KKTC CUMHURİYET MECLİSİ BAŞKANI HASAN BOZER: KKTC'DE KARADENİZLİ YATIRIMCILARA KAPIMIZ HER ZAMAN AÇIK

07.05.2010, TRABZON - TTSO KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, TTSO Heyetini kabulde yaptığı konuşmada, Trabzon’un gerek Türkiye’de gerekse Kıbrıs’ta ayrı bir yeri ve ağırlığı olduğunu, “ Aynı zamanda Karadeniz’in başkenti olduğunu” söyledi. KKTC ile Türkiye arasındaki birlikteliği, bu tür ziyaretler ile yücelterek yükseltileceğini belirterek devamını dilediğini vurguladı.

Karadenizlilerin Kıbrıs’ta yatırımları bulunduğunu ve ciddi bir nüfusu olduğuna dikkat çeken Bozer, “ Karadenizliler Kıbrıs’ta son dönemde otel yapıyorlar. İnşaat yapıyorlar. Sizi burada görmekten mutluyuz, heyecanlıyız. Biz Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı burada görmekten mutlu olduk. Bu tür ziyaretler bizi gururlandırır. Bize güç verir. Birlikte iş yapmaya adım atalım. Milli davamız olan Kıbrıs meselesini, birlikte olmakla güçlendiririz.”diye konuştu.

MECLİS BAŞKANI BOZER: ULUSOY DÜNYA ÇAPINDA BİR MARKADIR

“Ulusoy dünya çapında bir markadır” şeklinde sözlerine devam eden KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, bu ziyaretler ile birlikte olmaktan çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Biz burada seçim yaparız, iş yaparız. Buradaki yaptığımız her türlü adımdan Türkiye’nin haberi vardır.”dedi.

Meclis Başkanı Bozer, konuşmasının ardından Ali Osman Ulusoy ve M.Suat Hacısalihoğlu’nun yakalarına KKTC meclis rozetini taktı. Görevlilerce de, ziyaretteki bütün TTSO heyetine rozetler takıldı. Bozer, ziyaretin anısına Ulusoy ve Hacısalihoğlu’na birde KKTC anı plaketini sundu. TTSO heyetine Bozer’e oda plaketi sundu.

HACISALİHOĞLU: HER ZAMAN KIBRIS TÜRK’ÜNÜN YANINDAYIZ.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Trabzon olarak bizimde Kıbrıs hassasiyetimiz vardır.” şeklinde konuşarak, ““ Kıbrıs bir başka ülke değil, parçamızdır. Bundan sonraki dönemlerde de ödün vermeden menfaatlerimizin korunması en büyük dileğimizdir.”dedi.

Bozer’e, KKTC’de sanayi ve ticaret odaları ile görüşmelerde bulunduklarını anımsatan Başkan Hacısalihoğlu,” Görüşmelerimizde bize nazaran oldukça zor durumda olduklarını gördük. Şirket kurulumundan, işlerliğine kadar bürokratik engeller var. Kıbrıslı iş adamları ile bizler ticaret yapmak arzusundayız. Ancak onlarla eşit şartlarda olmamız gerekiyor. Zor bir şey değil, yasalar uyarlandığında birçok sorun aşılmış olacaktır. Özel sektörü Kıbrıs’ta canlı tutmakta fayda var. Burada refahın artmasını sağlamak gerekmektedir.”

TRABZONLU KKTC MİLLETVEKİLİ DE GÖRÜŞMEYE EŞLİK ETTİ

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer ile yapılan görüşmeye, Meclis Üyesi Trabzonlu hemşerimiz Ahmet Zengin ile birlikte yine Türkiye göçmeni olan Milletvekili Şerife Ünverdi eşlik etti.

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer ve milletvekilleri TTSO tarafından Karadeniz’e davet edilmekten duydukların memnuniyeti dile getirerek, bu ziyaretin gerçekleşmesini arzuladıklarını ifade ettiler.

