Karadenizli kadınlar üretimde kooperatifleşiyor

19.07.2013, TRABZON-TTSO,    Evden üretime katılım sağlayarak ekonomik yarar sağlamaya çalışan kadınların özel sektörle işbirliğinin geliştirecek model arayışlarında kooperatifleşmeye adım atılıyor.

Bu kapsamda bölgede ilk kez kadınların ev ortamında gerçekleştirdikleri üretimlerini kooperatifleşme modeli ile pazara sunacak altyapıyı oluşturan "Trabzon Markalaşıyor "  Teknik Destek Projesi Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı arasında imzalandı.

TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu ile DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım'ın imzaladığı eğitim protokolü imza törenine proje yürütücüsü TTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Gürkök katıldı.

TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, modelin Çin'de yaygın bir şekilde kullanıldığını belirterek, kadınların ekonomik hayata girişlerinin kolaylaştırılması kapsamında oda olarak destek olmaya çalıştıklarını vurguladı. Ev ortamında üretim yapan kadın emeğinin daha da değerlenmesinde bu tür organizasyonların önemli olduğunu kaydetti.

Kadınların Ekonomiye katkısının önemli olduğunu ifade eden Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım bütün dünyada kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığın sağlandığını, ülkemizde de bu anlamda önemli çalışmalar yürütüldüğünü ajansın hedef kitlesinde kadınların başta ekonomi olmak üzere geliştirilmeleri için destek sağlandığını söyledi.

Eğitim amaçlı proje kapsamında örgütlenme, kooperatifçilik, girişimçilik, pazarlama ve pazarlama başlığı altında özellikle markalaşma konusunda 15 gün süreli eğitimler verilecek. Eğitim özellikle ilk defa oluşturulan ev eksenli kadınların örgütlendiği ve özel sektörle işbirliği geliştirdiği modelin sürdürülebilirliğine yönelik workshopları içeriyor.

Katılımcılar Trabzon Avrasya Pazarı'nda Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından daha önce açılan "Kanaviçe Sokak"ta çalışan yada çalışma potansiyeli taşıyan 15 girişimci kadın ve TTSO Kadın Girişimciler Kurulu üyesi 5 kadından oluşuyor.