Rusya Federasyonu ile Türkiye arasında vizesiz seyahatler 16 Nisanda başlıyor.Başkan M.Suat Hacısalihoğlu: Beklenen mutlu sona ulaşıldı

  Yazı Boyutu - 14 +

12.05.2011, TRABZON – TTSO,  Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu ile Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Krill Federov birlikte yaptıkları açıklamada, 30 güne kadar Rusya ile Türkiye arasında ile karşılıklı ziyaretlerde vizesiz uygulamanın 16 Nisan'da başlayacağını, bildirdiler.

12 Mayıs 2010 tarihinde Ankara'da imzalanan Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının karşılıklı seyahatlerine ilişkin usullere dair anlaşma 16 Nisan 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giriyor.  Rusya Federasyonu  Trabzon Başkonsolosu Krill Federov, TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu ile makamında görüşerek  30 günlük vizesiz geçişler hakkında açıklamalarda bulundular.

BAŞKAN HACISALİHOĞLU: TÜRİSTİK VE TİCARİ YÖNDEN GELİŞME YAŞANACAKTIR

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, beklenen mutlu sona ulaşıldığını belirterek her iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişeceğine dikkat çekti. 30 günlük vizesiz geçişlerin turistik ve ticari açıdan olduğu kadar politik yönden de dostluk ve işbirliğini güçlendireceğini vurguladı. Rusya Federasyonu’nda kanunlara uygun hareket edilmesi konusunda uyarıda bulunan Hacısalihoğlu  yeni dönem uygulamaları konusunda dikkat edilmesi hususları şöyle sıraladı.

 . Pasaport sürelerinin en az 6 ay olması,
. Pasaportların yırtık ve yıpranmış olmaması ve
. 7 günün üzerindeki ziyaretlerde registre (kayıt) yapılmasının zorunluluğuna dikkat çekti.

HACISALİHOĞLU: KARŞILIKLI GÜMRÜKLERDE GÜLERYÜZ VE MİSAFİRPERVERLİK BEKLİYORUZ

16 Nisan’dan itibaren başlayacak uygulama nedeniyle iki ülke gümrüklerinde geçiş yapanlara güleryüz ve misafirperverlik göstermelerini ifade etti. Rusya Federasyonu’nun her bölgesine gidilebileceğini, bunun iş adamları açısından beklenen büyük bir imkan olduğunu dile getirerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

Vizelerin kalkmasından sonra Trabzon- Sochi arasında uçak seferlerinin başlatılmasına İş dünyasının Başbakan Erdoğan’dan destek beklediğini belirten Hacısalihoğlu, Rusya Federasyonu’nun Adler Limanı’nın eksikliklerinin giderilmesinin iki ülke arasında Trabzon üzerinden gerçekleşen ticareti geliştireceğini aktardı.

RUSYA FEDERASYONU TRABZON BAŞKONOSOLOSU FEDEROV: ALTI AYDA BİR 30 GÜN VİZESİZ GEÇİŞ ÖNEMLİ BİR ŞEYDİR

Yeni uygulamayı değerlendiren Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Krill Federov,  “Rusya ve Türkiye iki dost halk arasında nihayet serbest geçiş oluyor, bu çok önemli bir şeydir. ”dedi.  Fererov 180 gün içinde 30 gün vizesiz geçiş yapılabileceğini aktardı. Yeni uygulamada iki ülke vatandaşları altı ayda bir 30 günü geçmemek kaydıyla vizesiz seyahatlerde bulunabileceğini söyledi.

Nereye, ne zaman isterseniz gidilebileceğini vurgulayarak “ Şimdi biz açığız, Türkiye’de açık. Trabzon’dan Rusya’ya uçak seferlerinin olması için bir yıl çalıştık. Her şeyi yaptık. Adım adım bu ilişkiler gelişecek.  İlk adım o kadar hoş olmadı ama inşallah daha küçük uçaklar ile çözüm yapacağız. ”

Sözlerinin ardından Başkan Hacısalihoğlu’nun günün anısına Rus el sanatı bir vazo armağan etti. TTSO’daki görüşmeye,  yönetim kurulu üyeleri Erkut Çelebi ile Tolga Avcı’da katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının karşılıklı seyahatlerine ilişkin usullere dair anlaşma özeti şöyle:
“Anlaşma uyarınca geçerli umuma mahsus, hizmet (hususi) pasaportunun hamili Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları giriş tarihinden itibaren, diğer ülkedeki kalış süresi kesintisiz olarak otuz (30) günü aşmamak kaydıyla, vizesiz olarak, diğer ülkeye girer, çıkar, ülkeden transit geçer ve ülkede geçici olarak kalırlar. (Diplomatik pasaportunun hamilileri 5 Kasım 1999 tarihli diplomatik pasaportu ile vizesiz seyahatlere dair Rus-Türk hükümetlerarası anlaşması uyarınca vizesiz olarak girerler). Ancak, diğer ülkedeki toplam kalış süresi yüz seksen (180) gün zarfında doksan (90) günü aşmaz. Kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak, eğitim kurumlarında öğrenime devam etmek veya diğer sebeplerle otuz (30) günden daha uzun süreli ikamet gerektiren durumlar dahil her bir ülkenin vatandaşları diğer ülkeye topraklarına, bu ülke mevzuatına uygun olarak tanzim edilen geçerli belgeler ve vizeyle girerler.”