Doğu Karadeniz'de turizm talebi arttı.. Mesire yerleri yatırımcılarla buluşturularak turizm tesisleri çoğaltılacak

12.07.2013, TRABZON - TTSO,  Artan Körfez ülkeleri Turizmi Doğu Karadeniz'de yeni dağ ve yayla turizm merkezleri ihtiyacını artırdı. Harekete geçen yerel yöneticiler mesire alanlarını turizm alanına dönüştürmeyi hedefledi. Bu amaçla 17 mesire alanına sahip olan Trabzon'da örnek projeler ile altyapılar tamamlanacak.

MESİRE ALANLARI TURİZM ALTYAPISI İLE PROJENLEDİRİLECEK

Bu doğrultunda atılan ilk adımlar Trabzon  Orman Bölge Müdürlüğü kapsamında kalan mesire yerlerinin gerekli kriterler doğrultusunda altyapısının projelendirilerek topluma ve turizme kazandırılması için örnek projeler hazırlanacak. Daha sonra yatırımcılar ile buluşturulacak olan projelerin uygulanmasıyla bölgedeki turizm hareketindeki konaklama sıkıntısının karşılanması ve geliştirilmesi öngörülüyor.

DAĞ VE YAYLA TURİZMİ DOĞU KARADENİZDE HAREKETLENDİ

Özellikle körfez ülkelerinden büyük ilgi gören ve Riyad başta olmak üzere Trabzon'a direk uçak seferlerinin başlamasıyla  konaklama ihtiyacı bölgede had safhaya yükseldi.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde gelişen Körfez ülkeleri turizminin ihtiyaçlarını karşılamak, dağ, yayla turizmine yeni destinasyonlar ve merkezler kazandırmak için yerel yönetimler harekete geçti. Bu kapsamda önceki gün  gerçekleştirilen toplantıda Orman arazilerinin halka açılımı konusunda görüş alış verişinde bulunularak özellikle mesire yerlerinin altyapısının tamamlanması harekete geçildi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası  Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Yerinde Kontrol Birim Amiri Şeref  Kabaoğlu,   Orman Bölge Müdürü Mustafa Gedikli, Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü Veysel Kodalak, TTSO Genel Sekreteri Hakan Gürhan, Proje Ofisi Koordinatörü Ümit Orhan, Trabzon ABİGEM Koordinatörü Yunus Emre Katrancı katıldı.

AHŞAP VE DOĞAL TAŞ İLE ORMAN İLE DOST TESİSLER

Toplantıda yaptığı bilgilendirmede Orman Bölge Müdürü Orman Bölge Müdürü Mustafa Gedikli ve  Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü Veysel Kodalak  Mesire yerlerinde gerekli yapı ve tesisler, doğa ile uyumlu, taş veya ahşap malzemeden,  zemin ve kullanılabilir çatı katı dışında tek katlı olacak şekilde Genel Müdürlükçe belirlenen esaslara uygun olarak yapılabileceğini söylediler. Altyapı tesislerinde betonlaşmanın asla olamayacağını belirterek çelik konstrüksiyonların da çok taşıyıcı olan sistemlerin haricinde müsaade edilmediğini vurguladılar. Örnek olarak Trabzon Düzköy yaylasında şu anda gençlik merkezi olarak kullanılan merkezin bu tür işin tipik örneği olarak gösterdiler.Söz konusu mesire yerinde 20 tane bungalov,  bir adet restaurant, önünde spor aktiviteleri olan cim sahaları bulunduğunu anımsattılar.

EN AZ 20 DÖNÜM, EN FAZLA 500 DÖNÜM ALANLARDA PLANLANACAK

Dört tip mesire yeri olduğunu  ve kendi arasında da A, B, C ve D g3ibi sınıflara ayrıldığını ifade eden Kodalak, kapasite itibarıyla A tipi mesire yeri en büyük kapasitesi olan toplumun dinlenme, eğlenme ve konakla ihtiyaçlarının da karşılandığı alanlar olduğunu kaydetti. 30 adet bungalov, mini spor alanları, ibadethane,  motor home ve karavan üniteleri bulunduğunu aktardı. Bu tip bir mesire yerinin  alanının ise 20 dönüm ile 500 dönüm arasında arasın da olması gerektiğine işaret eden Kodalak, "20 dönümden küçük bir yerde A tipi bir mesire yeri için izin veremiyoruz. En az 20 bin metrekare olmalıdır."dedi. Yasada, A tıpı bir mesire yerinin ise, "toplumun çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılamak, yurdun güzelliğine katkı sağlamak ve turistik hareketlere imkân vermek maksadıyla yüksek ziyaretçi potansiyeline sahip, günübirlik kullanım imkânı yanında gecelemeye de imkân sağlayan, tesis ve donatıları ihtiva eden mesire yerlerini ifade eder." şeklinde tanımlandığını sözlerine ekledi.

YATIRIMCILARA ÖRNEK PROJELER HAZIRLANACAK

Toplantıda öne çıkan örnek proje yaptırılmasına başlanmasını isteyen TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu bu projenin keşfinin yapılması ve tanıtımlarının yapılması gerektiğini belirtti. Bu işin burada başladığını ifade eden Hacısalihoğlu, yatırımcılar konusunda çalışmaların sürdürüleceğini kaydederek, " Gerçek anlam bu işi harekete geçirmemiz gerekiyor. "

PROJELERE BAKANLIKTA TAKİP VE HİBE DESTEĞİ SAĞLANMASI İÇİN DE ÇALIŞMALARDA BULUNULACAK

Hazırlanacak örnek projelerin, Orman Genel Müdürlüğü'ne sunulacağını ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan takip edileceğini vurguladı.

Başkan Hacısalihoğlu, yürütülen çalışma kapsamında yatırımcılara finansman desteği sağlayabilecek adımlara da hazırlıklı olduklarını kaydederek özellikle Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu da örnek projelerin hayata geçirilmesine önemli fırsatlar yaratacağını kaydetti.Hibe desteklerinden Projelerin yararlandırılabileceğini vurguladılar.

YEŞİL YOL PLANLANAN BÖLGEDE TEK SIKINTI KONAKLAMA

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, bölgede tek sıkıntının konaklama tesislerinin yetersizliği olduğuna işaret etti. DOKA bölgesinde Ordu-Artvin arasında  dağ sırtlarından ilerleyen Yeşil Yol Projesinin de hayata geçmekte olduğunu ifade ederek, " Bu yolun etrafında konuklama ve tesis oluşturmalıyız."dedi.

Mesire alanlarının turizm alanına dönüştürülmesi için örnek projelerin yatırımcılara sunulması gerektiğini kaydederek, DOKA olarak örnek tesislerin projelendirilmesine, yatırımcılarla buluşturulmasına çalışacaklarını söyledi.