Altın varaklı, el yazmalı asırlık Kur'an-ı Kerimler için Trabzon Kent Müzesi kuruluyor

12.07.2013, TRABZON - TTSO,  Paha biçilmez hattatlık sanatının son örneklerinden , büyük çoğunluğu Trabzonlu hattatlar tarafından hazırlanan el yazması, altın süslemeli, asırlık Kur’an-ı Kerimler Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından  bir süre önce koruma altına alınmıştı. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) desteğinde  Trabzon Kent Müzesi'nde  halka ziyaretine açılacak olan tarihi eserler yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı  olacak yeni bir kültür ve turizm destinasyonu hayata geçirilecek.

KENT MÜZESİ İÇİN PROTOKOL İMZALANDI

Trabzon Kent Müzesi Projesi için ilk protokol Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası  (TTSO) ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA)  arasında imzalandı.  TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu ile DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım'ın yanı sıra TTSO Genel Sekreter Hakan Gürhan,   Trabzon Kent Müzesini projelendiren TTSO Proje Ofisi Koordinatörü Ümit Orhan ve Uzman Seda Erbiçer  imza törene katıldı.

TTSO'NUN KORUMASI ALTINDAKİ 150 PARÇA ESER  KENT MÜZESİNDE HALKA AÇILACAK

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın hazırlamış olduğu proje Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından uygun görüldü ve hibe olmaya hak kazanarak uygulamamaya başlanacağını ifade eden Başkan  Hacısalihoğlu, çalışmanın Trabzon ve bölgedeki tarihi eser niteliğinde olan eserlerin sergilenmesi ve müze şeklinde halka sunulması üzerine bir proje olduğunu söyledi. Hacısalihoğlu, "Bununla ilgili Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamızın elinde bulunan  yaklaşık 150 parça eseri ki bunlardan 500 yıllık eserlerde var. Bunların hazırlanacak olan bir sergi salonunda  müze statüsüne uygun bir şekilde halka sunulmasını sağlayacağız. Bununla ilgili Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansımız bize destek vermiştir.  Ajansımızın başta genel sekreteri olmak üzere tüm yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyoruz. Şehir, bölge ve ülke adına güzel önemli bir protokol ortaya çıkaracağız. Bundan dolayı teşekkür ediyoruz."

KALDIRIM: TRABZON VE BÖLGE İLK KENT MÜZESİNİ KAZANMIŞ OLDU

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım'da hayırlı olması temennisinde bulunduğu proje ile Trabzon ve Bölgenin ilk kent müzesini kazanmış olduğunu söyledi.

Genel Sekreter Kaldırım, TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu'nun geliştirdiği ve uyguladığı projelerle  bölgemize örnek olduğunu kaydederek her açtığımız proje başlığı, teknik destek, doğrudan faaliyet desteği yanı sıra  mali desteklerde örnek projeler sunarak  bölgeye örnek olduğunu vurguladı. İlk defa da bölgede kent müzesi kazanılmış olduğunu anımsattı. Trabzon ve bölgeye hayırlı olmasını diledi.

HEM TURİZM HEMDE TİCARET ANLAMINDA YENİ BİR DESTİNASYON

Kaldırım şöyle konuştu: " Gerçekten de bölgemize gelen iş adamlarının direkt muhatap oldukları kurum ticaret ve sanayi odasıdır. Gelip orada bir kent kültürünü, ticaret kültürünü görmeleri çok önemlidir. Bölgemiz 4 bin yıllık bir kültürü olan bir şehir. çok ticari geçmişi, gerekse bir çok medeniyetin yaşadığı bir şehir  olması münasebetiyle de, bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, bir çok devletin kurulduğu, yaşadığı, başkentlik yapıldığı, Osmanlı döneminde de çok önemli bir merkez olmuş, dolayısıyla bir liman ve ticaret şehri, cazibe merkezi olması dolayısıyla ticaret , kültür hayatı çok zengin geçmiş, bir şehir. Ve bunu da günümüze aktarmış bir şehir. İşte bu değerlerin yansıtan eserlerin tek elden bir yerde sergilenmesi önemlidir. İnşallah  bölgemizin çok önemli bir tarihi eseri olan ticaret tanrısı Hermes'in de bir imitasyonunu da aynı mekana koyacaklardır. O'da bölgemiz için çok değerli bir eserdir.. Bunların sergilenmesi özellikle batılı ülkeler nezdinde çok önemli değerlerdir. Bu tür sergilemeler özellikle bölgemiz için müthiş bir kazanım bölgemizde hem turizm hem de ticaret anlamında yeni bir destinasyon değeri kazanmış oluyoruz. Başkanımıza böyle öncü projeler geliştirdiği ve bölgeye öncülük yaptığı teşekkür ediyorum."

PAHA BİÇİLMEZ EL YAZMASI ALTIN VARAKLI  ASIRLIK KURANI KERİMLER KENT MÜZESİNDE SERGİLENECEKLER

Proje kapsamında; 1884 yılında kurulması ile öne çıkan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, bugün de adına yakışır bir sorumlulukla, Trabzon’un köklü tarihine ışık tutacak bir projeye adım atmayı amaçlamaktadır. Trabzon 4000 yıllık tarihi ile birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ipek yolunun kadim şehirlerinden biri olmakla birlikte bölge için çok önemli ve kültürel değerlere sahip olan Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait 16. ve 18. yüzyıl döneminden kalan, büyük çoğunluğu Kur’an-ı Kerim, Fıkıh Kitapları, İcazetname, Risaleler, gibi çeşitli kaplardan oluşan El Yazmaları, Hat Levhaları yanında Madeni Eserler, Gümüş ve İslemeli Hokka ve Divitlerden oluşan, Trabzon ve çevresindeki tarihi eski eserler koleksiyonunu koruma altına almış ve Trabzon Kent Müzesi'ni oluşturarak eserleri halka ve ziyaretçilere açıyor.

Eserler hakkında bilgi veren TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Her zaman gururla söylediğimiz dünyanın yaşayan en eski kentlerinden biri olan Trabzon,  4 bin yıllık bilinen tarihi sürecinde Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinden birçok tarihi, anıtsal ve kültürel izler taşımakta olduğunu ifade etti. Hacısalihoğlu, " Eserlerin özellikle bir bölümü Trabzonlu hattatlar tarafından yazılmış olduğunu anımsatmak istiyorum. Hattatlık sanatı ile el yazması, altın tezhipli Kur’an-ı kerimler ve dini kitaplar buradaki medreselerde eğitime katkı vermiştir." dedi.

Hacısalihoğlu ayrıca, " 13 ve 19. yüzyıllar arasını kapsayan eserler arasında , eyalet meclisinin mührünü sergileyeceğiz, ki bu Sinop ile Batum arasında yetkili olan bir Meclisin mührüdür." şeklinde bilgi verdi.

Hacısalihoğlu, tarihi eserler arasında dikkat çeken bir başka eserin ise Dürer  olduğunu belirterek Molla Hüsrev-Fatih sultan Mehmet'in hocasına ait eser olduğunu vurguladı.