İş Bankası Genel Müdürü Bali TTSO'yu ziyaret etti.Başkan Hacısalihoğlu: 'Balıkçılıkta gelecekte uluslararası pazarlarda daha etkin olabiliriz'

  Yazı Boyutu - 14 +

13.09.2011, TRABZON-TTSO, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’un kuzeyinde zengin ve büyük bir pazar bulunduğunu belirterek bu pazardan yararlanabilmek için Rus turistlerin bölgeye olan ilgisinin canlandırılmasının şart olduğunu söyledi.
 
Hacısalihoğlu, var olan potansiyelin belli bir planlama dahilinde doğru kullanılması durumunda, Trabzon’un balıkçılıkta uluslararası piyasalarda daha etkin olabileceğini kaydetti.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Trabzon TSO’yu ziyaret ederek Başkan Suat Hacısalihoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleriyle görüştü. Ziyarette, Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gür, Dünya Gazetesi yazarları Osman Arolat ve Hakan Güldağ da yer aldı.

Başkan Hacısalihoğlu, konuklarına Trabzon’un ekonomik yapısı ve durumuyla ilgili bilgi verdi.

“Rus turistlerin bölgeye gelmesini sağlamalıyız”

Trabzon’un ekonomik açıdan gelişmesi ve kalkınmasında turizmin önemli bir yeri olduğunu belirten Başkan Hacısalihoğlu, şehrin sahip olduğu doğal ve tarihi zenginliklerin de buna imkan ve fırsat tanıdığını söyledi.

Sümela Manastırı’nın ibadete açılmasının turizm hareketliliğini artırdığını kaydeden Hacısalihoğlu, son yıllarda Arap ve İsrailli turistlerin de yayla turizmine olan ilgisinin giderek arttığını ifade etti.

“Turizmde en büyük sıkıntı, Rus turistlerin eskisi gibi bölgeye gelmemesi” diyen Hacısalihoğlu, bunun geçmişte yapılan ciddi yanlışlardan kaynaklandığını vurgulayarak şöyle konuştu:

“Trabzon’un kuzeyi ekonomik açıdan zengin. Burada büyük bir pazar var. Eskiden Rusya ile yaptığımız ticaret sayesinde, ülkedeki ekonomik krizleri hissetmezdik. Ama ne zaman ki bu ticaret zayıfladı, krizleri de hisseder olduk. Bu ilişkinin buradaki ayağını biz kestik. Bu durum bize büyük zarar verdi. Bu durumu Başbakana, bakanlara ilettik, TOBB bu işin üzerinde önemle duruyor ama sonuç değişmiyor. Gerek turizm gerekse iş bağlantılarının iki ülke arasında geliştirilmesinde uçak seferleri çok önemli. Bunun için de çalışmalar yaptık, 2 ay seferler düzenledik ama sonuç istediğimiz gibi olmadı.”

Yayla turizminin de giderek geliştiğini belirten Hacısalihoğlu, Çakırgöl’ün turizme kazandırılmasıyla kayak turizminin de gelişme kaydedeceğini söyledi.

“Spor altyapımız çok zenginleşti”

Trabzon’un spor alt yapısının oldukça geliştiğine vurgu yapan Başkan Hacısalihoğlu, “Sporda güçlü bir fiziki alt yapımız oluştu. Önümüzdeki yıllarda büyük organizasyonları düzenleyebiliriz. Bu durumun ekonomiye de olumlu etkisi olur. Bölgemize gelen her turist, ülkesinde bizim turizm rehberimiz olur” dedi.
 
“Kongre turizmi hedefi çok önemli”

Trabzon’un turizmdeki en önemli hedeflerinden birisinin ‘kongre turizmi’ olduğunun altını çizen Hacısalihoğlu, bunun için belli bir alanda bin 500-2 bin kişilik bir yatak kapasitesinin oluşturulmasının şart olduğunu dile getirdi.

“Balıkçılıkta atılacak çok adım var”

Trabzon’un gelişmesinde balıkçılığın da önemli bir yeri bulunduğunu belirten Hacısalihoğlu, “Balıkçılık alanında geleceğe dönük denizlerimizin uluslararası piyasalarda daha etkin olacağını düşünüyorum. Ama bu konuda önemli adımlar atılmalı. Tesisleşmek şart. Var olan potansiyelimizi harekete geçirmeliyiz” diye konuştu.

“Fındıktaki rekolte azlığı değeri artırdı”

Başkan Hacısalihoğlu, Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tarım ürünü olan fındıkta yaşanan rekolte azlığının, arz-talebe bağlı olarak ürünün değerini artırdığını ifade etti.
 
Turgut Gür: “Trabzon’un kuzeyinde çok önemli bir pazar var”

Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gür de Trabzon’un kuzeyinde çok önemli bir pazar olduğuna dikkat çekerek “Trabzon M.Ö. 2 bin 300 yıllarına uzanan bir tarih, kültür ve ticaret şehri. Burada 4 bin küsur yıldır yaşayan bir tarih var. Trabzon’un kuzeyinde de büyük bir potansiyel var. İhracatçılarımız, müteahhitlerimiz hep orada. Ancak bunu planlayan biri yok. Rusya’da kadınların iş dünyasındaki ağırlığı erkeklerden daha fazla. İlk olarak Ruslara bakış açımızın değişmesi lazım. Bu bakış açısının değişmesiyle buradaki muazzam ekonomik potansiyelden faydalanabiliriz” diye konuştu.