Tut Elimden 2012 Projesi Sertifika Töreni Trabzon Ticaret Ve Sanayi Odası'nda Gerçekleştirildi

  Yazı Boyutu - 14 +

17.07.2013, TRABZON-TTSO, Karadeniz Teknik Üniversitesi ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen törende 16 proje sahibine sertifikaları verildi.

 

VALİ DR RECEP KIZILCIK

 

Sertifika törenine katılan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, bu tür projelerin 2023 yılı hedeflerini koymuş olan Türkiye Cumhuriyeti açısından fevkalade önemli olduğunu belirterek, ülke olarak 2023 hedeflerine ulaşmada sanayi ve üniversite işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Vali Kızılcık, “Özellikle yeni inovasyonların ve teknolojilerin geliştirilmesi, geliştirilen teknoloji ve inovasyonun pazara sunulması için iki müessesenin çok ciddi işbirliğini gerektirmektedir. Bugün 16 projenin desteğe layık görülmesi bu anlamda çok önemlidir. Trabzon’da projeye dayalı, teknoloji geliştirme amaçlı projeleri devlet olarak destekliyoruz. Üniversitemizi ve sanayimizi daha etkili ve verimli bir şekilde buluşturulabilmek için gayret gösteriyoruz. Başta teknopark imkanlarının geliştirilmesi olmak üzere farklı alanlarda daha etkili işbirliği kuracak zeminin hazırlanması için faaliyetler yürütüyoruz” dedi.

 

BİYOTEKNOLOJİ BAŞTA OLMAK ÜZERE İNAVASYON VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULUYOR

 

İl Özel İdaresi marifetiyle yaklaşık 25 milyon TL’lik bir kaynakla üniversiteye bitişik 60 dönümlük arazinin alınarak üniversitenin kullanımına sunulacağını ifade eden Vali Kızılcık, “Bu alanda biyoteknoloji başta olmak üzere diğer inovasyon ve araştırma merkezinin kurulmasını sağlayacağız. Böylece katma değeri yüksek ürünler üreterek 2023 hedeflerimize ulaşma yolunda emin adımlarla yürüyeceğiz” diye konuştu.

 

KTÜ REKTÖRÜ PROF.DR. SÜLEYMAN BAYKAL

 

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal ise, üniversitelerin sanayi ile birlikte proje üretmesinin şehir açısından son derece önem arz ettiğini ifade etti. Baykal, “Üniversiteler ile ortak çalışma üretmek zorunluluk haline geldi. Tut elimden projesi çalışmalarının devamı gelecek. Sanayi şehri değiliz ama ortak yapabileceğimiz çok alan var. Eğitim alanında, biyoteknoloji merkezi gibi mekanları kullandırma anlamında bizim de gayretlerimiz oluyor. Kalkınma Bakanlığına bir proje sunduk. Bu proje onaylanırsa daha büyük bir ivmeyle proje üretme imkanımız olacak. Sivil toplum ile üniversite işbirliğinin bundan sonrada daha iyi gelişeceğine inanıyorum” dedi.

 

TTSO BAŞKANI M.SUAT HACISALİHOĞLU 16 PROJEYİ DESTEKLEDİK

 

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu da, üniversitelerde hazırlanan ve ticarileşebilecek projelere oda olarak destek olmaya çalıştıklarını belirterek, “Tut Elimden Projesi kapsamında 5 dalda 16 proje seçildi. Önümüzdeki dönemlerde farklı kategorilerde de yeni proje çalışmaları yapılacağını vurgulayarak tut elimden projesinin zamanla sınırlandırılmadığını, bundan sonra elinde projesi olanların kurula müracaat ederek değerlendirmeye aldırabileceğini kaydeden Başkan Hacısalihoğlu," En azından vakit kaybetmeden projelerin hayata geçirilmesinin önü açılmış olacaktır."dedi.

 

Başvurular arasında kuruldan geçen projelerin 16'sını destekleme kararı aldıklarını belirten Başkan Hacısalihoğlu, Proje konuların ağırlıklı enerji olduğunu bahsetti. Günümüzün önemli bir konusunun enerji olduğunu belirterek, " Bir yerden başlamamız gerekiyordu. Bu ülkemizin dünyadaki mevcut durumu ile karşılaştırdığımızda uygulanabilir projeleri hayata geçirmekte oldukça zayıfız. Bunun hızlanması açısından hepimize büyük görev düşüyor. Bu doğrultuda işin aslında temeli projeciliktir. Projecilik olmadan bunların hiç biri olamayacağına göre bu konuyu dikkate almamızda yarar var. burada hatırlatmak istiyorum. Odamızın teknokentte kurmuş olduğu inovasyon merkezi  şu anda eğitim amaçlı devam etmektedir. Önümüzdeki dönemde Üniversitemiz ve valimizin başkanlığında yürütülen diğer çalışma birleşerek merkez kurulur ve ileri teknoloji üretimine yönelik makine teçhizat alımına başlanabilir."şeklinde konuştu.

 

ZAMANLA ULUSLARARASI BİR ÇALIŞMA DÖNMELİ

 

Önümüzdeki dönem içinde odamız tarafından yapılacak madde destek miktarlarında önemli oranda artış olacağını ifade eden Hacısalihoğlu yapılacak olan Ar-Ge çalışmalarının elbette değişik kurumlar tarafından ve üniversitemiz tarafından desteklenmekte olmakla birlikte TTSO olarak desteğin daha kolay sağlandığını söyledi. Zamanla ileride Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ni de bu sistemin içine katabileceklerini vurguladı. Ulusal ve uluslararası projelerin değerlendirildiği bir sistemi oluşturmuş olacaklarını aktardı.

