Karadeniz Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Osman Turan Kongre Merkezinde, Sanayi Bakanlığının Ar-Ge destekleri tanıtıldı. Sanayiciler, öğrenciler ve akademisyenlere yönelik destek ve hibe programların tanıtımını Bakanlığın Ar-Ge Genel Müdürü Ziya Karabulut yaptı. Toplantıya milletvekili Prof.dr. Cevdet Erdöl, Trabzon vali Yardımcısı Orhan Eyövge, Rektör Prof.Dr. İbrahim Özen, TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Yönetim kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, sivil toplum yöneticileri, işadamları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
TÜRKİYEDE 31 TEKNOLOJİ MERKEZİNDE 7 BİN PROJE YÜRÜTÜLÜYOR
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Araştırma Geliştirme (AR-GE) Genel Müdürü Ziya Karabulut Türkiyedeki Teknoloji Geliştirme Merkezi sayısının 31e ulaştığını söyledi. Ancak, nitelik açısından dünya ile rekabet edebilecek durumda olmadıklarını belirtti. Teknoloji Geliştirme Merkezlerinin yeni bir kavram olarak görülmesi gerektiğini anımsatarak ileri sevinin mutlaka yakalanacağını bildirdi.
Karabulut, 31 merkezden 20sinin belli ölçülerde faaliyetlerini sürdürdüğünü, 7 merkezin girmek üzere olduğunu ve 4 merkezinde bakanlık desteğine gerek duymadan hizmete geçebileceğini aktardı.
Faaliyette bulunan 20 teknoloji merkezinde sanayici ve akademisyenler tarafından kurulmuş yeniliğe dayalı Ar-Ge çalışmasını sürdüren bin 330 civarında firma bulunduğunu iletti. 6 Yıllık dönem içersinde ise üretilen Ar-Ge proje sayısının ise 7 bini aştığını vurguladı. Bu projelerin 3 bin 700 civarındaki projenin tamamlandığını, 3 bin 300ünün de devam ettiğini belirtti.
Bu firmaların bugüne kadar 540 milyon dolarlık yeni teknoloji ihraç etmiş olduğunu açıklayan Karabulut Bu mütevazı ama önemli bir rakamdır. Yatırımlar meyvelerini zamanla verecektir. 540 Milyon dolarlık ihracat 2 yıllık gelecekte bir iki katına katlanacaktır. Yine bu teknoloji merkezlerinde fikri mülkiyet hatları önem kazanmıştır. Bugüne kadar 230 patent alınmıştır. 21. yüzyılın en rekabetçi endeksi açısından bunu önemsiyoruz. Bu patentlerin bundan sonra bu ülkeye sağlayacağı katma değer önemli. Bu bölgelerimizde 32 yabancı firma doğrudan yatırımda bulunmuştur. Bu merkezlerde sağlanan istihdam 13 bin 300dür. Ve bu istihdamın dörtte üçü araştırmacılardan oluşmuştur. Buradaki Ar-Ge ve yeniliğe dayalı firmaların kurumlar, gelir, katma değer vergileri muaftır. Akademisyenlerin kurduğu veya ortak olduğu firma yada projelerden ötürü üniversite döner sermayeleri tarafından hiçbir kesinti uygulanmamaktadır. Yine bu merkezlerde yapılacak yatırımlarda arıtma tesisi muafiyeti bulunmaktadır. Bilişim sektöründe üretimlere önemli destekler vardır. Bu sektörün dışında geliştirilen ürünlerin yatarım ve üretiminin tekno merkezlerde sağlanmasına olanak tanınıyor. Yakında bütün ülkedeki teknoloji merkezlerini birbirine bağlayan bir network sistemi kuracağız. Merkezler arasında daha sıkı bir diyalog ile işbirliği ve yardımlaşmaya katkı vereceğiz. dedi.
TRABZON TEKNOLOJİ MERKEZİNDE 31 PROJE YÜRÜTÜLÜYOR
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Araştırma Geliştirme Genel Müdürü Ziya Karabulut Karadeniz Teknik Üniversitesi Trabzon Teknoloji Merkezinde son derece güzel 31 projenin yürütülmekte olduğunu söyledi. Bölgedeki sanayicilere ve KTÜlü akademisyenlere çağrıda bulunarak, bu merkezin olanaklarını kullanmalarını önerdi. Ulusal ve uluslararası düzeyde firmaların ve ürünlerin yaratılmasına öncülük etmelerini istedi. Bu anlamda merkezin kuruluşuna destek verenlere teşekkür etti.
Karabulut, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının 5590 kanunda Ar-Ge ve Yenilikçiliğe dayalı önemli düzenlemeler gerçekleştirildiğini bildirdi. Bu kapsamda 4 programın uygulanmakta olduğunu anımsattı.
