İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİNDE TURİZM SEKTÖRÜNDE İŞ BİRLİGİNE ADIM ATILDI. ULUSOY :'TEMMUZ AYINDA DOĞU AZERBAYCAN TURİZM SEKTÖRÜN TEMSİLCİLERİNE DOĞU KARADENİZ'İ TANITACAGIZ.'

  Yazı Boyutu - 14 +

23.06.2010, TEBRİZ – TTSO İran\'a iş gezisi düzenleyen 30\'u aşkın Doğu Karadenizli iş adamı ve bürokrat, Tebriz ve Urumiye kentlerinde temaslarını sürdürüyor.
Aralarında Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Türk-İran İş Konseyi Başkanı ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy ile Trabzon, Giresun, Rize,Ticaret, Sanayi ve Maden Odası\'nda toplantı yaptı.

Burada konuşan Ulusoy, 10 yıldır Türk-İran İş Konseyi Başkanlığını yürüttüğünü belirterek, \'\'İki ülke arasında geçmişten gelen konuların yüzde 90\'ı çözümlenmiştir\'\' dedi.

Uzun yıllar yatırımlarla ilgili İran\'da neler yapılabileceği konusu ile sorunları, iki ülkenin hükümetlerine zaman zaman anlattıklarını ifade eden Ulusoy, \'\'Problemlerin çoğu da halledilmiş oldu. Yatırım, gümrük, turizm, bankacılık, sınır ticaretindeki sıkıntılar, ulaştırma gibi konuları konuştuk. 5-6 yıl önce Tebriz\'e uçak yoktu. Özellikle uçak konusunda ihtiyaç vardı ve kısa zamanda halloldu\'\' diye konuştu.

İş konseyi olarak iş aleminin, yatırımcıların, ülkeye gelip giden komşu ülkelerin sıkıntılarını hep gündemde tuttuklarını anlatan Ulusoy, şöyle devam etti:

\'\'Son 3 yıldan beri her iki ülkenin hükümet başkanları meselelere daha sıcak ve samimi bakıyorlar. Bu da bizim için mutluluktur. Bin yılı aşkın en uzun sınırımız olan İran ile hiçbir problemimiz olmamıştır. Bu nedenle Doğu ve Batı Azerbaycan bölgelerindeki iş dünyasıyla işbirliği, dostluklar daha iyi gelişiyor. Heyetlerimiz ne kadar sık gidip gelirse, daha yakın işler olacak. Dönüşümüzden sonra Tebriz\'de yatırım yapacaklarla tekrar geleceğiz. Tebriz ve İran\'da yapılan yatırımlarla ilgili vergi muafiyeti gibi konularda inanıyorum ki Tebrizli dostlarımız burada yatırımcıya çok daha yakın olacak ve konuyla ilgilenecekler.\'\'

Ulusoy, uygulamada yasalarla ilgili en çok sıkıntısı bulunanın Türk tarafı olduğunu vurgulayarak, \'\'Nakliye sektöründe problemimiz var. Turizm\'de İran geri kalmış. Bu konuda biz öncülüğünü yapacağız, mutlaka İran turizmini geliştireceğiz. Turizmle ilgili ilişkiler iyi gelişecek. İran\'ın her bölgesi Türkiye için önemli. İş konseyi olarak bizim ayrımımız yok. Ama Tebriz\'de evimizde gibiyiz\'\' dedi.

