Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi proje ortakları bir araya geldi

  Yazı Boyutu - 14 +

29.09.2010, TRABZON- TTSO, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu başkanlığında, Sürmene Yeniçam Tersane alanında "Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi" proje ortakları bir araya geldi.

Bugüne kadar gelinen sürecin değerlendirildiği toplantıda önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmalar ele alındı. Şirket Kurulması, Projenin Uygulama Düzenlemeleri, Proje Yönetim Yapısı ve Proje Koordinasyon Biriminin Oluşturulması konularının ele alındığı toplantının ardından merkezin kurulacağı alan üzerinde incelemerde bulunuldu
Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (IPA-BROP) kapsamında, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı otoritesinde Trabzon'un uyguladığı projenin bölgedeki gemi sanayisinde üretimi bilimsel yöntem ağırlıklı hale getirileceğini vurguladı.

KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Aydın da, projeye katılan gemi yapım firmalarının yüksek düzeyde kar etmelerine çaba harcandığını, AR-GE ve yenilik çalışmalarının bu merkez üzerinden ortak bir şekilde yürütüleceğine dikkat çekti.

TOPLAM BÜTÇESİ 10 MİLYON EURO

Yaklaşık bütçesi 10 milyon Euro olan ve toplam 532 proje arasında uygulanmasına onay verilen 47 proje arasında bulunan "Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi" için taraflar Trabzon’da toplandı.

BÜTÜN GEMİ YAPIM FİRMALARI TOPLANTIYA KATILDI

Sürmene’de Yeniçam Tersanesi alanında yapılan toplantıya, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu,  Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Orhan Aydın,  KTÜ Gemi İnşa Mühendisliği Arş. Gör. Hasan Ölmez, TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Erkut Çelebi,  Proje Ofisi Koordinatörü Ümit Orhan, Proje Ofisi Uzmanları Emrah Ayvaz, Cengizhan Sungurlu, S.S. Sac Gemi, Ahşap Tekne ve Kotra İmalatçıları Küçük Sanat Kooperatifi Başkanı Rıfkı Başaran, Başaran Gemi Sanayi ve Kooperatif Başkanı Rıfkı Başaran ile gemi yapım firmaları Şengün Gemi Sanayi Temel Şengün, Ferhat Usta,  Gemi Sanayi Cemal Şengün, Aksoy Gemi Sanayi Bahattin Aksoy, Memiş Usta Gemi Sanayi Haşim Kocabal, Ergün Gemi Sanayi Rüstem Ergün, Erhanlar Gemi Sanayi Kenan Erhan ve Çamburnu Gemi Sanayi Hızır Cevahir katıldılar.

BAŞKAN M.SUAT HACISALİHOĞLU: DOĞU KARADENİZ GEMİ İNŞA SANAYİ ÜRETİM DESTEK VE HİZMET MERKEZİ İÇİN ORTAKLAR ŞİRKETLEŞİYOR

Toplantıda konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, "Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi" projesinin, Sanayi Bakanlığı tarafından yürütülen IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) Projesinin, Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında uygulamaya değer görüldüğünü anımsattı.

HACISALİHOĞLU: BAŞLANGIÇ İÇİN EŞİT ŞARTLARDA 100 BİN TLLİK OLUŞUMA GİDİLECEK

Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, projede daha önce belirlenen hisse oranlarında ortaklığın kurulacağını vurgulayarak ilk etapta çalışmaların devamı için 100 bin TL sermayeli bir oluşuma gidileceğini dile getirdi.

PROF.DR. ORHAN AYDIN: SÜRECİ NE KADAR HIZLI TUTARSAK O KADAR ERKEN PROJE MERKEZİNİ TAMAMLAMIŞ OLACAĞIZ

Toplantı gündemine geçilmeden önce KTÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Orhan Aydın, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği desteği ile Devlet Planlama Teşkilatı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, KTÜ ile gemi firmalarının katılımı ile Ar-Ge Destekli bir üretim merkezi kurulacağını söyledi.

Projenin Başkent Ankara’da konseyden hızlı geçtiğini sözlerine ekleyen Prof.Dr. Aydın, “Trabzon’da çalışmaları ne kadar hızlı tutarsak sürecin de o oranda hızlı ilerleyeceğini düşünüyorum” dedi.

PROF.DR. ORHAN AYDIN: BÜTÜN GEMİ YAPIMCILARININ EŞİT DÜZEYDE, DAHA FAZLA KAR ETMELERİ İÇİN BU MERKEZ YAPILIYOR

Prof.Dr. Orhan Aydın, resmi sürecin başlamış olduğunu anımsattığı konuşmasında projeden herkesin eşit düzeyde yararlanması için hassas davrandıklarını aktardı. Projenin kar amacı gütmediğini, elde edilecek karın ise sektörün ve merkezin gelişimi alanında yatırıma dönüştürüleceğine işaret etti. 

Prof. Dr. Aydın şöyle konuştu: “Bütün hedefimiz sizin daha çok kar etmenizdir. Kendi bünyenizde yapamadığınız bir çok işi, deneyi ve Ar-Ge’yi burada yapma imkanına kavuşacaksınız.”

ÜMİT ORHAN: PROEJE İHALESİNDEN SONRA EN ERKEN 9 AYLIK BEKLEME SÜRESİ VAR

Projenin geçmiş süreci hakkında katılımcılara bilgi veren TTSO Proje Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Ümit Orhan, 2009 yılında açılan kısa adı IPA olan Bölgesel Rekabet Edebilirlik Projesi kapsamında projenin kabul edildiğini, 2010 yılında da çalışmalara başlandığını anımsattı.

Orhan projede son aşamaya gelindiğine işaret ederek ihale şartnamelerinin hazırlanmasından sonra en erken dokuz aylık bekleme süresi bulunduğunu dile getirdi.
 
PROJENİN HEDEFİ, SEKTÖRÜ BİLİMSEL METODLAR İLE GÜÇLENDİRMEK

Projenin hedefinin, gemi inşa sanayinde bölgesel kalkınma ve rekabet edebilirliği, bilim ve teknolojiyi etkin kullanarak gelişip, yenilenip, gerektiğinde ortak hedefler için kesişim kümesi, gerektiğinde de büyük hedefler için güç birliği ile birleşim kümesi oluşturup güçlenerek sağlayabilmek olduğu belirtildi.

Uygulanmakta olan projede, bu doğrultuda; söz konusu bölgede mevcut haliyle dahi en büyük iş ve istihdam sahası olan gemi inşa sektörü işletmelerinin teknoloji seviyelerini, üretim organizasyonlarını düzenleyerek kalitelerini ve verimlerini arttırmak; bölge içi ve dışı pazarlara ulaşmalarına ve pazarlama faaliyetlerine danışmanlık ve destek hizmeti sunarak katkıda bulunmak; tasarım, projelendirme ve mühendislik hizmetleri ile destekleyip her tip gemi siparişine cevap verebilecek ustalık potansiyellerini ortaya çıkarmak, gemi teknolojileri laboratuarı ile ar-ge faaliyetlerini teşvik etmek amaçları ile her birinin bu hizmetleri alarak faydalanabilecekleri ortak bir merkezin kurulması düşünüldü.