TTSO Meclis Üyesi Emanullah Tüfekçioğlu, dershanelerin kapatılmasının daha büyük sorunlara yol açacağını söyledi

29.09.2012, TRABZON-TTSO, TTSO 34. Meslek Komitesi Başkanı Emanullah Tüfekçioğlu, sınavların kaldırılmadığı sürece dershanelerin kapatılmasının çözüm olmayacağını özel ders ücretlerini artırarak velileri daha çok mağdur edeceğini söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Eylül ayı Meclis toplantısında konuşan son günlerde kamuoyunu meşgul eden dershanelerin kapatılması tartışmaları üzerine söz alan Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri ile Kırtasiye Ürünlerinin Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Tüfekçioğlu, bilgi kirliliği yaşandığını ileri sürdü.

Dershanelerin Anayasa hükümleri ve kanunla açılmış yasal kurumlar olduğuna dikkat çeken Tüfekçioğlu, “Özel dershaneler normal okullardaki dersleri takviye eden öğrenciyi ders veya sınava hazırlayan bilgilerin verilmesi, ilgili öğrencinin konu ve soruyu anlaması, zamanında ve doğru cevap verme vs. gibi ek olguları elde etmesinin amaçlandığı kurumlardır. Özel dershaneler bu yönüyle resmi veya özel okullara karşı bir alternatif olmadığı gibi, onların da rekabet şansına engel olmamaktadır. Hatta devlet belediyeler yolu ile dershanelerle rekabet etmektedir” dedi.

“Dershaneler 100 bine yakın istihdam sağlamaktadır”

Dershanelerin daha düşük maliyete fırsat eşitliği sağladığını, fırsat eşitliğini zedelemediğini savunan Tüfekçioğlu, “Özel dershaneler bu faaliyetlerinin icrası bakımından öğretmen, yönetici, hizmetli, yığınla personel istihdam etmektedir. Dershaneler aslında son derece önemli bir görev üstlenmektedir. Türkiye'deki 4 bin küsur dershane 100 bin çalışanla bir milyona yakın öğrenciye eğitim vermekte ve daha önemlisi bu genç insanların enerjisini kontrol altında tutmaktadır. Sizler dershaneleri kapatırsanız aynı anda bu enerjiyi sokağa salacaksınız. Dershaneleri kapatırsanız binlerce çalışan işsiz kalırken kurum sahipleri uzun süreli kira sözleşmeleri nedeniyle zora düşecek binlerce çalışanın kıdem tazminatını aynı anda ödemek zorunda kalacak, şirket kapatmanın zorluklarını yaşayacaktır” diye konuştu.

“Dershanelerin kapatılması öğrenci ve velileri daha çok mağdur edecektir”

Dershanelerin kapatılmasının getireceği olumsuzlukların öğrenci velilerine daha farklı yansıyacağını belirten Tüfekçioğlu, böyle bir uygulamanın merdiven altı dershaneleri ortaya çıkaracağına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Sınavı kaldıramayacağınıza göre ve her okulda eşit eğitim-öğretim olmadığından çocuklarınızı farklı yollarla sınava hazırlayacaksınız. Bu da tabiri caizse merdiven altı dershaneler ve özel dersleri zirveye çıkaracaktır. Yıllık 3-5 bin liraya aldığınız eğitimi aylık 3-5 bin liraya almak zorunda kalacaksınız. Dershanelerin kapatılarak özel okula dönüştürülme işi ise mümkün değildir. Trabzon'da bütün dershanelerin birleştiğini kabul etseniz bile bir özel okul açabilme imkanlarının olabileceğini düşünmüyorum. Kaldı ki özel okul açılması sınavı ortadan kaldıracak bir durum değildir.”

“Mevcut sistemden daha edil bir sistem gelecekse bunu destekliyorum”

“Mevcut sistemden daha adaletli bir sitem uygulayabilmeniz şimdilik mümkün değildir. Bütün toplumu kucaklayacak adaletli bir sistem getirebilen herkesi bir eğitimci, bir insan ve bir Türk olarak sonuna kadar destekleyeceğim” diyen Tüfekçioğlu, “Lütfen dershaneleri haksız rekabet eden, vatandaşa ahırdaki ineği sattıran, insanları söğüşleyen şeklinde ötekileştirme yoluna gitmeyin. Eğer bizler bir kumarhanecinin, bir uyuşturucu baronunun, tefecinin, insan tacirinin muhatap olması gereken söylemlerle itham edileceksek ve bu söylem toplumda karşılık bulacaksa ders kapatmakla bırakmayın dershanecileri asın” ifadelerini kullandı.