Başkan M.Suat Hacısalihoğlu: Türkiye ekonomisi pozitif durumdadır. Başbakanın sözüne inanıyoruz, ekonomik kriz bu sefer teğet geçmeyecek

  Yazı Boyutu - 14 +

30.07.2011, TRABZON – TTSO, Odanın 2011 yılı haziran ayı mizan eklerinin görüşülüp kabul ve onayından sonra Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. Başkan Hacısalihoğlu, hükümetin ekonomi kurmayları tarafından son dönemde sıklıkla kiriz geliyor açıklamalarının yapıldığına dikkat çekti.
 
“Kriz geliyor, diye piyasalar korkutulmamalıdır.”  İfadelerini kullanan Hacısalihoğlu, “ Bu kriz Türkiye’nin krizi değildir. Yunanistan’ın krizidir. Avrupa Birliği’nin Yunanistan’ı kurtarma operasyonu sonucunda girdiği sıkıntılardır.. Türkiye’nin yüzde 50 ihracatı Avrupa Birliği ülkelerinedir. Ağırlıklı olarak Almanya, İngiltere gibi AB’nin de yükünü çeken büyük ekonomilerdir. Elbette bu ülkelerin yaşadığı kriz bizi etkilemez, demek doğru değil, ama sürekli krizi konuşmakta psikolojik olarak piyasaları tedirgin ediyor.” şeklinde konuştu.

BAŞKAN HACISALİHOĞLU: TÜRKİYE POZİTİF DURUMDADIR.

Dövizin biraz yukarı çıkışının hükümetin kontrolü ve isteği ile gerçekleştiğine inandığını belirten Başkan Hacısalihoğlu, “ Cari açık en büyük handikabımızdır.  İthalattın yüzde 60-70’i yarı mamul, yüzde 45 oranında sanayi sektörü ara mallarıdır. Tedbirler alınırken dikkatli hareket edilmelidir. 2002-2010 arasında ithalat yüzde 216 artarken, ihracatımızda yüzde 262 artış oldu. Dünyada ise  ithalat yüzde 150 iken ihracat yüzde 216 artış kaydetmiştir. Türkiye pozitif durumdadır.” dedi.

BAŞBAKANIN SÖZÜNE İNANIYORUZ, EKONOMİK KRİZ BU SEFER TEĞET GEÇMEYECEK

Başkan Hacısalihoğlu, Dış ticaret açığının 2002’de yüzde 15.5 milyon dolardan, 2011 yılında 71 milyon dolara yükseldiğini, buna karşın da ekonominin sürekli büyüdüğünü anımsattı. Cari açığın frenlenmesi gerektiğine işaret eden Hacısalihoğlu, Başbakanın açıklamış olduğu, “ekonomik kriz bu sefer teğet geçmeyecektir. “ sözüne inandığını vurgulayarak, “Bu sözün arkası doludur. Boş değildir. Kriz geliyor, herkes parasını saklasın, doğru değildir. Herkes, her işletme kendi ölçeğinde borçlanabilir. Fiyat farkları gelmeden alış veriş yapabilir. Bunu yapmak tüketici açısından önemlidir.” diye konuştu.

TRABZON EKONOMİSİNDE PROTOSTOLU ÇEK SENET DÜŞÜYOR, İŞ DÜNYASININ MATRAHLARI ARTIYOR

Trabzon’da 2010 yılında protestolu çek senedin adet bazında 881’den 446’ya düştüğünü, takipteki alacaklarda ise azalma görüldüğünü söyleyen TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, bankalarda toplanan mevduatın 3.5 – 4 milyar Dolar seviyesini yakaladığını ve bu mevduatın tamamının da piyasaya çıktığını belirtti. 2011 yılının ilk altı ayında kredilere erişmenin kolay olduğunu, yılın ikinci yarısında bu kredilerde daralma yaşanabileceğini aktardı. Trabzon’da kullanılan kredilerin taşıt ve konut kredileri dışında yüzde 31 tüketici kredileri, yüzde 19’unun kredi kartı kredileri ve yüzde 24’ünün ise ticari kredilere gittiğini bildirdi.

