Temmuz ayı meclis toplantısı yapıldı.. Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy : İran ile ilişkilerde son 2-3 yılda büyük bir mesafe alındığını belirterek sınır kapılarında korkunç bir sıkışıklık var.

  Yazı Boyutu - 14 +

30 07. 2010 TRABZON –TTSO Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis  Başkanı Ali Osman Ulusoy,  İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye arasında on yıllık dönemin son üç yılında büyük bir mesafe alındığını söyledi. İki ülke arasındaki gelişmelerin çık iyi duruma geldiğini bildirdi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz ayı meclis toplantısının açılışında konuşan Başkan Ali Osman Ulusoy, DEİK  Türk –İran İş Konseyi Başkanlığını da yürüttüğünü belirterek, “Türk-İran ilişkilerinde  üç milyar dolar sevilerinden ticaretimiz katlanarak büyümektedir. Orta vadede 20 milyar dolar ticarete ulaşılması öngörülmektedir. Petrolünde bu ticarette etkisi olmasına karşın, sadece nevruz bayramı döneminde 131 bin İranlının Türkiye’ye giriş yaptı.”dedi.

TTSO önderliğinde, bölge odaları ile birlikte 20-23 Haziran 2010 tarihlerinde İran İslam Cumhuriyeti’nin Doğu Azerbaycan ve Batı Azerbaycan bölgelerinde temaslarda bulunulduğunu aktaran Ulusoy,” İki ülke arasında Gürbulak – Bazargan  Sınır Kapıları’nda korkunç bir sıkışıklık var. Gidiş ve dönüşler çok fazla. Bizim oradaki görüşmelerimizde turizm ve taşımacılık alakalı sorunlarımızı masaya yatırdık. ”dedi.

İran tarafında sorunların çözüme kavuşturulduğunu Türkiye’nin de adım atması gerektiğini ifade eden Başkan  Ali Osman Ulusoy, “ İran ile ilişkilerimizde hiçbir sıkıntımız yok. Türkiye tarafındaki sorunlarımızı Başbakanımız Sayın Recep tayyıp Erdoğan’ın Ramazan ayı başındaki Trabzon ziyaretinde kendisine aktaracağım. İnanıyorum ki sorunlarımızı aşacağız.”şeklinde konuştu.

Ulusoy, gittiğimiz yerde öncelikle ülkemizin, ardından bölge ve ilimizin çıkarları doğrultusunda çalışmalarda bulunulduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “ Doğu ve Batı Azerbaycan’da 25  milyon nüfus bulunuyor. Bu bölgemiz için ciddi bir ticaret hareketi sağlar..Doğu ve Batı Azerbaycan’a yaptığımız iş görüşmeleri biraz yorucu olmuştu. Ama Gurbulak, Bazargan Sınır Kapıları, Tebriz ve Urumiye’de iyi ağırlandık.”

Geçtiğimiz hafta içinde, ABD’li bir gazetecinin kendisi ile İran hakkında görüştüğünü, İran’ın Nükleer Enerji Politikalarını desteklemediklerine vurgu yapan Ulusoy, “Tabi bu durumu koşullar bugünkü duruma getirdi. Bu konular hükümeti alakadar eder bizim bu işler ile ilğili bir işimiz olmaz. Toplumla, iş dünyası ile alakalı bizim ilişkilerimiz iyi.”diye konuştu.

ULUSOY : “ TÜRKİYE’DE TİCARET VE SANAYİ ODALARI NE YAPARSA, TRABZON’DA
DA O YAPILIYOR”

TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, daha sonra konuşmasına, “Takdir edersiniz ki elli yıldan beri oda ve borsalar ne iş yaparsa, bütün odalarda ne yapılıyorsa, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası da onu yapar.” Sözleri ile devam etti.

“Seçimlere kadar kıyamet kopuyor, sokağa düşüyoruz ama, ayda bir kez yapılan meclis toplantılarına gelemiyoruz.” şeklinde devamlılık konusuna işaret eden Meclis Başkanı Ulusoy, “Odanın bir sıkıntısı yok. Kötü günlerden bugüne geldi. ‘Seçildik, geldik, TTSO’da ismimiz var, meclis üyesiyiz’  ile işimiz bitmemeli. Sektörümüzü iyi takip etmeli. Trabzon’un sorunlarına burada konuşmalıyız.” görüşlerini meclis üyeleri ile paylaştı.

(DEVAM EDECEK)