3 milyar 836 milyon olan mevduatın 2013'ün ilk üç ayında 4 milyar 103 milyona arttığını aktardı. Yüzde 6'lik bir artış olduğunun görüldüğünü vurguladı.

Aynı dönemde kullanılan krediler açısından bakınca  4 milyar 486 milyon dan yüzde 26'lık artışla 5 milyar 640 milyona çıktığını aktardı.

KREDİLER

2012 ile 2013 yılının ilk üç aylık verilerinin kıyaslandığında  ticari kredilerde yüzde 31 kredi kartlarında da yüzde 27, konut kredilerinde yüzde 23 artış olduğunu söyledi.

Takibe düşen krediler olarak aynı dönemde ki karşılaştırmada ise ilk sırayı tüketici kredilerinde ise yüzde 51, ticari krediler yüzde 24, kredi kartları yüzde 24, taşıt kredileri yüzde 12 ve konut kredileri 1 olarak gerçekleşti.