Lojistik merkez ve yeşil hat projelerine ilk destek Türk Standartları Enstitüsünden geldi.

29.03.2013, TRABZON-TTSO,  Lojistik merkez ve basitleştirilmiş gümrük hattı  (yeşil hat) projelerine hazırlanan Trabzon’a Türk Standartları Enstitüsü’nden büyük destek geldi. Enstitü ihracat işlemlerinin hızlandırılması ve gümrüklerden kolay  ve basit geçişlerin sağlanabilmesi için Trabzon’da iş dünyasının ithalat ve ihracatta belgelendirme sorunlarına birebir yakından hizmet verecek.


Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Hulusi Şentürk ve beraberindeki heyet Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nu ziyaret ederek bölgeye yönelik çalışmaların rotası çıkarıldı. Ziyarete TSE Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Bozdemir, Deney Laboratuvar Merkezi Başkanı Mehmet Hüsrev, Özel kalem Müdürü Bekir Çengelçi ve il Müdürü Eşref Çakıroğlu da katıldı.


Bölgede yapılması planlanan yatırım konusunda Başkan M. Suat Hacısalihoğlu ile görüşen TSE Başkanı Hulusi Şentürk, incelemeyi tamamladıklarını gerekirse bir fazı çıkararak mevcut yere üç fazlı bir yatırımı ön değerlendirmelere göre uygun olduğunu tespit ettiklerini söyledi.


İŞ ADAMININ YANINDA BİR TSE OLUŞTURMAK İSTİYORUZ


İki ayrı hedefleri olduğunu vurgulayan Başkan Şentürk, ilk olarak TSE olarak son iki yıldır yeni bir anlayışla çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Diğer taraftan da kurumun merkezdeki faaliyetlerinin yanı sıra yerelde örgütlenmeye ağırlık vererek hizmetlerin maliyetlerini düşürülmeye çalışıldığını söyledi.


TSE BÖLGE’YE TRABZON’DAN HİZMET GÖTÜRECEK


Türkiye genelinde bu sisteme pey der pey geçileceğini anımsatan Şentürk,  Trabzon gibi illerde bölgesel planlamaları sağlayacaklarını ve bu şekilde bölgesel merkezlerin çevresinde kalan illere de güçlü bir şekilde hizmet götürüleceğini aktardı.  Bir aksilik olmaması halinde, Trabzon’da öngörülen yatırımların gerçekleştirilmesi ile idari binanın da aynı alana taşınacağını ve tek merkezden güçlü bir kadroyla ve laboratuvar altyapısıyla bölgede var olacaklarını kaydetti.


BİR YILDA 26 ÜLKEDE TSE OFİSİ AÇTIK. GEÇEN AY MOSKOVA AÇILDI, YAKINDA GÜRCİSTAN DÜŞÜNÜYORUZ


Türk Standartları Enstitüsü olarak iş adamlarının ithalat ve ihracat da yaşadığı kurumla alakalı yaşadığı problemleri ortadan kaldırma çabası içerisinde olduklarını ifade eden Başkan Hulusi Şentürk, geçen yıl  Ocak ayında başlanılan çalışma ile yurt dışında şu ana kadar 26 tane ofis açtıklarını ifade etti. Moskova ofisinin de geçen ay açıldığı bilgisini veren Şentürk, “Burada birkaç tane hedefimiz var. Bir tanesi oradan buraya gelecek olan mallarda sizin adınıza orada kontroller yapmaktır. Diğer yandan da bu ülkeler ile anlaşmalar yaparak o ülkeye mal satmak zorunda olduğunuzda o ülkeye has bir belge şartı varsa, o ülke ile anlaşıp o ülke adına belge hizmetini biz vermeye çalışıyoruz. İhracat yapılacak ülkenin istediği belgeleri o ülke ile anlaşmaya vardığımız takdirde biz o belgeleri ihracat yapılacak ülke adına burada biz düzenliyoruz. Laboratuvar testlerini yapıyoruz. Belgeyi düzenliyoruz. Zaman kaybını önlemeye çalışıyoruz. Büyük maliyetler ile de iş adamlarımız karşılaşmamış oluyor. Rusya ile de görüşmelerimiz devam ediyor. Anlaşmamız halinde Rusya’nın talep ettiği Gost belgesini buradan verebileceğiz. Özbekistan ile bu konuda işbirliğine geçmek üzereyiz. Bu arada Gürcistan’a da bir yurt dışı ofisi açmak düşüncesindeyiz.   Özellikle Karadeniz Bölgesi’nin Gürcistan ile ticaretini kolaylaştırmak amacındayız.  Tabi bu aşamada sizlerin de desteklerine ihtiyacımız var. Gürcistan’daki kuruluşlar ile görüşürken desteğinize ihtiyacımız var .” dedi.


TSE OLARAK LOJİSTİK MERKEZLERDE ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYUYORUZ. TRABZON’DA BÖLGESEL BİR MERKEZ KURUYORUZ


Türkiye’de son yıllarda ihracatçılarımızın en önemli konusu lojistik merkezleri olduğunu sözlerine ekleyen TSE Başkanı Hulusi Şentürk, lojistik hizmetlerinin en önemli ayağının belgelendirme olduğuna dikkat çekti.  TSE olarak bu alanda çalışmalara ağırlık vereceklerini aktaran Şentürk,  şöyle konuştu: “ Lojistik bir malı bir bölgeden, ülkeden alıp, başka bir bölgeye ve ülkeye taşıyorsunuz. Burada belgelendirme çok önem taşıyor. Eğer bu belgeyi veremez iseniz eksik bir lojistik hizmet olur. Devlet Demir Yolları’nın Lojistik merkez çalışması İzmir’de var.  Burada gördük ki Trabzon’da da Lojistik Merkez çalışması yürütülüyor. Burada üzerimize ne gibi görevler düşüyor. Nasıl hizmet verebiliriz. Yükleme ve benzeri işlerde belge gerekli olacaktır. Bizde bu işin işine girmemiz gerekiyor. Sonra yarın bu merkezler kurulduğunda belgelendirme ayağımız eksik kaldı, olmaması için bugünden çalışmalarda yer almayı öngördük.”


