Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantısı
Yazı Boyutu
-
14
+
27.07.2012, TRABZON-TTSO, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 2011 yılıyla kıyaslandığında ticari kredilerde yüzde 40lara varan azalma yaşandığını ve bankaların piyasaya kredi vermeye yanaşmadığını belirterek bankaların tüketici kredileriyle ayakta kalmaya çalışmalarının yanlış olduğunu ve piyasalara kredi vermek zorunda olduklarını söyledi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy başkanlığında yapıldı.
TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada Trabzon iline ait ekonomik verileri değerlendirerek Meclis üyelerine bilgi verdi.
Konuşmasının başında İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından yayınlanan Türkiyenin 500 büyük şirketi sıralamasında yer alan Trabzon firmalarını kutlayan Başkan Hacısalihoğlu, Övünerek söylemek gerekir ki, Trabzondan 2 olan firma sayısı 3e çıktı. Dileriz ki bunun sayısı artsın. Daha önce 73. sırada yer alan Oltan Gıda 48. sıraya çıktı. Özgün Gıda 440. sıradan 426. sıraya yükseldi. Ayrıca Aslantürk firması 409. sırada listede yer aldı. Bu, şehrin gelişmesi açısından önemli bir konu. Arzu ederiz ki bundan sonra ki yıllarda da yerlerini yukarı giderek korusunlar, yeni firmalar da bunların arasına girsin temennisinde bulundu.
Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon iline ait istatistikleri, geçen yılın aynı dönemiyle değerlendirerek bazı açıklamalarda bulundu.
Turizm Yatırımlarında Artış Var
Turizm yatırımlarında artış yaşandığını ifade eden Hacısalihoğlu, Yatırımlarda 2011 yılının ilk 5 aylık dönemiyle kıyaslandığında 19 firma yatırım müracaatında bulunmuşken, 2012 yılının ilk 5 aylık döneminde bu rakam 20ye çıktı. Yatırımların tutarını incelediğimizde de 2011de 19 firma 130 milyon TLlik yatırım yaparken, 2012 yılındaki 19 firmanın yatırım tutarı 99 milyon TL olarak öngörülüyor dedi.
Yatırımların sektörlere göre dağılımı hakkında bilgi veren Hacısalihoğlu, enerjide 6, hizmette 6, sağlıkta 2, imalatta 3, turizmde de 3 firmanın yatırım yaptığını dile getirdi.
Turizm yatırımlarında artış yaşandığına işaret eden Hacısalihoğlu, Yeri tahsis edilen 2 adet 5 yıldızlı otel henüz bu kayıtlara girmedi. Bunun yanında başka yatırımlar da var. Umarız bunlar daha artar dedi.
Açılan-Kapanan Şirket Sayısı
Başkan Hacısalihoğlu, şehirde açılan kapanan şirket sayısını 2011 yılının Ocak-Haziran dönemiyle kıyasladı ve şu değerlendirmeyi yaptı:
2011 yılının ilk 6 aylık döneminde 409 firma, 2012de ise 340 firma açılmış. Bu azalma belki de TTKnın yeniden hayata geçmesiyle yaşanan bir tereddütten kaynaklanabilir. Kapanan firma sayısına baktığımızda ise 2011 yılında 174 firma kapanırken, 2012 yılında aynı dönemde 118 firma kapandı.
İşsizlik Rakamları Azalıyor
Trabzonda işsizlik rakamlarına bakıldığında işsizliğin azaldığını sevinerek gözlediklerini belirten Başkan Hacısalihoğlu, SGK verilerinden bunları takip ediyoruz. 2011 yılının Ocak-Nisan ayıyla kıyaslandığında istihdamda yüzde 6lık artış var. 2011de 101 bin 440 olan aktif çalışan sayısı, 2012 yılında 108 binin üzerine çıktı. Avrupadaki ülkelerde işsizliğin artışta olduğu bir dönemde Türkiye genelinde de işsizlikte düşüşler olması sevindirici değerlendirmesinde bulundu.
Matrahlarda Artış Var
Matrahlarda 2011 yılıyla karşılaştırıldığında yüzde 12lik bir artışın olduğunu belirten Hacısalihoğlu, Bu düzenli olarak yukarı gidiyor. Bu da demektir ki şehirde bir büyüme var ama diğer taraftan yaşanan sıkıntıları da hepimiz biliyoruz dedi.
Trabzon ihracat sıralamasında geriye düştü
İhracat rakamlarında 2011 yılıyla kıyaslandığında düşüşler yaşandığını belirten Başkan Hacısalihoğlu, İhracatımız 2011 yılının ilk 6 ayına kıyasla 554 milyondan 576 milyona çıktı. Yüzde 3lük bir artış var. Ama toplamda bakıldığında diğer illerden geri kalmaya başladık. Sıralamada 13. sıradan 16. sıraya geriledik. Bu bizim açımızdan iyi bir gelişme değil elbette. Yaş sebze-meyvenin azalması da bunda etkili olmuştur. Bizi koruyan ve rakamları yukarıda tutan ise fındık oldu. Bu sektörün bölgeye katkısı bir kez daha anlaşıldı. Sektörde hizmet verenlere bu vesileyle bir kez daha teşekkür ediyorum ifadelerini kullandı.
