Makedonya Trabzon Fahri konsolosluğu Açıldı.

  Yazı Boyutu - 14 +

Makedonya Fahri konsolosluğu’nun açılması ile Trabzon’da konsolosluk sayısı 4’u fahri olmak üzere 7’ye yükseldi. Fahri Konsolosluk açılış töreni için Trabzon’a gelen Mekedonya Türkiye Büyükelçisi Melpomeni Korneti ve beraberindeki Makedonya Yabancı Yatırım Temsilcisi Filiz Veli Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO)’nı ziyaret ederek burada işadamları ile bir araya geldi.

Makedonya ve Trabzon arasında iş olanaklarının görüşüldüğü toplantıda konuşan TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Trabzon’un etkisinin giderek büyüdüğünü söyledi.

Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’da 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Makedonya’yı ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu ifade ederek, bu ülke ile ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek arzusunda olduklarını ifade etti. Makedonya’ya Trabzonlu işadamlarının katılacağı bir inceleme gezisi düşünüldüğünü belirterek, “ Makedonya Trabzon’a bir fahri konsolosluk açarak ilişkilerimizin temelini oluşturmuştur. Trabzonlu işadamları olarak bu durumu değerlendireceğiz” diye konuştu.

MAKEDONYA TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ MELPOMENİ KORNETTİ TRABZON İLE İLİŞKİLERİN GELİŞMESİNİ İSTEDİ

Makedonya Türkiye Büyükelçisi Melpomeni Kornetti, Trabzon’da Fahri konsolosluk açmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. Bundan sonra elbette ilişkilerin ekonomik düzeyde gelişeceğine inandığını belirterek, “ Bundan dolayı Fahri Konsolosumuz Sırrı Furkan Eren’e teşekkür ediyorum. Konsolosluğumuzun Trabzon-Makedonya arasında ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı vereceğini umuyorum. Elbette ki kültür ve spor önemlidir. Ama bu kriz ortamında ekonomik ilişkilerin gelişmesi daha da önemlidir. Ekonomik seviyemizi korumamız gerekmektedir.”dedi.

Makedonya ve Türkiye’nin en iyi dost iki ülke olarak tanındığını belirten Büyükelçi Melpomeni kornetti tarihsel ve kültürel alanda birçok ortak bağların bulunduğunu anımsattı. Bu bağı daha da güçlendirmek için çalışacaklarını belirterek ülkesi hakkında işadamlarına şöyle seslendi: “ biz Makedonya olarak eski Yugoslavya’dan 1991 yılında ayrılarak bağımsızlık ilan ettik. Türkiye bizi tanıyan ilk ülke oldu. AB’ye ve NATO’ya girmemizde Türkiye yine bize büyük destek vermektedir. İki ülke arasındaki tüm ilişkilerimiz üst düzeydedir. Bugün burada toplanmamızın amacı, Makedonya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri istediğimiz düzeye çıkarmaktır. Makedonya 2.5 milyon nüfusa sahiptir. İyi eğitim olanaklarından yararlanabilirsiniz. Tarım ve maden sektörlerinde yatırım yapabilirsiniz. Küçük bir ülkeyiz ama anlaşmalarımız ile 5 milyonluk bir nüfusa hitap eden pazarız. Ülke olarak özellikle yatırımcılara yönelik önemli kararlar aldık. Bir süre önce Türkiye en önemli ticari ortağımızdı. Ancak son durumda Rusya öne geçti Türkiye ikinci sıradadır. Tekstil ve gıda sektörlerinde ülkemizdeki yatırımlarda patlama var.”

Büyükelçi Melpomeni Kornetti Türkiye ile Makedonya arasında işbirliği biri turizm diğeri ise ortak yatırımların gelecek için önem kazındığına değindi. Karşılıklı turist sayısının artırılmasının mümkün olduğunu ifade ederek, “ Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk Makedonya’dan bu topraklara gelmiştir. O’nun ailesi Makedonyalıdır. Atatürk adına müzelerimiz vardır. Ayrıca turizmde Makedonya yanında, Hırvatistan, Arnavutluk, Sırbistan turları yapılabilir. Hükümetimiz turizm faaliyetlerine azda olsa çeşitli destekler sağlayabilmektedir.”dedi. Makedonya’da Tav, Zorlu, Blujeans gibi Türk firmaların büyük ölçekli yatırımlar gerçekleştirdiğini de sözlerine ekledi.

MAKEDONYA YABANCI YATIRIM AJANSI TEMSİLCESİ FİLİZ VELİ: MAKEDONYA’DAN AB’YE GÜMRÜKSÜZ SATIŞ YAPILIYOR

Makedonya Yabancı Yatırım Temsilcisi Filiz Veli’de ülkesindeki yatırım olanakları hakkında açıklamalarda bulundu.