KKTC’DE TEMASLARDA BULUNAN TTSO HEYETİ BAŞBAKAN VEKİLİ VE DIŞİŞLERİ BAKANI HÜSEYİN ÖZÖRGÜN İLE GÖRÜŞTÜ

KKTC’de temaslarda bulunan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) heyeti Başbakan Vekili, Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün ile de görüştü. Özörgün, Ne iyi etinizde geldiniz. Türkiyeli iş adamlarının ziyaretlerinin kendilerine destek ve güç verdiğini kaydetti.

Özgürgün, “ Karşılıklı yatırımlar ile işbirliğinin somutlaşmasını istiyoruz. Bunun gerçekleşmesi içinde hükümetin istenilen siyasi kararları almaya hazırdır.”dedi.

MALİYE BAKANI ERSİN TATAR İLE GÖRÜŞME
BAKAN TATAR: RUMLAR ARTIK TÜRK TARAFINDAKİ MAĞAZALARDAN ALIŞ VERİŞ EDİYOR. 75 ÜRÜNDE BİZ DAHA UCUZUZ

TTSO heyeti, KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar ile de görüşmede bulundu. Bakan Tatar, KKTC’nin ekonomik olarak güçlenmesi gerektiğini söyledi.

Maliye Bakanı Tatar, “ KKTC’de Türk sermayesinin olması çok önemlidir. Türk sermayesi bizim sermayedir. Bizim hükümet döneminde Rum tarafı ile olan alış verişi azalttık. 75 ayrı üründe yüzde 10 daha Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti daha ucuzdur. Bu nedenle alış veriş tamamen tersine döndü. Güney’den Rumlar Türk tarafına gelerek alış-veriş yapıyorlar. Türk mağazalarında ise Türk ürünleri var. Alım gücümüzde artıyor.  Euro düşüyor, TL değer kazanıyor. Türkiye’ye, ana vatana güveniyoruz, daha ileriye gideceğiz.”

HACISALİHOĞLU: TÜRKİYE’DEKİ ÖZEL SEKTÖRE TEŞVİK SİSTEMİNİ KKTC’YE UYARLAYIN

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’da,  Maliye Bakanı Ersin Tatar’a KKTC’deki teşvik sisteminin Türkiye’dekini paralel hale getirilmesini önerisinde bulundu. KKTC’de özel sektörün önünün açılması gerektiğini dikkat çekti. Türkiye’deki yasaların KKTC’ye uyarlanabileceğini belirterek, “ Böylece, buradaki yavru vatandaki işadamlarımız, Ana vatandaki işadamları ile işbirliği yaparak dünya ile rekabet edebilir konuma hazır olacaklardır.”dedi.

EKONOMİ VE ENERJİ BAKANI SUNAT ATUN

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, TTSO heyetini kabulde yaptığı konuşmada, KKTC ekonomisinde geçtiğimiz yılsonuna doğru bir büyüme yaşandığını, bu istikrarın bir sonucu olduğunu ve devam edeceğini söyledi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun,” Türkiye gibi yatırımlara destek olacak bir anavatana sahip olmanın gururunu yaşıyoruz. Dünya ekonomik krizinin ardından yeniden şekillenen dünya ekonomisinden KKTC’ de yararlanmaya çalışmaktadır.  Türkiye’den gelen heyetler bizleri mutlu ediyor. Ticaret ve Sanayi Odaları ile gerçekleştirilen girişimlerden umutluyuz.”dedi.

TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, Kıbrıs ziyaretlerinde ticaret ve sanayi odaları ile görüştüklerini belirterek, özel sektörün önünün açılması için hükümete görev düştüğünü söyledi. Kıbrıs’da özel sektörün çok potansiyeli bulunduğunu anımsatarak yapılacak yatırımlar konusunda çalışmalarda bulunduklarını bildirdi.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’da ana vatan ile yavru vatan özel sektörleri arasında işbirliklerinin geliştirilmesi için girişimlerde bulunulduğunu belirtti.