Trabzondan 103 farklı ülkeye ihracat yapıldığını anlatan Başkan Hacısalihoğlu, en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında bir değişiklik yaşanmadığını ancak Polonyanın 6. sıraya geldiğini söyledi. Başkan Hacısalihoğlu, bunda Polonya Büyükelçisinin bölgeye yaptığı ziyaretin etkili olduğunu kaydetti.
Dileriz Avrupadaki diğer ülkelere de artışlar devam etsin diyen Hacısalihoğlu, AB ülkelerine yapılan ihracatın yüzde 55ten yüzde 33ler seviyesine gerilemesine dikkat çekti.
Bankalar Kredi Vermeye Yanaşmıyor
Konuşmasında son olarak krediler konusuna değinen Başkan Hacısalihoğlu, ticari kredilerde yüzde 40 oranında bir düşüş yaşandığının altını çizerek bankaların kredi vermekteki isteksizliğini eleştirdi.
Tüketici kredilerinde, kredi kartlarında ve konut kredilerinde artış yaşanırken, ticari kredilerde yüzde 40 düşüş var diyen Başkan Hacısalihoğlu, şöyle konuştu:
Bu rakam iki açıdan değerlendirilebilir. Ya bankalar kredileri tutuyor ya da tüccarın esnafın durumu kötü ve bankalar kredi vermiyor. Ama maalesef bankalarımız büyük şehirlere nazaran kredi vermekten imtina ediyorlar. Bankaların görevi piyasaya kredi vermek, piyasaları canlandırmaktır, Sayın Başbakanımız da bunu sık sık dile getiriyor. Bankalar piyasa hareketliliği açısından kredi vermek zorundadır. Bankalar bugün tüketici kredileriyle, kredi kartlarıyla kendilerini ayakta tutmaya çalışıyorlar ama günün birinde bunun sıkıntısını çekebilirler. Parayı elde tutmanın bir anlamı yoktur
2-Bye yeterli ilgi yok
Orman vasfını yitirmiş arazilere yeterli ilginin olmadığını söyleyen Hacısalihoğlu, 2-B Yasasının çıkmasıyla bölgemizde 561 parsel var. 30 Eylül tarihine kadar sonuçlandırılması gerekiyor ama şu ana kadar 13 parsel üzerinde görüşme var. Bu konu çok yavaş gidiyor, umarız biraz daha gelişmeler olur dedi.
Osman Bayraktar; Yerel esnaf olarak tüketici gözünde farkındalık oluşturmak istiyoruz
Meclis toplantısında daha sonra 18. Grup Bilgisayar, Büro Makineleri, Elektronik Ve İletişim Cihazlarının Ticareti Ve Onarımı İle Büro Destek Hizmetleri Meslek Komitesi üyesi Osman Bayraktar söz aldı.
Trabzonda yerel esnafın tüketici gözünde farkındalık oluşturmak amacıyla bir çalışması başlattıklarını anlatan Bayraktar, 3 bölümden oluşan ve anketleri de içeren bir çalışma yürüttüklerini söyledi.
Trabzon halkının esnafa olan bakış açısını görmek istediklerini söyleyen Bayraktar, Biz kendimize, grubumuza destekçi arıyoruz. Beyin fırtınası yapmak istiyoruz. Yaklaşık 40 bin tüketici üzerinde yapılan araştırmada; tüketicilerimizin hızlı, ucuz, kaliteli ve güvenli hizmet istediğini gördük dedi.
Ulusal sermaye ticaretimizi yönetmesin, tüketicinin ilk düşündüğü mağazalar biz olalım diyen Bayraktar, Caddeler artık ulusal sermaye mağazalarıyla doldu. Burada olduğumuzu hissettirelim. Bunu kamuoyunda tartışılabilir hale getirelim. Çalıştayda yapacağımız toplantıya herkes katılsın, farklılıklar ortaya çıksın istiyoruz. Ve Var mısınız bizimle olup kar tanesini kartopu yapmaya sloganıyla sizleri çalışmamıza katılmaya davet ediyoruz diye konuştu.
Sabit Sabır; Esnaflar kendi vecibelerini yerine getirmeli
Daha sonra söz alan 9. Grup Fındık ve Çayın İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi Meclis Üyesi Sabit Sabır ise ticarette geçmişe göre yaşanan değişimler ve eksikliklere işaret etti.
Esnafların kendi vecibelerini yerine getirmesi gerektiğine vurgu yapan Sabır, Esnaf sattığı malın üzerine etiket koyuyor mu? Ben istemeden fiş veriyor mu? Bunlar olmuyorsa kurumlar çalışmıyor, esnaf da görevlerini yerine getirmiyor demektir. Böyle olmaz. Dünya nereye gidiyorsa, Türkiye de o yönde gidiyor, bu böyle olacak ama tedbirini herkes kendisi alacak. Biraz kendimize bakalım, kendimizi düzeltelim dedi.