Trabzon ticaretinin nereye gittiğini takip edildiğini belirten Başkan Hacısalihoğlu, 2010 yılından itibaren matrah artışlarının takip edildiğini, 2010-2011 dönemleri kıyaslandığında yüzde 30 oranında matrahların artış sağladığını, bununda önemli bir gelişme olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.

İhracatta 2010 yılında 16. Olan Trabzon’un 2011 yılında 14. sıraya geldiğini, burada bu başarıyı sağlayan ihracatçıların kutlanması gerektiğini söyledi.

KOBİ İŞBİRLİĞİ VE KÜMELENME PROGRAMI TRABZON’UNDA ARALARINDA BULUNDUĞU 5 İLDE UYĞULANIYOR

Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, Başkent Ankara’da “KOBİ İşbirliği ve Kümelenme” toplantısına katıldıklarını belirterek bu çalışmanın amacını Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın, “Ülkenin verimliliğinin yükseltilmesi”  olarak özetlediğini aktardı. Bu çalışmanın Türkiye’nin 5 ilinde yürütüldüğünü, bu illerin Trabzon’un yanında Samsun, Çorum, Gaziantep ve Kahramanmaraş olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, toplamda 5 milyon Avro bütçeli projede Trabzon’un payının 1 milyon avro olduğunu aktardı. Proje kapsamında KOBİ’lerin yurt dışı pazarlarda rekabet edebilirliklerinin artırılması için yenilikçi ürünlerin, üretimlerin ve pazarlamaların işbirliği ile geliştirilmesini kapsadığını vurguladı. Bu amaçla KOBİ’lerin geliştirileceğini söyledi.

BALIKÇILIK ÇALIŞTAYI İLE SEKTÖR PAZAR PAYINI ARTIRACAK

Norveç ve İsveç’e yapılan iş gezisi programı hakkında da meclis üyelerine bilgilendirmede bulunan Başkan Hacısalihoğlu, soğuk gıda zinciri konusunda edinilen bilgiler ışığında Trabzon’da balıkçılık çalıştayı yapıldığını belirtti. Türkiye’de hükümetin yeni bir balıkçılık bakanlığı kurduğunu, Norveç’te ise 60 yıldan beri Balıkçılık bakanlığının faaliyette bulunduğunu bildirdi. 5 Milyon nüfuslu Norveç’in su ürünlerinden yılda 5 milyar dolar gelir sağladığını söyledi. Trabzon’da yapılan çalıştayın amacının bu pazarlara girmek olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:  Yılda 2.5 milyon dolar hamsimiz Norveç’e gidiyor. Pazar zor değil, önemli olan o bölgelerde bulunmaktır. Nisan ayında Norveç’te Türk günleri kutlanıyor. DOKA ile bir araya gelerek bu ülkelere su ürünleri satışımızı artıracağız.” dedi.

TRABZON SHOPPİG FEST BAŞARILI OLDU.

Bu yıl ilk kez fuar alanı dışında bir indirim günlerini hayata geçirdiklerini aktaran Başkan Hacısalihoğlu, “EYOF 2011 Avrupa Olimpik Gençlik Oyunları ile eş zamanlı hayata geçirdiğimiz, ‘Trabzon Shopping Fest’  oldukça başarılı geçti. Kısa sürede karar verilerek, Trabzon valiliğimiz himayelerinde, Trabzon Belediyesi, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği,  Kuyumcular ve Saatçılar Odası, EYOF ve odamız işbirliğinde başarılı bir çalışma oldu. İstanbul gibi büyük kentlerde indirim günleri adı altında mağazalar sezon sonu ürünlerini indirim günleri ile ellerinden çıkarıyor. Bizim mağazalarımızda bu fırsatı yakaladı. Tüketici de karlı çıktı. Mağazalarda.”