ALİ OSMAN ULUSOY’UN TEBRİZ TSO’DAKİ KONUŞMASI

“Değerli dostlar, değerli komşular burada neden varız. DEİK Dış İlişkiler Kurulu Türk –İran iş Konseyi Başkanlığını yürütüyorum. İki ülke arasında sorunlarımız kısmen halledilmiş. Yüzde 90 oranında sorunları çözdük. Sorunlarla ilgili az konumuz kalmıştır.  Bugüne kadar çok toplantılar yaptık. Bu toplantıların sonuncusu burada Tebriz Ticaret Sanayi ve Maden Odası’nda siz başkanlar ve iş adamları ile birlikte olduk. Biz bugüne kadar yatırımlarla ilgili İran’da ne yapılabilir. Ne yapmak lazım. Problemler nedir?. Sıkıntılar nedir ? Bunları hem İran hem de Türkiye hükümetlerine zaman zaman anlattık. Problemlerinde çoğu da halledilmiş oldu. Yatırımlar ile, sınırlar ile ilgilide görüşmelerimiz oldu. Ulaştırmayı konuştuk. Takdir edersiniz ki 5-6 yıl önce Tebriz ‘e hava yolu ulaşımını konuştuk. Özellikle Tebriz ‘e uçak ihtiyacını konuştuk.Bügün halledidi.
Özelikle son iki yılda inanıyorum ki, her iki ülkenin başbakanları, bakanları da  iki ülkenin meselelerine daha da  sıcak bakıyorlar. Buda bizim için bir mutluluktur.  En uzun hudut sınırımız bulunan İran İslam Cumhuriyeti ile hiçbir problemimiz olmamıştır.

Doğu Azerbaycan Bölgesi, Tebriz, Erdebil,  Urumiye Bölgeleri valileri, Belediye Başkanları ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ile ikili ilişkiler ve dostluklar gelişiyor ve daha da ileriye gidecek.  Bizim görevimizde bu. Bizim heyetimizde meslek gurupları ile ilgili dostlarımız, arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız sizlerle görüşecekler. Turizm ve Taşımacılık benim ana konum. Toplantıdan sonra tekrar görüşeceğiz. Bizim heyetlerimiz ve sizin heyetleriniz ne kadar sık birbirimize gidip gelirsek. Daha yakın ilişkiler olacak.
Bu heyetin dışında. Dönüşümüzden sonra Tebriz’de yatırım yapacak olan ortaklık veya müstakilen yatırım yapacak olan kişilerle geleceğiz. Tebriz de yatırımlar ile ilgili vergi muafiyeti ve inanıyorum ki burada Tebrizli dostlarımız burada yatırımcıya çok daha yakın olacak ve ilgilenecekler. Bu hafta sonu meclis toplantımız var. Bunları aynen bütün meclis üyelerimize söyleyeceğiz.

Uygulamalarda, yasalarla ilgili en çok sıkıntısı olanda biziz diyoruz. Nakliye sektöründe problemimiz var. Dün konuştuk. Bugün de arz ediyoruz. Bu konular ile ilgili olan burada arkadaşlarımız var. Bu konuları biliyorlar. İlgileri var.  Ümit ediyorum ki en kısa zamanda bu sorunlar da çözülecek.

Turizm ile ilgili, İran İslam Cumhuriyetinin her bölgesi için diyorum, geri kalmışsınız.  Bu konuda biz öncülüğü yapacağız. Mutlaka ve mutlaka, sizde turizmle ilgili gelişmeleri beraber geliştireceğiz. Doğu Azerbaycan Bölgesindeki gelişmeler inanıyorum ki İsfahan’a gidecek Maşat’a gidecek.  Ve en kısa zamanda, biraz evvel burada yatırımlar ile ilgili bilgi veren dostum , ‘ son atı yılda ne kadar kalkınma oldu Tebriz ‘de ‘ söyledi. Gelecek dönemde daha kısa zamanda turizm ve diğer işler de gelişecek.

Tabii ki Doğu Azerbaycan Bölgesi Türkiye için önemli. İran İslam Cumhuriyeti’nin her bölgesi Türkiye için önemli. İş konseyi olarak bizim ayrımımız bu konuda yok.  Ama Gürbulak Sınır Kapısından dün içeriye girdik. Bugün Tebriz Ticaret Odası ile toplantı yapıyoruz. Tebriz Ticaret Odası degil kendi evimizde toplantı yapıyoruz. Biz ve bizim bütün heyetimiz bunu her zaman yaşadık ve bugünde yaşıyoruz.

