Bosna-Hersek Bilgilendirme Toplantısı TTSO'da yapıldı.. Bosna-Hersek Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Sabit Subaşı ülkesindeki yatırımlara Trabzonluları davet etti.

08.02.2011, TRABZON – TTSO, Bosna-Hersek Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Sabit Subaşı, Trabzonlu iş adamlarını ülkesinde yatırıma davet ederek, “Bosna Hersek’i bütün Türkiye seviyor ama yatırım yapmaktan çekiniyor. Oysa birçok fırsat var. Savaş 15 yıl geride kaldı. Yakında AB’ye giriyoruz ki bu sizin için büyük bir fırsat yaratır. ”dedi.

Bosna-HersekTürkiye  Büyükelçiliği Müsteşarı Sabit Subaşı’n katılımıile Ticaret ve Sanayi Odası’nda Bosna-Hersek hakkında işadamları ile toplantı yapıldı. Bosna Hersek’in Türkiye için önemi ve Türk yatırımcılarına bu ülkede sağlanan avantajlar hakkında bilgi verildi.

Bosna Hersek Bilgilendirme Toplantısı’na Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan,  Trabzon Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Zeyyad Kafkas, TTSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile iş adamları katıldı.

İş adamı Mustafa Beyazlı, toplantı öncesinde yaptığı kısa açıklamada, Bosna –Hersek ile Türkiye arasında ikili ticari ilişkilerin sosyal ve kültürel alanda da geliştiğini vurguladı. Trabzon ile de aktif bir çalışma dönemine girildiğini vurgulayan Beyazlı, Bosna –Hersek’in Trabzon ile ilişkileri geliştirmeye adım attığını belirtti.

Bosna-Hersek Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Sabit Subaşı’da toplantıda yaptığı konuşmada işadamlarını ülkesinde nisan ayında yapılacak foruma davet etti. Geçtiğimiz yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu foruma katılmış olduğunu, bu yıl da katılacağı doğrultusunda bilgi aldıklarını vurguladı. Dış İşleri Bakanlığı tarafından organize edilen foruma birçok ülkeden katılımcı beklediklerini söyledi. İş çevrelerinde yüksek katılım olacağını duyurarak yapılacak toplantı ve görüşmelerde fırsatlar bulunduğunu aktardı.

Forumda 5 ana sektör üzerinde karşılıklı görüşmeler olacağını ifade ederek bunların öncelikle tarım, altyapı, turizm, ahşap üreticiliği ve eğitim alanında olacağı bilgisini verdi. Trabzon’da bulunmasının en önemli nedenlerinden birinin bu foruma Trabzonlu iş adamlarının katılmalarını cesaretlendirmek olduğunu bildirdi.

İki yıldır Türkiye’de olduğunu, ilk kez Trabzon’da bulunduğuna değinen Bosna Hersek Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Sabit Subaşı “Biz Türkler Bosna’yı çok sevdiğimiz halde Bosna ile bir ticaret yapalım imajımız yok. Birçok insan Bosna’da yatırım yapma zamanının gelmediğine inandığını düşünüyorum. Yatırımcılar için çok güvenli ve cazip olmadığının düşünüldüğü izlenimini edindim. Ama gerçek bunların tam tersidir.  Bosna yatırım için çok güzeldir.” dedi.

Enerji sektöründe ve karayolu inşaatları konusunda çok önemli yatırım fırsatları bulunduğunu ifade eden konuk Müsteşar Sabit Subaşı, ahşap işleri de olmak üzere birçok yatırım bekleyen projenin beklemekte olduğunu dile getirdi.

15 yılda savaş döneminden Bosna Hersek’in uzaklaştığını aktararak, “Umuyoruz ki önümüzdeki 4-5 yılda Bosna Hersek bir Avrupa Birliği ülkesi olacaktır. Bosna Hersek kesinlikle kurallarla yönetilen bir ülkedir. Özellikle bankacılık sistemi son derece gelişmiş ve iyi işlemektedir. Bosna’ya geldiğinizde Türk yatırımcı için son derece olumlu bir hava bulacaksınız. Bosna güzel bir ülkedir tadını çıkaracağınızı umuyorum. ”diye konuştu.

Açıklamaların ardından iş adamlarının sorularını yanıtlayan Bosna-Hersek Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Sabit Subaşı’ya TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Murat İskender tarafından Trabzon ile ilgili çeşitli dokümanlar takdim edildi.