07.06.2012, TRABZON-TTSO, Ekonomi Bakanlığı liderliğinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ortaklığında ve ECORYS Araştırma ve Danışmanlık Firmasının teknik desteği ile Samsun, Çorum, Gaziantep ve Kahramanmaraşla birlikte Trabzonda yürütülen proje doğrultusunda oluşturulan Kümelenme Bilgi Merkezi, TTSOda gerçekleştirilen bir törenle açıldı.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen ve kalkınmada öncelikli bölgelerimiz başta olmak üzere ülkemizdeki KOBİlerin uluslararası piyasalarda rekabet gücünü kümelenme anlayışıyla geliştirmeyi hedefleyen KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi merkezi için yapılan açılış törenine Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Bali, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Dairesi Başkanı Emrah Sazak, akademisyenler, proje ortakları ve davetliler katıldı.
Vali Kızılcık; Bize düşen bu kümelenmeyi başarıya ulaştırmak ve elde edilen birikimi diğer sektörlere de yansıtabilmektir
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzonun kümelenmedeki 5 merkezden biri olmasının çok önemli olduğunu ve bu durumun bir inaye değil, hak edilen bir başarı olduğunu belirterek konuşmasına başladı.
Trabzon girişimcisinin her yönüyle ilkleri başarabilme, dünyayla rekabet edebilme başarısını göstermiş, başarılarıyla da temayüz etmiş bir girişimci tipi olduğuna dikkat çeken Vali Kızılcık, Bize düşen bu kümelenmeyi başarıyla gerçekleştirip elde edilen Know-Howu diğer sektörlere de yansıtabilmektir. Gemi sanayinin bölgemizin imkanları, potansiyeli ve karakteri açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yeniaydaki tesislerde kümelenmeyi gerçekleştirirken şu soru sorulabilir: Bir yandan orada kümelenmeyi teşvik ediyorsunuz, diğer yandan da lojistik merkezini aynı yere koyuyorsunuz? sorusu sorulabilir. Ama biraz daha geniş perspektiften bakıldığında bu ikisinin birbirini tamamlayan unsurlar olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Çünkü tersanenin hemen yanında oluşturulan lojistik merkezi denizyoluyla ulaşımı öngörmesi hasebiyle, bizim kümeleme projesi çerçevesinde üreteceğimiz gemilerin piyasaya arz edilmesi, önemli bir pazar yaratılması anlamında da önemli bir unsur olacaktır dedi.
TTSO Başkanı Hacısalihoğlu; Hedef, uluslararası alanda rekabet edebilecek şartlarda üretim yapmak, istihdamı artırmak ve bu yolla ülkenin refahına katkı sağlamaktır
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise kümelenme projesi katılımcılarının taşıdığı heyecanının memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Kümelenmede tarafların işin içinde olmasının, projenin başarılı olması için çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, başından beri projenin içinde olarak katkı veren taraflara teşekkür etti.
Projeye Ekonomi Bakanlığı, Valilik ve Üniversitenin verdiği desteklere de teşekkür eden Başkan Hacısalihoğlu, Oda olarak da bizler projeye veriyoruz. Bundan sonraki uygulamalarda önemli olan muhatapların bu konularla ilgili toplantılara ve fuarlara katılması ve bunların karşılığını görebilmesi, gelecek hedefi koymasıdır diye konuştu.
Başkan Hacısalihoğlu, temel hedefin uluslararası alanda rekabet edebilecek şartlarda üretim yapmak, istihdamı artırmak ve bu yolla ülkenin refahına katkı sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.
Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Dairesi Başkanı Sazak; Ülkelerin rekabet gücünü artırmak firmaların rekabet gücünü artırmaktan geçmektedir
Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Dairesi Başkanı Emrah Sazak Trabzonun bu projeyi hak eden bir il olduğunu söyledi.
Buradan çok önemli başarı hikayeleri çıkacaktır diyen Sazak, Ülkelerin rekabet gücünü artırmak firmaların rekabet gücünü artırmaktan geçiyor. Bu noktada kümelenme bilgi merkezleri çok önemli. Dünyadaki başarılı kümelenme örneklerine baktığımız zaman işin bir yönetim boyutu var. Esas boyut proaktif anlayışla birlikte hareket edebilmek, ortak bir vizyon oluşturabilmektir. İşte bu anlayışı sağlayacak olan bu kümelenme bilgi merkezidir şeklinde konuştu.
Sazak, kümelenme bilgi merkezinin elde edilen birikimi diğer sektörlere de yansıtacağını vurguladı.
KOBİ İşbirliği Projesi Michael Dan programda Proje ve Kümelenme Bilgi Merkezleri hakkında bilgi verdi.
Amacın bölgelerdeki sektörleri desteklemek, bireysel firmaları kümelenme ve işbirliğine teşvik etmek olduğunu kaydeden Dan, Nihai hedef yüksek inovasyon potansiyeli, yüksek satışlar ve yüksek ihracattır. Trabzon için seçilen sektör gemi inşa sektörüdür. Gemi inşaya verilen bu destekle umuyoruz ki kayda değer gelişmeler gözlenebilecektir dedi.
Konuşmaların ardından toplantının öğleden önceki kısmında sunum yapan konuşmacılara, Vali Kızılcık, Belediye Başkan Yardımcısı Bali ve TTSO Başkanı Hacısalihoğlu tarafından plaket verildi.