Makedonya’da daha önceleri yüzde 25-30 oranında bulunan Türklerin göçlerin ardından yüzde 4’lere düştüğünü, kendisinin de bir Türk olduğunu iletti.
Dört yıl önce kurulan Makedonya Yatırım Ajansı’nın reformlar ile yatırımcıların gözdesi haline geldiğini vurguladı. Son 10 yılın en istikrarlı ülkelerinden biri olduğunu belirterek şöyle devam etti: Makedonya nüfusu 2.5 milyondur. Ancak konumu itibarıyla 650 milyonluk bir pazardır. Makedonya’dan AB’ye ürünler gümrüksüz gitmektedir. Bu nedenle doğrudan yatırımlarda bulunmanız büyük avantajdır.”diye konuştu.

TAV GURUBU CEOSU SANİ ŞENER MAKEDONYA’YA YATIRIM ÖNERDİ

Uluslararası havaalanında Türkiye’nin gururu olan TAV’ın Ceosu Sani Şener, Makedonya’da üç havaalanının inşaatını üstlenerek 220 milyon euro yatırım yaptıklarını toplantıda açıkladı.

Trabzonlu işadamlarına Makedonya’da yatırım yapan bir Türk firması olarak avantajları aktaran Sani Şener insan kaynaklarının çok yüksek olduğunu vurguladı. Şener şöyle devam etti.” Makedonya AB normlarına sahiptir. Yakında AB’ye girecek. Başta Avrupa Yatarım Bankası olmak üzere bu ülke için rahat kredi olanakları bulmak kolay. Avrupa Birliği’ne bu ülkeden rahatlıkla mal satabiliyorsunuz. Nüfusunun yüzde 25’i Türkçe konuşabiliyor. Kültür ve gelenekler aynı.500 yıl birlikte yaşadık. Bürokratlar teşvik edici. Tarım sektöründe büyük olanaklar var. Yakında Arap ülkelerine bu ülkeden üretimler satılmaya başlayacak. Biz TAV gurubu olarak havalimanları ihalelerine önem verdik.  Bu ülkede Atatürk’ün çok önemli yeri var. Makedonya’da çok enteresan işler bulabileceğinizi umuyorum. Dünya 1985’de Berlin duvarının yıkılması ile küreselleşti. Küreselleşmenin olumlu ve olumsuzluklarını birlikte yaşıyoruz. Dünyaya açılmak gerek. Hepinizi oralarda görmek isterim. Biz TAV gurubu olarak Gürcistan’a yatırım yaptıktan sonra 100 Türk firması bu ülkeye gelmişti. Bu ülkeleri küçük görüp aldanmayın. Her zaman söylüyorum Frankfurt’un nüfusu 650 bindir ama havaalanı 54 milyona hitap eder. Ben Makedonya’ya yatırımı tavsiye ederim.”

FAHRİ KONSOLOSLUK AÇILIŞ KOKTEYLİ

Makedonya Trabzon Fahri Konsolosluğu’nun açılış kokteyli Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde çok sayıda davetlinin katıldığı törenle gerçekleştirildi.
Makedonya Türkiye Büyükelçisi Melpomeni kornetti ve Fahri Konsolos Sırrı Furkan Eren’in ağırladığı konuklara düzenlenen sergi ile Makedonya çok yönlü olarak tanıtıldı. Büyükelçi Kornetti ve Fahri konsolos Eren, günün anısına yaptıkları konuşmalarda Trabzon ile Mekedonya arasında gelişen sıcak ilişkinin artarak devam edeceğini vurguladılar.

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANI FARUK NAFİZ ÖZAK

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak, Makedonya’nın Trabzon’u fahri konsolosluk için tercih etmesinden dolayı mutlu olduklarını ifade etti. Trabzon’un tarihi misyonunu yakaladığını ifade ederek, “ Büyük önderimiz Atatürk’ün doğduğu bir ülke. Makedonya’ya AB yolunda başarılar diliyorum. Fahri konsolosluk seçiminde de çok isabetli bir karar aldıklarını gördüm. Sırrı Furkan Eren ile Trabzon-Makedonya ilişkilerinin gelişeceğine inanıyorum.”dedi.

 
 
 

VALİ NURİ OKUTAN

Vali Nuri Okutan’da Trabzon’un tercih edilmesinden ve fahri konsolos olarak doğru bir isimde karar kılınmasından dolayı Büyükelçi Melpomeni Kornetti’ye teşekkür etti. Ayrıca Türkiye’nin dünyaya açılan bir penceresi olan Trabzon’un sahip olduğu potansiyelin işadamları tarafından da görülmesi gerektiğine işaret etti.

Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu’nun da iştirak ettiği törene çok sayıda sivil toplum temsilcisi, işadamı, akademisyen ve bürokrat katıldı.