Tebriz  İran’ın büyük odalarındandır. Tahran da ki dostluklarımızdan ayrı tutuyoruz. Sayın başkan Sadegan benim can dostumdur. Mesai arkadaşımdır. Kendisine teşekkür ediyorum”

TRABZON BELEDİYE BAŞKANI GÜMRÜKÇÜOĞLU TEBRİZ TSO DA İŞ ADAMLARINA SESLENDİ:’’KARADENİZ LİMANLARI TEBRİZLİ İŞ ADAMLARININ EMRİNDEDİR’’

Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu ise İran ile Türkiye\'nin iki komşu devletten öte iki kardeş millet ve devlet olduğunu dile getirerek, \'\'Bizim manevi, kültürel, tarihi birlikteliğimiz, beraber büyük bir güç olmamızı inşallah temin edecektir\'\' diye konuştu.
Gümrükçüoğlu, iki ülke arasında turizm, ulaşım, eğitim ve sağlıkta birlikteliklerin mümkün olduğunu söyledi.

Tebriz Ticaret, Sanayi ve Maden Odası Başkanı Rahim Sadegiyan da Türkiye ile işbirliğine her zaman hazır olduklarını belirterek, Tebriz\'in yatırımlar bakımından dünyada önemli bir konumda olduğunu kaydetti.

Gümrükçüoğlu, Karadeniz limanlarının Tebriz’in emrinde olduğunu ifade ettiği konuşmasında, bir hafta içinde Tebriz’in yüklerinin Trabzon limanı aracılığı ile Tebriz’e ulaşabilecegini söyledi. Körfez ve diger  uzun yollardan zaman kaybetmemelerini  önerdi.
Konuşmaların ardından iki ülke heyeti arasında mesleki ticari konularda ikili görüşmeler yapıldı.

Görüşmelerin ardından Tebriz Belediye Başkanı Ali Rıza Novin\'i ziyaret eden heyet, Türkiye\'nin Tebriz Başkonsolosu Bilgin Atala ile de başkonsolosluk binasında görüştükten sonra kara yoluyla Urumiye kentine geçti.

SEKTÖRLER ARASINDA İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİ YAPILDI

Tebriz Ticaret ve Maden Odası’nda iş Türk ve İranlı işadamları arasında ikili iş görüşmeleri yapıldı.  Görüşmelerde her iki tarafın kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı sektör görüşmeleri yapıldı.  Turizm, ulaştırma, transit ve taşımacılık alanlarında yapılan görüşmelerde önemli kazanımlar elde edildi.

TTEBRİZ TRABZON TÜRİZM VE ULAŞTIRMA KONULARI

TTSO Meclis Başkanı ve DEİK Türk –İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, her platformda dile getirdiği iş birliği için son birkaç problemin kaldığını ve bunun da çözüme kavuşturmak için Türk ve İranlı yöneticiler ile ortak çalıştıklarını söyledi. İran’ın turizm sektörünün önünü açması için akaryakıt indirimi (teşviki)  ve yol vergilerinin düşürülmesi talebini iletti, Doğu Azerbaycanlı yöneticilerin bu konuları takip etmesini aktardı.

DOĞU KARADENİZ İRAN’A TANITILACAK

Doğu ve Batı Azerbaycan ile Dogu Karadeniz arasında turizm hareketini başlatmak için yoğun çaba harcayan Ulusoy, Tebriz’de yapılan toplantıda İran tarafına turizm için açık çek verdi. Tebriz Valiliği Turizm Müdürü ve Tebrizli acenteler Temmuz ayında Trabzon’a davet edildi.  Trabzon ve Doğu Karadeniz illerinde ağırlanacak olan İran’ın turizm sektöründeki yetkilileri daha sonra da Trabzon’dan turizm sektörü temsilcileri İran’a gezi düzenleyecekler.

Ali Osman Ulusoy’un büyük destek verdiği turizm sektöründe Trabzon ve Tebriz Kültür Müdürlükleri arasında kurulan bağlantı geliştirilerek turizm sektöründeki acente, otel ve alt firmalara yaygınlaştırılacak.

