İranın Trabzon Yeni Başkonsolosu Muhammed Rafii İş Adamlarını Trabzona getirecek
İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosluğuna Muhammed Rafii atandı. Trabzondaki ilk ziyaretini vali Nuri Okutana yapan Rafii ikinci ziyaretini Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim kurulu Başkanı M. Şadan Eren ve Yönetim Kurulu üyelerine gerçekleştirdi. Bugün 8 milyar dolar olan Türk-İran ticaret hacminin 2010 yılında 20 milyar dolara yükseleceğini umduklarını belirten Başkonsolos Rafii, Trabzonun önemsediklerini belirterek, İki ülke arasındaki ticaretin gelişmesinde geçmişte olduğu gibi bugünde ve yarında Trabzon önemli roller üstlenecek dedi.
TRABZONA ÖZEL ÖNEM
Görüşmede Başkonsolos Muhammed Rafii İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ahmedinejadın Trabzona özel bir önem verdiğini ileterek, Biliyorsunuz ki 10 yıldan beri Trabzon Başkonsolosluğu vekillik ile idare ediliyordu. Cumhurbaşkanımız Ahmedinejat Türkiye ve İran arasındaki ticari ilişkilerimizi göz önünü alarak önceliği Trabzona vermiş Başkonsolosluğu atamıştır.diye konuştu.
İLİŞKİLERİMİZ 900 YIL EVVELE DAYANIYOR
İran ile Türkiye arasında ilişkilerin Doğu ve Batı Azerbaycan ile Kuzey Doğu Türkiye arasında 900 yıldan beri sürdüğünü anımsatan Başkonsolos Rafii, o yıllarda Avrupanın bu kadar gelişmediğine vurgu yaparak iki ülke arasında ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerin var olduğunu aktardı.
İKİNCİ ZİYARET TTSOYA
Başkonsolosluk görevinde bulunduğu süre içersinde ilişkileri daha da öteye taşımak isteğinde olduğunu ileten Rafii, Trabzona geleli iki ay oldu. Cumhurbaşkanı Abdullan Gül güven mektubunu imzaladı. İmzalanan bu mektubu Sayın Vali Nuri Okutana ziyeret ederek sundum. İkinci ziyaretimi ise Ticaret ve Sanayi Odasına sizlere yaptım. Görev alanıma 10 il giriyor. Bunlar, Trabzon başta olmak üzere, Artvin, Rize, Gümüşhane, Ordu, Amasya, Tokat, Samsun, Sinop, Gümüşhane ve Bayburt.şeklinde konuştu.
İLİŞKİLER YENİ BOYUT KAZANMALI
İlişkilerin transit taşımacılığın önemli bir yeri olduğunu belirten İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosu Muhammed Rafii, hedeflerinin transiti aşmak olduğunu bildirdi. Her iki ülkenin ekonomik ve ticari anlamda daha üstün potansiyelleri olduğuna değinerek bu yönde çalışmalara ağırlık verilmesi gayreti içinde olacağını vurguladı.
İRANDA ÖZELLEŞTİRME BAŞLADI
İran İslam Cumhuriyetinde yabancı yatırımlara getirilen kolaylıklara ileten Rafii, Ülkemizde anayasanın 44. maddesine göre özelleştirme başladı. Buna göre yabancılar İranda yüzde 100 sermayeli yatırım yapma olanağına kavuştu.Yatarımlar da vergi yüzde 65den yüzde 25e düşürülerek sabitlendi. İranda yabancıların kazandığı sermaye de istendiği ülkeye transferi açık hale getirildi.dedi.
Türkiyeli yatırımcılar için özel olanaklar ve koşullar yaratıldığını ifade eden Başkonsolos Rafii Basra Körfezinin Mahşe kentinde 1200 çalışan personeli ile bir Petro Kimya Tesisini Türk firmasının 700 milyon dolara alarak işletmeye başladığı örneğini gösterdi. Yüzde 100 hissesinin Türk bir firmaya satıldığına işaret eden Rafii daha önce yabancıların İranda ancak yüzde 49a kadar hisse satışı yapılabildiğini kaydetti.
TTSODAN ÖNERİLER
TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoyun Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-İran İş Adamları Konseyi Eş Başkanı olduğunu anımsatan Başkan M. Şadan Eren, karşılıklı menfaatleri iki ülkenin geliştirmesinin gerektiğini vurguladı.
1990lı yıllardan sonra bölge ile İran arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin yavaşladığına işaret eden Başkan Eren, bugüne kadar karşılıklı hizmet sektörü ve transit taşımacılığın önemli bir hareket sağladığını bildirdi.
TURİZME ÖNCELİK VERİLMELİ
Yeni dönemde sonum projelere geçilebilmesi için iki ülke halkını turizm sektörünü geliştirerek diyalogları sıcak tutulması gerektiğini ileterek, öncelikle Trabzondan Tebriz ve Tahrana başlangıçta otobüs ve zamanla da uçuk seferleri başlatmaya hazırız. Biz Türk tarafı olarak hazırız. Her iki ülkenin turizm firmalarını bir araya getirelim ve bu hattı açalım. Önerisinde bulundu.
Başkan Eren, otobüs taşımacılığı için Türkiyenin yolcu garantisi verdiğini aynı garantinin de İran tarafından sağlanması halinde bu çalışmanın başarıya ulaşacağına inandığını söyledi.
Aynı kapsamda karşılıklı iş adamlarının buluşturulmasına odalar olarak gayret sarf ettiklerini, iş adamlarının yeni Pazar arayışlarında komşu ülkelerin avantajlarının bulunduğunu aktararak, Trabzonlu iş adamları İran ile ticaret yapmak isteğindedir. dedi.
KARADENİZ TAŞIMACILIĞINDA ORTAK HAREKET EDELİM
Son yıllarda değişen uluslararası konjonktürün yeniden Karadeniz havzasını öne çıkardığını, ticari hareketin bir merkezine dönüştürdüğünü, bu gelişmelerin önemli miktarda taşımacılık sektöründe bir potonsiyel yarattığına işaret etti. Başkan Eren, Bu taşımacılıkta kurulacak ortak şirketlerin önemli rolü olur. Bu yönde çalışma yapmaya açığız. Baku-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Karadenize indirilecek. Şimdiden bu gelişmelere hazırlıklı olmalıyız. Yeniden Trabzon İran transit taşımacılığı hareket kazanacağını umuyorum. Şeklinde konuştu.
İRANLI İŞ ADAMLARINI GETİRECEĞİM SÖZÜ
Başkan M. Şadan Erenin önerilerini İranlı iş adamları ile paylaşacağını ileten Başkonsolos Rafii, ilk olarak Tahran bölgesinden turizm, ithalat-ihracat, transit ve otobüs taşımacılığı sektörlerinde firma temsilcilerinden oluşan bir gurup İranlı iş adamlarının Trabzonu ziyaret etmesine çalışacağını sözünü verdi.
Ziyarette Başkonsolos Rafii, Başkan erene İsfahanlı el sanatkârlarının yaptığı bakır işlemeli bir tepsi armağan etti.