 

Bu projelerin hazırlanmasında ve hayata geçirilmesinde her zaman üzerinde durduğumuz üniversite ve insan faktörü olduğunu dile getiren TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, üniversite olmadan hiç bir Ar-Ge olamayacağının bilinmesini istedi.

 

TEORİ OLMADAN PROJJE KÜLTÜRÜ GELİŞTİRİLEMEZ

 

İşin odağında elbette teori olması gerektiğini, teori olmadan hiç bir şey olamadığını sözlerine ekleyen Hacısalihoğlu," Bu bilimin bir gerçeğidir. Bu bakımdan bu çalışmanın bilimsel tarafı elbette üniversitemizdir.  Bu doğrultuda en büyük desteği sayın rektörümüz ve rektör yardımcılarımız veriyorlar. Fazlasıyla da veriyorlar. Biz rektörümüze ve ekibine buradan teşekkür ediyoruz."dedi.

 

Geçmiş yıllarda üniversitemiz tarafından bazı sempozyumlar düzenlendiğini anımsatan Başkan Hacısalihoğlu konuşmasına şöyle devam etti: " İlki sanayide sorunların çözümünde Matematiksel yaklaşımlar üzerine idi. Bunu unutamadık. İnanıyoruz ki bu matematiksel çözümler başlı başına sanayimizdeki sorunları çözebilecek bir birikimdir.  Çalışmalarımızda matematiksel yöntemle çözümlemenin hayata geçmesini umuyoruz." dedi.

 

Şehrimizde bir inovasyon merkezi kurulması konusunda sayın Valimiz DR. Recep Kızılcık'ın yapmış olduğu önderlik başından beri bizlere büyük şevk ve kuvvet verdiğini aktararak, " Bu çalışma Trabzon ile sınırlı kalmadı. Uluslararası çalışmalara da sayın valimiz başkanlığında yöneldik. Bir çok araştırma yaptık. Özellikle yurt dışındaki inovasyon araştırmalarımızda özellikle ABD'de ki çalışmalarımızda sonuç odaklı faaliyetler gerçekleştirilmiştir. "

 

 

Konuşmaların ardından Vali Kızılcık ve beraberindekiler proje sahiplerine sertifikalarını verdi. Kızılcık ayrıca TTSO binası önünde sergilenen bir projeyi inceleyerek proje sahibinden bilgi aldı. 

 

 

KURUL DEGERLENDİRMESİNİ GEÇEN 16 PROJEYE KATILIM BELGESİ VERİLDİ

 

5 kategoride elektrik- elektronik, enerji, mekatronik, telekomünikasyon-bilişim ve bilgi teknolojileri, sanayi ve üretim teknolojileri alanlarında düzenlenen tut elimden proje yarışmasında kurul değerlendirmesini geçen ve katılım belgesi sunulan projeler ve sahipleri şöyle:

 

KATEGORİ: ELEKTRİK- ELEKTRONİK

 

Erdinç ŞAHİN  

Proje Adı: Dalga Enerjisi

 

 

Oğuzhan ALIÇ 

Proje Adı: Elektrik Makinaları Testleri için Modüler Deney Seti Projesi

Proje Adı: Elektrik Makinaları Testleri için Modüler Deney Seti Projesi

 

 

Selçuk GÜVEN, Mehmet Ali USTA ve Mehmet EKİCİ

Proje Adı: Güç Elektroniği Devreleri İçin Bilgisayar Destekli Modüler Deney Seti Geliştirilmesi

 

 

Mustafa Şinasi AYAS

Proje Adı: Otomatik Kontrol Sistemleri Eğitimi İçin İnteraktif ve Modüler Deney Seti Geliştirilmesi

 

 

Selçuk GÜVEN ve Mustafa Şinasi AYAS

Proje Adı: Parmak İzi Okuyuculu Öğrenci Tanıma, Yoklama ve Değerlendirme Sistemi

 

 

KATEGORİ: ENERJİ

 

 

Mustafa Ergin ŞAHİN

Proje Adı: Mobil Temiz Enerji Evi

 

 

Renan REİS ve Barış AKKAYA

Proje Adı: Güneş Enerjisiyle Elektrik Üretimi

Proje Adı: Su İle Çalışan Katalitik

 

 

KATEGORİ: MEKATRONİK

 

 

Kadir ÖZEN, Ali Emre YURDAGÜL ve Yükselen PINAR

Proje Adı: Bomba İmha Robotu

 

 

KATEGORİ: TELEKOMÜNİKASYON-BİLİŞİM VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

 

 

Habil SEKİBAĞve Serdar KÜÇÜK

Proje Adı: Kısa Mesaj Sistem Kontrolü

 

 

Kadir ÖZEN ve Ali Emre YURDAGÜL

Proje Adı: SOCIALTIC

 

 

Yusuf KESGİN, Kadir Cemal YOL ve Mine BURAN

Proje Adı: Gözde

 

 

Metin İSKENDEROĞLU ve M. Bilgehan İMAMOĞLU

Proje Adı: Web Tabanlı Eğitim, Eğitim İçerikleri Geliştirme

 

 

N. Özlem ÜNVERDİ

Proje Adı: Optik Haberleşme Ar-Ge Laboratuvarı'nın Kurulması

 

 

KATEGORİ: SANAYİ VE ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ

 

 

Kadir ÖZEN, Ali Emre YURDAGÜL ve Ahmet AYDIN

Proje Adı: Kampüs İçi Toplu Taşıma

 

 

PROJELERİN KISA ÖZET AÇIKLAMALARI İÇİN TIKLAYINIZ.