Medikal Firmalar Tıkanma Noktasında: Hastanelere Hizmet Veremeyecek Duruma Geldiklerini Belirterek Alarm Zili Çaldılar.

  Yazı Boyutu - 14 +

13.06.2009, TRABZON - TTSO Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO)’nun 19. Grup- Medikal Ürünler Ve Ortopedik Malzemelerin İmalat Ve Ticareti Meslek Gurubu Üyeleri bir araya gelerek sektörün sorunlarını görüştüler.
Trabzon’da ki hastane temsilcileri ile bir araya gelen meslek gurubu yaşanan sorunların asgariye indirgemek için görüş alış verişinde bulundu. Sektör temsilcisi firmalar, hastanelere verilen hizmetlerin karşılığının ödenmemesinin sektörün önünü tıkadığını hizmet veremeyecek duruma geldiklerini ilettiler.

Toplantıya konuk olarak davet edilen Karadeniz Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Faruk Aydın,  Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Satın Alma Müdürü Musa Korkut, Satın Alma Müdür Yardımcısı Gülay Erdemir ve Yavuz selim Kemik hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Mehmet Atalı, sektör ile ilişkilerini değerlendiren konuşmalarda bulundular.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) 19. Grup Meclis Üyesi Ahmet Dar, üyelerinin büyük bir kısmının yaşadığı sorunlara çözüm sağlamak için bir araya geldiklerini söyledi.

Üyelerinin verdiği hizmet karşılığı olan hak edişlerin ödenmemesinin sektörü zora ittiğini belirten TTSO Meclis Üyesi Ahmet Dar, iflasların gündemde olduğunu sorunun hükümet nezdinde ciddi bir çözüme kavuşturulması gerektiğine işaret etti.

Meclis Üyesi Ahmet Dar, 19. Meslek Gurubundaki TTSO üyelerinin, Medikal Ürünler Ve Ortopedik Malzemelerin İmalat Ve Ticareti yapan firmalar olduğunu belirterek, “ Bizler sağlık sektörünün en önemli yan kuruluşlarıyız. Bizler ayakta kalamaz isek sektör çöker, sağlık hizmeti veren kuruluşlarda hizmet aksar. İç içe olan kuruluşlar olarak yaşadığımız sorunlara çözüm getirilmelidir. Bugün burada sağlık hizmetini veren kurumlar ile üyelerimiz karşılıklı sorunlarını giderecek çözümler üretmeye çalışıyoruz.”dedi.

Trabzon’un bir sağlık merkezi yönünde yapılanma içinde olmasının sektörlerini geliştirdiğini vurgulayan Dar, sektörde yaratılan katma değerin artması için yerel resmi kurumların yerel firmalar ile çalışması gerektiğini dikkat çekti.

Toplantı sonucunda elde edilen görüş ve önerilerin TTSO Yönetimine iletileceğini bildiren Ahmet Dar, gerek yerel planda gerekse ulusal planda sektörün sahipsizliğini gidermek için örgütlü çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini anımsattı.

KURUM TEMSİLÇİLERİ KONUŞTU

Toplantıda, sağlık kuruluşları temsilcileri de söz alarak çeşitli konularda bilgilendirmede bulundular. İlk olarak kürsüye gelen Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Faruk Aydın, Trabzon’un Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve Kafkaslara açılan bir sağlık merkezi kimliği kazandığını vurguladı. Bu kimliğin daha da güçlenmesi için Trabzon’da ilgili sektörlerin güç birliği içinde olması gerektiğini söyledi.

Aydın, KTÜ bünyesinde kurulan Trabzon Teknokent içersinde sağlık alanında yatırım ve üretimler gerçekleştirilebileceğine dikkat çekti.
Ayrıca, bölgenin bir sağlık turizmine yönelmesi için yeni açılımların başlatılması gerektiğini vurguladı.

Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Satın Alma Müdürü Musa Korkut’da yaptığı konuşmada, hastanelerin işletme güçlüğü içinde bulunduğunu söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumlarına kesilen faturaların ortalama yüzde 83 oranında geri dönmesi gerekirken, ancak yüzde 55’inin ödendiğini vurguladı.

Bu gelir azalmasının hastane işletmesini aksattığını, bu nedenle alım yapılan medikallara ödemelerde sorunlar yaşandığını aktardı.
Hastanelerde öncelikle, yakıt, temizlik, yiyecek vb. hizmetlere öncelik tanındığını belirten Korkut, daha sonra bütçe imkanları doğrultusunda medikal firmalarını ödeme sırasına aldıklarını vurguladı. Ödeme önceliğinin maliye bakanlığı tarafından belirlendiğini aktardı.