2006 yılında başlayan San-Tez Proje Çağrısına üç yılda 350 proje başvurusu gerçekleştiğini aktardı. Başvuruların ülkenin 47 üniversiteden geldiğini belirtti. Bu projelerin 129unun desteklendiğini vurguladı.
San-Tez Projelerinde yüzde 75 maliyetin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hibe, yüzde 25inin de başvuru sahibi tarafından karşılandığını iletti. Projelerin uygulanma süresi 36 ay olan projelerde minimum 5 kişi çalışıyor. San-tez ile ülke sanayisinin rekabet gücünü artıracak yenilikçi yaklaşımların desteklenmesinin hedeflendiğini vurguladı.
San-Tez Programında KTÜden 6 projenin şu anda desteklendiğini yeni projelerin Trabzondan gelmesini beklediklerini söyledi.
2009 yılı döneminde San-Tez Programında ki desteklerden bölgenin yararlanması için ciddi projeleri beklediklerini açıkladı.
Proje teklifi için akademisyenlerin sanayici paydaş bulamama halinde, sanayici rolünü kendisinin üstlenebileceğini duyurdu.
Akademisyenlere şirket kurarak San-Tez Proje çağrılarına başvuruda bulunmalarını salık verdi.
Ziya karabulut ortaya çıkacak herhangi bir ürünün üretim ve pazarlama alanlarına da destek verildiğini iletti. Ülke genelinde yürütülen Ar-Ge çalışmalarda (Buna San-Tez dahil) ortaya çıkacak teknolojik ürünün, patentinin alınması, yatarım ve üretim aşaması, tanıtım ve pazarlama, uluslar arası alanda markalaşma evrelerine bakanlık tarafından destek verildiğini iletti. Patent desteğinin hibe şeklinde olduğu ve hem ulusal hem de uluslar arası boyutta alındığını vurguladı.
TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEKLEME PROGRAMI
Bütün Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan bir ürünün topluma bir ürün halinde sunulabilmesi için gerekli tüm yatırımların bakanlık tarafından üstleniliyor. Burada projenin toplam yatırım miktarının yüzde 60ı nakit olarak karşılanıyor. Tesis tamamlanıp, üretim sağlandıktan sonraki iki yıl ardından kredi faizsiz bir şekilde geri ödeniyor.
TEKNOLOJİK ÜRÜNLERİN PAZARLAMA VE TANITIMI
Karabulut, ticarileşmiş ürünlerin uluslar arası tanınırlığını bir proje kapsamında yine bakanlık tarafından desteklendiğini iletti. Bakanlığın aldığı müracaat projelerini komisyon tarafından incelendikten sonra yüzde 100ü hibe olabilecek şekilde destek bulabildiğini söyledi.
TEKNO GİRİŞİM SERMAYE DESTEĞİ
15 Mart itibarıyla müracaatları başlayacak olan bu programın hedef kitlesinde üniversite son sınıf,, mezun, son iki yılda mezun, mastır ve doktorayı son 5 yılda yapmış kesim bulunuyor. Bu programda esas olan düşüncenin bir projesi bulunan gençleri karşılıksız hibe şeklinde 100 bin TLye kadar desteklemek olduğunu bildirdi.
Başvuruların AR-GE bütçesi bulunan bütün kamu kesimine yapılabileceğini aktardı. Ön incelemenin ardından desteklenmeye değer bulunan proje sahiplerinden iş planı, harcama planı, nerede ve nasıl yapabileceğini dair bir bilgi çalışması akabinde onaylananlara banka aracılığı ile üç eşit taksitte üçer ay arayla kullandırılacağını belirtti.
Toplam 2009 yılında 10 milyon bütçesi bulunan bu program kapsamında her kese bir defaya mahsus olmak üzere destek verilebilecek. Desteklenecek projelerin çoğunluğu durumunda tercih yönteminin devreye gireceğini belirtti.
AR-GE MERKEZLERİ VE REKABET ÖNCESİ İŞBİRLİĞİ PROJESİ
Uluslar arası ölçekte büyük sanayicileri ilgilendiren bu programda 50 tam zamanlı ( veya eşdeğer )araştırmacı çalıştıran işletmeler yararlanabiliyor. Bir firmanın yeni nesil ürün geliştirme faaliyetleri için yan sanayi ile içine katarak oluşturduğu platformlardır. Bu kapsamda 49 Ar-Ge Merkezi başvurusu geldi. 36si sonuçlandırıldı. 33u kabul edilirken 3 ü ret edildi. Bunların 20092010 için taahhüt ettikleri çalışan sayısı 7 bin 500dür. Ar-Ge için kendi paylarından harcayacakları miktar ise 3 milyar dolardır. Ülke için mennuniyet verici bir durumun ortaya çıktığını belirten Karabulut, Dünyanın en büyük firmaları AR-GE çalışmaları için ülkemizin olanaklarını değerlendiriyor. Ülkemizin teknoloji üretimine katkısını artıracak. Türk insanı da bu ortamda kendini geliştirecektir diye konuştu.