Trabzon Kümelenme Bilgi Merkezi Açılışı
Yapılan konuşmaların ardından TTSO bünyesinde açılan Trabzon Kümelenme Bilgi Merkezi, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Bali, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hıacısalihoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Dairesi Başkanı Emrah Sazak tarafından açılışı gerçekleştirildi.
Toplantıda öğleden önce yapılan sunumlarda konuşmacılar sektörle ilgili çeşitli bilgileri içeren sunumlar gerçekleştirdi.
Gemi İhracatçıları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Parıltı; Türk gemi ve yat sektörü iyi bir durumda değil
Gemi İhracatçıları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Parıltı Gemi ve Yat Dış Ticareti ve Kümelenme konulu sunumunda Türk gemi sektörünün durumunu anlattı, yapılması gerekenleri dile getirdi.
Dünya gemi ve yat ihracatında 2011 yılı rakamlarının 170 milyar dolar civarında olduğunu dile getiren Parıltı, 2008 yılındaki yavaşlama ve bir miktar gerilemeye rağmen sektörün yükselişini sürdürdüğünü söyledi.
Sektörde ilk üç sırayı Asyanın güçlü ekonomileri olan Güney Kore, Çin halk Cumhuriyeti ve Japonyanın paylaştığını anlatan Parıltı, bu üç ülkenin gelişmiş veya gelişmekte olan diğer ülkelerle arasında çok açık bir fark bulunduğunu dile getirdi.
Türk gemi ve yat sektörüyle ilgili bilgi veren Parıltı, 2001 yılından itibaren sektörde görülen olumlu yükselişin 2008 yılındaki krizle birlikte büyük bir düşüş yaşadığını ve 2010 yılında da dip noktasını gördüğünü ve sektörün halen daha iyi bir durumda olmadığını söyledi.
Parıltı, sektördeki gerileme ve kötü gidişin nedenlerini şöyle sıraladı:
- Başlıca pazarlarımız gelişmiş ülkeler veya orijini gelişmiş ülke olan alıcılara mal satıyoruz,
- Pazarlama ve tanıtım aktiviteleri ihmale uğramış
- Dünyada gemi inşa işine verilen sübvansiyonlar,
- Ölçek sorunu (tersaneler, işletmeler küçük ölçekli)
- Mevzuat ve teşvik kargaşası (mevzuat ve teşvikler düzenlenirken sektörün özellikleri fazla dikkate alınmıyor)
- Standardizasyon sorunu (aynı gemiden çok fazla yapılmıyor)
- Komponent ve yan sanayinde standartlaşma zayıf
Türk gemi ve yat sektörünün içinde bulunduğu olumsuz duruma rağmen, yapısal durumundan kaynaklanan bazı fırsatları da bulunduğuna dikkat çeken Hasan Parıltı, bu imkanları da şu şekilde sıraladı:
- Yenilikçilik ve özel ihtiyaçlara cevap verme kabiliyeti yüksek,
- Türkiyenin müteşebbis ve tersane altyapısının özellikli tanker, askeri gemi, römorkör, yatlar gibi NISH pazarlara hitap etmeye müsait olması
- İşgücü maliyeti ve verimlilik itibariyle hala rekabetçi olması
- Yaşlanan dünya gemi filosu ve Türkiyenin tamir bakım becerisi
- Krizden sonra dünyada küçük tonajda gemilere yöneliş
Gemi İhracatçıları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Parıltı, konuşmasının sonunda sektörde yapılması gerekenleri şu başlıklar altında topladı:
- Satış ve pazarlama etkinliklerinin önceliklendirilmesi,
- Operasyonların etkin şekilde yürütülmesi,
- Risklerin sistematik yönetilmesi,
- İşgücünün eğitim ve sürekli gelişimi,
- Kapsamlı bir teşvik sisteminin oluşturulması
KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Özkök; Üniversite-sektör işbirliğiyle çok önemli sonuçlar elde edilebilir
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Murat Özkök, dünya ticaretinde malların yüzde 95inin gemilerle taşındığına dikkat çekerek mal ticaretinde denizyolu taşımacılığının ağırlığının değişmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Gemi inşa sektöründe çok sert bir rekabet yaşandığını kaydeden Özkök, sektörde Uzakdoğu ülkelerinin pazardaki hakimiyetinin yüzde 90lar seviyesinde olduğunu ve bu üstünlükte sübvansiyonlar ve standardizasyonun çok önemli etkenler olduğunu söyledi.
Japonya ve Güney Korenin çok gelişmiş üretim teknolojileri kullandığına işaret eden Özkök, Bu üretim teknikleri süreci çok önemli oranda kısaltıyor ve bu durum maliyetlere de yansıyarak rekabet avantajı sağlıyor. Haliyle karlılık ve verimliliği de artırıyor. Bizlerin de bu gelişmiş teknolojileri pro-aktif hareket ederek tersanelerimize adapte etmemiz gerekiyor. Bu noktada sektör-üniversite dayanışması devreye girmeli. Sağlıklı bir işbirliğiyle çok önemli neticeler elde edilebilir. Tersanelerimiz daha çok iş geliştirme ve sürekli iyileştirme anlayışıyla hareket etmeli, detaylı iş etütleri yapılmalı. Bizler üniversite ayağı olarak sektörü birçok noktada destekleyebiliriz dedi.
İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığından Uzman Yardımcısı Hatice Şafak Ergün, KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Bünyesinde Yürütülmekte Olan Destekler ile ilgili bilgi veren bir sunum yaptı.