Hastane alımlarında, Trabzon’da kurulu medikal firmalarından alış-veriş yapılmasını arzuladıklarını belirten Korkut,” Ulusal Bilgi Bankası’nda Trabzonlu firmalar ihale belgeleri ve protokol numaralarını görmeliyiz. Yine bu bilgi bankasında çalıştıkları markaların alt bayiliğini oluşturmalıdırlar. Bunlara dikkat edildiğinde tıbbı cihazların alımında Trabzonlu firmalar tercih edilir olacaktır.”dedi.

Türkiye genelinde bölgesel planda bakıldığında Trabzonlu firmaların medikal ve tıbbı cihaz dağıtımında 1. sırada yer aldığını belirten Korkut, bu sektörün buradaki gücünü ortaya koyduğunu ve muhakkak bir bu alanda bir şube müdürlüğünün açılması girişimlerinin başlatılması gerektiğini iletti.

Toplantıda gündeme gelen sorunlar ve çözüme ilişkin alınacak tedbirler konusunda taraflar şu konuları gündeme getirildiler.

.HASTANELER TARAFI

. Trabzon’un sağlık sektöründe merkez olmasını istiyoruz. Bu anlamda sektöre hizmet veren Tıbbı Cihaz ve Medikal firmalarının bölgemizde güçlenmesini arzuluyoruz.

. Hastane işletmelerinde ödemeler maliye Bakanlığı tarafından belirleniyor. Öncelik Yakıt, yiyecek ve temizlik gibi rutin işlerde. Medikal ürünlere daha sonra ki sıralara konulmuştur.

. Sosyal Güvenlik Kurumlarına kestiğimiz faturaların bedeli ortalama yüzde 85 geri dönmesi gerekirken artık yüzde 55’i geri dönebiliyor bu da hastane ödemelerini yapmamıza engel çıkarıyor.

. Trabzon’da sadece medikal ürün bayiliği yapmayın üretime geçin. Bu konuda KTÜ Trabzon Teknoket önemli bir fırsattır.

. Sağlık turizmini harekete geçirecek açılımlara girin bu alanda faaliyetleri artırın.

. Ulusal Bilgi Bankası’na kayıt olun, çalışılan markaların alt bayiliğinin burada gözükmesi, alınmalarımızı Trabzon’dan karşılamamıza kolaylık sağlıyor.

. Sağlık kuruluşlarından medikal sektöre yapılan ödemelerde yaşanan gecikmelere rağmen Türkiye’nin en iyi konumundayız.

SEKTÖRDEKİ FİRMALAR

. Hastanelere verdiğimiz hizmetlerin bedelleri ödenmiyor. 2008 yılından alacaklı durumdayız.

. Hastanelere verdiğimiz hizmetin bedelleri sağlık kurumlarından tahsil edildikten sonra farklı alanlarda ki ödemelerde kullanılıyor. Bizim sermayemizle hastaneler işletiliyor.

. Birçok sağlık sektöründe kullanılan tıbbı cihaz ve malzeme kur endeksi alım – satımlardaki fiyat farklarında bizler eziliyoruz.

. İşletmelerimizi ve hizmeti sağlamak için kredi kullanıyoruz ve faiz ödüyoruz bu giderlere hastanelerin ödeme yapmaması nedeniyle katlanmak zorunda kalıyoruz. Bu giderlerin paylaşımını hastanelerde ortak olmalı.

. Sektörde faaliyet gösteren firmalar dernekleşerek daha etkili yerel ve ulusal planda hakların korunmasına yönelik güç birliğine adım atılmasını hedefliyoruz.


Meclis Üyeleri Ahmet Dar (Telsa Trabzon Elek. San.),  Günhan Üçüncüoğlu (Günsel Medikal İlaç San. Ve Tic. Ltd. Şti.), Cevdet Demir (C.E.A. Farma Tıbbi Malz. İnş. Taah. Tur. Ve Tic. Ltd. Şti.), Meslek komitesi Başkanı Nizamettin Mollasalihoğlu (Karadeniz Çağdaş Medikal Tıbbi Gereçler San. Ve Tic. Ltd. Şti.), Meslek komitesi Başkan Yardımcısı Barış Sever İldeniz (Labsistem Laboratuvar Ve Med. Tek. Ür. Tic. Ltd. Şti.), Meslek Komitesi Üyeleri Ayhan Aktürk (Vezir Medikal Müh. İnş. Temizlik Yemek Ve Servis Hiz. Elek. San. Tic.) ile Tuncay Mahitapoğlu (İris Medikal )