İşadamları Heyeti, Oslo Ticaret ve Sanayi Odasını Ziyaret Etti

  Yazı Boyutu - 14 +

07.07.2011, TRABZON-TTSO, Balıkçılık sektörüyle ilgili iş ve inceleme gezisi için Norveç’te bulunan Doğu Karadenizli İşadamları Heyeti, Oslo Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

Oslo Ticaret ve Sanayi Odası Uluslararası Departman Başkanı Astri Astreiplotue, heyete Norveç iş kültürü hakkında bilgi verdi.  Norveç ekonomisi ve pazara girmek için firmaların takip etmesi gereken prosedürleri anlatan Astreiplotue, Norveç’te 16 oda bulunduğunu ve bunların tamamen gönüllü üyelik kapsamında çalıştıklarını vurguladı.

Oslo Ticaret ve Sanayi Odası‘nın 500 üyesi ile 13 çalışanı bulunduğunu ve odanın 78 bin çalışanı temsil ettiğini dile getiren Astreiplotue, Norveç ile çalışmak isteyen Türkiye’deki firmalara danışmanlık hizmeti verebileceklerini ifade etti.
 
Norveç iş dünyası hakkında tüm bilgilerin Oslo Ticaret ve Sanayi Odası tarafından danışmanlık hizmeti olarak sunulduğunu belirten Astreiplotue, sözlerine şöyle devam etti:
 
“Norveç’in 5 milyon nüfusu vardır. Ülkemiz 5 bölge ve 16 eyalete bölünmüştür. AB’nin bir parçası olmadık, Norveç Kronu kullanıyoruz. Petrol ihraç eden ülkeler sıralamasında 6. Sıradayız. 380 milyar dolar petrol geliri fonumuz var. Bunun yüzde 4’ünü kullanıyoruz.  Geri kalanı Norveç’in yurt dışındaki yatırımlarına ayrılıyor. Petrol dışında da  karlı endüstrilerimiz var. Balıkçılık, lojitik ve taşımacılık, orman ve ürünleri, biyomedikal ile yenilenebilir enerji alanları ülkemizde ön plana çıkan sektörlerdir”

Astreiplotue, heyete yaptığı sunumda Norveçliler ile ticari görüşmede bulunacak iş adamlarının dikkat etmesi gereken bazı kurallar hakkında bilgi verdi. Norveçlilerin yüksek gelir sahibi olduğunu, saat 4’den sonra tatile başladığını belirterek, “Gün içinde çalışma süremiz az ama mesai zamanımızda işimize aşırı yoğunlaşırız” diye konuştu.

Oslo’da yaşayan Norveçlilerin yüzde 40’ının evli, yüzde 60 oranında da yalnız yaşadığını, bunun için biraz bireysel insanlar olduğunu vurgulayan Astreiplotue’nin, Norveç halkıyla ilgili verdiği diğer ipuçları ise şöyle;

- Geç kaldığınız randevuyu mutlaka önceden bildirin. Randevuya beş dakika önceden hazır bulunun.
- Görüşmeyi kısa tutun. 
- Gereksiz konulara odaklanmayın, direkt konunuza girin.
- Görüşmede kendinizi fazla abartmayın.
- Norveçliler soğuk insanlar olarak düşünülür ama iletişim kurulduğunda içlerine girildiğinde sıcak insanlar olduğunu anlayacaksınız.
- Politikacılara güven duyulmaz ama Norveç halkı politikacılarına güveniyor.

Toplantının sonunda açıklamalarda bulunan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Norveç’te Türkiye ve Doğu Karadeniz olarak ihracatın artırılması için görüşmede bulunulduğunu söyledi. 

Hacısalihoğlu, “Norveç’e Trabzon’dan 2.5 milyon TL ihracatımız var. Norveç’ten balık alıyoruz yine bu ülkeye balık satıyoruz. Bunun yanında az da olsa fındık satıyoruz. Norveç’in Trabzon ve Doğu Karadenizli işadamları için önemli bir pazar olduğu tespit edildi. İşadamlarımızın bölgeyi daha yakından takip etmesi için çalışılmalarımız devam edecektir” diye konuştu.