KKTC'DEKİ KARADENİZLİLERDEN ÖVGÜ İLE BAHSEDEN TÜRKİYE'NİN LEFKOŞE BÜYÜKELÇESİ FAKİLİ: KIBRIS MESELESİNİ TÜRKİYE ÇÖZÜM İSTİYOR, RUM TARAFI AYAK SÜRTÜYOR, ŞEKLİNDE ÖZETLEDİ

  Yazı Boyutu - 14 +

07.05.2010, TRABZON - TTSO Türkiye’nin KKTC Lefkoşe Büyükelçisi Şakir Fakılı, TTSO heyetine Kıbrıs’ta yaşayan Karadenizlileri övdü. Büyükelçi Fakili, “ Göç sırasında birçoğu babalarının mezar taşlarını dahi getirinler oldu. Güzel köyleri var. Buradaki yaşamlarından memnunlar. Çok çalışkan insanlar.”diye söz etti.

BÜYÜKELÇİ ŞAKİR FAKİLİ: TÜRKİYE ÇÖZÜM İSTİYOR, RUM AYAK SÜRTÜYOR

Kıbrıs meselesinde müzakerelerin devam ettiğini belirten Türkiye’nin Lefkoşe Büyükelçisi Şakir Fakili,”Türkiye çözüm istiyor. Rum tarafı ayak sürtüyor.” Şeklinde durumu özetledi.

FAKİLİ: RUM’UN İSTEĞİ BÜTÜN KIBRIS, BU OLACAK İŞ DEĞİL

Güney Kıbrıs’ın birçok imkânı bulunduğunu ifade eden Fakili, “Güney Kıbrıs AB’ye girmiş. Şimdi de isteği Kuzey Kıbrıs. Ama imkânsız. Ne Kıbrıs Türkü, ne de Türkiye Kıbrıs’ı vermez. Rum’un isteği bütün Kıbrıs’ı almak ve Kıbrıs’ta ki Türklerinde azınlık haline getirilmesidir.”

KIBRIS TÜRKİYE’NİN YARDIMLARI İLE AYAKTA KALIYOR

1963’te Kıbrıs çözüldükten sonra, 1974 barış hareketi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulduğunu anımsatan Büyükelçi Fakili,”Türkiye’nin yardımları ile bu devlet ayakta duruyor. Ortalama yılda bir milyar dolar yardımda bulunuluyor. Buda altyapı yatırımlarına, savunma ve bir kısmı da reel sektöre aktarılıyor. Yardımın önemli bir bölümü ise KKTC’nin bütçe açıklarının kapatılmasında kullanılmaktadır.”diye konuştu.

ADAYA TÜRKİYE’DEN GTİRİLECEK SU, RUM VE İSRAİL’E DE VERİLEBİLİR

Türkiye’den 73 milyar metreküp suyu denizaltı boru bağlantısı ile Kıbrıs’a taşıyacak projenin devam ettiğini, adada ki su probleminin çözüme kovuşacağını ifade ederek,”Gerekirse, belki de adaya getirilecek su Rum tarafına hatta İsrail’e bile verilebilir.”dedi.

Kıbrıs ekonomisinin son yıllarda büyük bir gelişme kaydettiğini aktaran Türkiye’nin KKTC Lefkoşe Büyükelçisi Şakir Fakılı, “ Kıbrıs Türkleri medeni aydın insanlar. Ekonomik engeller, ambargolar aşılırsa burada ekonomik ve ticari işler daha iyiye gidecektir.”şeklinde sözlerini tamamladı.

KKTC’NİN YURTDIŞI TEMSİLCİLİKLERİ ARTIRILIYOR

KKTC’nin yurtdışı temsilciliklerinin artırıldığını vurgulayan Büyükelçi Şakir Fakılı sözlerini şöyle tamamladı: “ Kıbrıs nedeniyle Türkiye’nin önüne engeller konuyor. Türkiye bu konuda daha tecrübeli konuma geldi. 30 yıl önce Birleşmiş milletler Güvenlik konseyi’nde aleyhimize kararlar çıkarıldı. Çok şükür 150 üyenin katkısıyla üye olduk.”


KIBRIS TİCARET VE SANAYİ ODALARI İLE AYRI AYRI YAPILAN GÖRÜŞMELERDE

KIBRIS TÜRK TİCARET ODASI

TTSO Heyeti Kıbrıs temaslarında, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası başkan ve yöneticileri ile de bir araya geldi. İkili işbirliklerinin odalar düzeyinde başlatılması ve üyelere yayılması konusunda çalışmalarda bulunma kararı alındı.

Merkezi Lefkoşe’de bulunan Kıbrıs Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez, KKTC’nin 1.2 milyar dolar ithalatı ve 72 milyon dolar ihracatı bulunduğunu, dış ticaret açığının çok fazla olduğunu vurguladı.

Olası bir çözümde, Türkiyeli iş adamları ile birlikte hareket etmek arzusunda bulunduklarını belirten Günay Çerkez, “ Doğrudan ticaret tüzüğü gündemdedir. 2004 yılında bu sözleşme AB tarafından vaat edilmişti. Rum baskısı ile gerçekleşmemişti. Deniz ve hava limanlarımız eş zamanlı adada açılmalıdır. Aksi takdirde biz bay pas edilmiş oluruz. Eğer çözüm sağlanırsa da bizler Türk iş adamları ve ticaret ve sanayi odaları ile daha çok ticaret ve ekonomik ilişkilerde bulunmak istiyoruz. Birlikte güçlenmez isek yok oluruz.”diye konuştu.

KIBRIS TÜRK SANAYİ ODASI

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Türkiye’nin, “One minut” ardından büyük bir güç kazandığını, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ekonomik ve ticari ilişkilerde açılımın başladığını belirterek, “Kıbrıs bu ticarette köprü görevi yapabilir.”dedi.

Dünya iletişimlerinin dolambaçlı olduğunu ifade eden Çıralı, Arap ülkelerine yakın olmalarına rağmen İstanbul üzerinden ilişkilerin yürüğünü söyledi.

Kıbrıs Türk Ticaret ve Kıbrıs Türk sanayi Odaları ile yapılan görüşmelerde şu önemli başlıklar ortaya çıktı.


. Bafra bölgesinde turizm yatırımlarına özel teşvik sağlandı. Turizm yatırımları bu bölgeden Türkiye’den giden iş adamları ile artıyor.

. Yurt dışından dört günlük turist getiren firmalara bir gecelik bedeli devlet tarafından karşılanıyor.

. TTSO’ya bu turizm alanında yatırım alanı tahsisi önerisi getirildi.

Kıbrıs Ticaret ve sanayi odaları ile yapılan görüşmelerde, KKTC’nin 1.2 milyar dolar ithalatı var. 75 milyon ihracatı bulunuyor.

. KKTC ithalatının yüzde 51’ini Türkiye’den yapıyor. 

.KKTC’ ekonomisine giriş var çıkış yok.Bunu aşmak istiyoruz. Bunun için Türk iş adamları Ticaret ve sanayi Odaları ile işbirliği yapmak istiyoruz. İthal edilen ürünler arasında, otomotiv, inşaat sektörü, ahşap ürünler ve hammaddeleri, plastik hammaddeleri

. TTSO, Kıbrıs’ta faaliyette bulunan ticaret ve sanayi kuruluşlarının dışa açılımına yapılacak işbirlikleri ile katkı verecek.