Türk Patent Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Yüksel Birinci:Taklit Edilen Türk Markaları Ekonomik Kayba yol açıyor.

Türk Patent Enstitü Başkan Vekili ve Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Yüksel Birinci KTܒde gerçekleştirilen “Patent Günleri” toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın en değerli 100 markası arasına Türk markalarının girememesine rağmen birçok ülkede Türk Markalarının talep edildiğini hatta taklitlerinin yapıldığını söyledi.
Hedeflerinin Türk Markalarını dünya sıralamasına sokmak olduğunu ve bu yönde çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Başkanı doç. Dr. Yüksel Birinci, ABD ekonomisinde en büyük payın ürettiği markalar olduğunu anımsattı.
Özellikle Avrupa, Rusya Federasyonu, Orta Doğu ve Orta Asya’da Türk Markalarının tercih oranının giderek arttığını vurgulayan Türk Patent Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Yüksel Birinci,  bu ülkelerde birinci, ikinci ve üçüncü sırada yer alan Türk Markaları’nın Çin’de taklitlerinin dahi üretildiğine işaret etti.
Türk sanayisinin 114 milyar dolarlık ihracat ile dünya pazarında önemli bir paya sahip olduğunu kaydeden Doç. Dr. Birinci, bu nedenle başta KOBİ’ler olmak üzere tüm firmalar sınai mülkiyet portföyünü çok iyi oluşturmak ve yönetmek durumunda olduğu uyarısında bulundu.
SINAİ MÜLKİYET BAŞVURUSUNDA ARTIŞ
Doç. Dr. Yüksel Birinci, Türk firmalarının ürettiği markaların taklitlerine karşı mücadelede en iyi korumanın sınai mülkiyet haklarının olduğunu vurguladı. 2007 yılında 72 bin marka başvurusu ile Fransa ve Almanya ile Avrupa’da ilk üç arasında Türkiye’nin yer aldığını belirten Doç. Dr. Birinci, “ Endüstriyel tasarımlarda da Avrupa’da ilk üç içindeyiz. Geçtiğimiz yıl, yerli patent başvurularında yüzde 80’i bulan artış oranıyla dünya ortalamasının kat be kat üstünde artış gösteren ülkemizde 10 bine yaklaşan buluş için patent ve faydalı model başvurusu yapıldı” diye konuştu..
Türkiye’nin patent alanında Güney Kore gibi patlama yapacak büyük bir potansiyele sahip olduğuna inandığını söyleyen Başkan Birinci, “1980’li yıllarda G. Kore’de patent başvuru sayısı birkaç yüzle ifade edilirken, günümüzde 200 binden fazla patent başvurusuna ulaşılmıştır. Türkiye de önümüzdeki dönemde böyle bir patlama yapacaktır” diye konuştu.
PATENT DEĞERLENDİRME AJANSI KURULUYOR
Patent Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Yüksel Birinci, marka ve patentlerin ekonomik değerinin tesbiti, lisans, teknoloji transferi gibi konularda yönlendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerini erine getirecek ‘Patent Değerlendirme Ajansı’nın kurulma aşamasına geldiğini belirtti. Birinci, “Bu projeyle ulusal inovasyon ve sinaı mülkiyet sistemimizde eksik olan parça tamamlanacaktır” dedi.
TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ TRABZON’DA
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO)’da 2005 yılından beri Türk Patent Enstitüsü (TPE)’nun Bilgi Ofisi’nin yer aldığını vurgulayan Başkan Doç. Dr. Yüksel Birinci, daha sonra odaya ziyarette bulundu, bilgi ofisinde incelemede bulundu.
Burada TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Şadan Eren’den çalışmalar hakkında bilgi alan Doç. Dr. Birinci, “Bölgede Türk Patent Enstitüsü’nün etkinliğini ve çalışmalarını artırmak istiyoruz. Trabzon’da TTSO’nun büyük desteğini görüyoruz. Daha fazla eğitime ağırlık vererek bölgedeki firmalarımızı sınai haklar konusunda daha aktif olmalarını sağlayacağız.”dedi.