TRABZON LİMANI ALPORT İRAN’IN DENİZCILIK İŞLETMESİ  IRISL GRUP İLE PROTOKOL İMZALADI

İran İslam Cumhuriyeti’nin denizcilik sektöründeki kamu temsilcisi olan IRISL Grup ile işbirliği protokolü imzalandı. Trabzon Limanı İşletiçi Firma Alport Genel Koordinatörü Osman Aşkın  Bak ve Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, Trabzon Limanı ile İran Denizcilik İşetmesi  ile varılan işbirliğinin önemli bir adım olduğunu söyledi. Trabzon –Tebriz arasında taşımacılık sektöründe önemli bir gelişme kaydedildiğini vurguladı.

TRABZON BELEDİYE BAŞKANI ORHAN FEVZİ GÜMRÜKÇÜOĞLU: TEBRİZ BELEDİYESİNİN DAVETİNİ EN KISA SÜREDE YERİNE GETİRECEGİM. TEBRİZ DE TRABZON GÜNÜ DÜZENLEYEREK İKİ HALKIN KARDEŞLİĞİNİ PEKİŞTİRECEGİZ

Toplantının ardından Tebriz Büyük Şehir Belediye Başkanı Ali Rıza Novin’ makamında ziyaret eden Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve DEİK Türk İran İş Koseyi Başkanı ve TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, belediye binasında bir toplantı yaptı. Toplantıya Tebriz Belediye Konsey Başkanı Sehram Debiri de katıldı.

Tebriz Belediye Başkanı Novin, 2008 yılında Trabzon’da Tebriz Günleri düzenlediklerini belirterek, kendilerinin de Trabzon’u beklediklerini söyledi.

Trabzon Belediye Başkanı  Novin’in davetinin Trabzon’a döner dönmez yerine getirecegini belirten Belediye Başkanı Orhan Gümrükçüoğlu, ‘’İlk işim Trabzon’a döner dönmez bu etkinliğin hazırlıklarını yapmak olacak. Trabzon’un kültür ve sanat yönünü Tebriz’ e taşıyacagız. Bu tür ilikiler ile iki halkın kardeşliğini pekiştirecegz. Dosluğumuza katkı saglayacagız. Halklarımızı birbirine daha da yakınlaştıracagız.’’dedi.

İran’da en eski belediye olan ve müze haline getirilen binayı birlikte gezdiler.

-URUMİYE\'DE ŞEHİR TURU-

Burada Urumiye Ticaret Odası Başkanı Muhammet İntizar tarafından karşılanan heyete şehir turuyla Urumiye tanıtıldı.
İntizar, İran ile Türkiye arasındaki ticaretin 30 milyar dolar seviyesine ulaşmasının hedeflendiğini ifade ederek, şunları söyledi:

\'\'2008 yılında iki ülke arasındaki ticari hacim 10 milyar doları bulmuştu. O nedenle iki ülkenin de istediği 30 milyar dolarlık hacim için özel sektör olarak siz ve biz beraber çalışıp ilerleyeceğiz. Amaç ekonomik işbirliği ve ilişkilerimizi güçlendirmektir. Urumiye\'yi de kapsayan Batı Azerbaycan Eyaleti bu ekonomik hacimden yüzde 20-30 pay almak istiyor. İki ülkenin nüfusu 150 milyona yakın. Kişi başı 200 dolarlık ihracatı düşünsek çok önemli bir noktaya ulaşabiliriz.\'\'

-BAŞBAKAN ERDOĞAN\'A TEŞEKKÜR-

İntizar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan\'a da Gazze\'de yaşananlara karşı çıkması ve İran\'ın nükleer konusunda Türkiye\'nin hayır oyu kullanması nedeniyle teşekkür etti.

Türkiye\'nin Urumiye Başkonsolosu Erdoğan Odabaş ise bölgede iki ülkenin dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlü bir şekilde tesis edilmesi halinde bölgeye başka ülkelerin göz dikmesinin o kadar güç olacağını kaydetti.

Türk heyeti, bugün Urumiye Valisi ve belediye başkanını ziyaret ettikten sonra Urumiye Ticaret Odasında düzenlenecek toplantıya katılıp ülkeden kara yoluyla ayrılacak.