İHRACATTA GÜMRÜKLERDEN HIZLI GEÇMEYİ TSE BELGESİ İLE SAĞLAYACAĞIZ


Şentürk, güçlü lojistik altyapısına sahip olmaz isek başarılı olunamayacağını kaydederek, “ En uygun fiyata, en uygun zamanda, en uygun noktada bu malı teslim etmemiz gerekiyor. Teslimatı yaparken de gümrükten en hızlı şekilde geçmemiz gerekiyor.  Örnek vermemiz gerekirse Mısır’da yaşadığımız güncel bir konuda bu ülkeye yapılan mobilya ihracatımızda TSE belgesini kabul ettirdik. Mısır gümrüğünde artık üzerinde TSE belgesi bulunduğu takdirde gümrükte başka bir belge istenmeyeceği belirtildi.”


KOSGEB KAYNAĞI İLE BÜYÜMEYE ÇALIŞAN İŞLETMELERİN GECİKEN FİNANSMANLARI MAĞDURİYET YARATTI


Bütün unsurları ile Türkiye’nin 2023 vizyonuna kilitlendiğini vurgulayan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu başkanı M. Suat Hacısalihoğlu,  bu anlamda devlet desteklerinin kolay olması gerektiğini söyledi. Verilen sözlerin zamanı içerisinde tutulmasının önemine işaret ederek özellikle son dönemlerde KOSGEB desteklerinden yararlanan üyelerin sıkıntısını gündeme getirdi. KOSGEB kaynakları ile iş planı ve programı yürüten işletmelerin ödemelerde yaşanan gecikmeler ile mağduriyete girdiklerine işaret etti.


İRLANDAYI GÖRDÜKTEN SONRA TÜRKİYE’NİN KRİZ YAŞAMADIĞI ANLAŞILIR


Üretim, istihdam ve ihracatın sağlam zeminde olması gerektiğini aksi takdirde sıkıntı yaşanabileceğini dile getiren Başkan Hacısalihoğlu şöyle konuştu: “  İrlanda kriz yaşadı. Bu krizin boyutunu görmek gerekir. İrlanda işyerlerinin yüzde 30’lar düzeyinde kiralık veya satılık olduğunu gördük. Bu ülkeyi gördükten sonra Türkiye’nin kriz yaşamadığını anlarsınız.” dedi.


EKONOMİSİNDE DARALMA OLAN KÜÇÜK ESNAF VE TÜCCARI DEVLET AYAKTA TUTMAYI BAŞARMALI


Ülkemizde ekonominin her şeye rağmen büyüme gösterdiğini kaydeden Başkan Hacısalihoğlu, bunda kemal derviş ile başlatılan bankacılıktaki düzenlemelerin yanı sıra hükümetin o dönem alınan kararlardan taviz vermemesi ve merkez bankasının tedbiri elden bırakmamasının büyük rolü olduğunu kaydetti.  Rölantide çalışan Türkiye ekonomisinin her an kalkışa hazır olduğunu ifade ederek, “ Ülkemiz gibi Trabzon’un da ekonomisinde yüzde 12-15 arasında büyüme gerçekleşiyor. 2012 yılında büyümede bir miktar düşüş oldu. Bu büyüme Trabzon’un bir odak noktası olmasından kaynaklanmaktadır. Her zaman hareketli bir yapısı bulunuyor. Belli noktalarda büyüme oranları yüksek olurken belli noktalarda mikro seviyelerde özellikle esnaf ve küçük tüccar ekonomilerinde daralmalar meydana geliyor. Bu ekonomik hareketin değişiminden kaynaklanan daralmalar karşısında  iş adamlarımızın desteklenerek  ayakta kalmaları sağlanmalıdır. Birileri iflas etmeden devlet onu ayakta tutmayı başarmalıdır.” şeklinde konuştu.


DOĞAL LOJİSTİK MERKEZ TRABZON’U FİZİKİ ALTYAPI İLE DONATMAK GEREKİYOR


5 milyar dolar mevduata sahip olan Trabzon yılda bir milyar dolar ihracat gerçekleştiren, komşumuz Rusya Federasyonu ile yüksek bir ticari potansiyellere sahip bir konumda olduğunu ifade etti. KEİ Havzası ve Kafkasya ülkelerinde istikrarın olmasının ülkemizin ve bölgemizi olumlu yönde etkileyeceğini aktardı. Bu yakın komşu ülkeleri hedefleyen lojistik merkezin altyapısını bölgeye kazandırmak için yerelde çalışmaların yoğunlaştığını ve Bakanlıklar düzeyinde de uygulamaya yönelik adımların somutlaştığını belirtti. Trabzon’un tarihten gelen transit ve lojistik gücünün önemini kaybetmeyerek bugün daha da hissedilir hale gelmesinin görüldüğünü aktardı. Afganistan çekilen ülkelerin bölgedeki en kısa, güvenli ve hızlı aktarım koridorunun Trabzon olması hasebi ile tercih edildiğini, bu kendiliğinden doğal lojistik konumun fiziki altyapı ile donatılması için çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.

İÇERİĞİ PAYLAŞ