Başkan Eren: Çimento Fabrikasında 10 Yıl Maddesi Trabzonun Ortak Kararıdır

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Şadan Eren, gündemdeki Trabzon Çimento Fabrikası’nın özeleştirilmesi aşamasındaki, “10 Yıl sonra fabrikanın yerinden kaldırılması” maddesinin Trabzon’un ortak kararı olduğunu söyledi. Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC)’nin yeni oluşan yönetim kurulu Üyelerine, TTSO Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte nezaket ziyaretinde bulunan Başkan M. Şadan Eren, Çimento Fabrikası Özelleştirme sürecindeki bazı gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

10 YIL SONRA FABRİKANIN YERİNDEN KALDIRILMASI TRABZON’UN KARARIDIR

Çimento Fabrikası’nın özelleştirilmesi öncesinde Trabzon kamuoyunun beklentisini sivil toplum örgütleri olarak özelleştirmeyi yürütün Başbakanlık Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na iletildiğini ve sözleşmeye konulması başarısının elde edildiğini açıklayan Başkan M. Şadan Eren, “ Fabrikanın ihalenin sonuçlanmasından sonra alan kişi tarafından 10 yıl süre sonunda bulunduğu yerden kaldırılması” maddesinin konulduğunu iletti.

Başkan M. Şadan Eren, bugün yapılan tartışmaların bilgi eksikliğinden kaynaklandığını ifade ederek, “ Beş Sivil Toplum Örgütü ihale öncesi fabrikanın bunduğu yerden kaldırılmasını TMSF’nin hazırladığı şartnameye ekletildiğini anımsattı.
İhale aşamasında, çimento fabrikasına teklif veren firmalar ve ihaleyi sonuçta kazanan firma bu sözleşmede yer alan bu maddeye göre teklif sunduğunu kaydetti.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Şadan Eren açıklamasına şu şekildi devam etti.

“Bu sadece bizim takipçisi olmamızla halledilemeyecek bir konu olsa da kamuoyunun yaratılması ve dikkatli olunması için uğraştık. Bizler bu konunun takipçisi olmasaydık; Başkanı olduğum odanın üyeleri, başta ihaleye giren diğer sanayici üyelerim olmak üzere asıl o zaman tepki verirdi. Bizim bulunduğumuz makamlar, sanayicinin ve tüccarın bireysel beklentilerini karşılama makamları değildir. Biz genelin sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Trabzon\'a yatırım yapılsın, sanayi gelişsin diye bu kadar uğraşırken, bir fabrikaya karşı olmamız mümkün mü?...Biz ihaleden önce ne söyledik ve istedikse, bugünde aynı şeyi söylüyoruz ve istiyoruz. Bizim tüm çalışmalarımız temsilcisi olduğumuz üyelerimizin ve toplumun istek ve kanaatlerini yansıtır.”

TAKDİR TRABZON HALKININ

Çimento Fabrikası ile ilgili olarak yerel bir gazetede şahsına yönelik değerlendirmelere de açıklık getiren Başkan Eren, söz konusu edilen çimento fabrikasının arkasındaki yerin bir yıl önce sattığını anımsattı.

M. Şadan Eren bu konuda da şu bilgilendirmeyi yaptı:

“Şahsımla ilgili açıklamalara gelince. Bahsi geçen yer çimento fabrikasının arkasında ve benim zaten bir sene önce sattığım bir yerdir. Kulaktan dolma bilgiler ile açıklama yapıp insanların onuru ile oynayamazsınız. Oynatmazlar. Her ne kadar şahsımın böyle küçük hesaplarla uğraşmayacağı kamuoyunun malumu ise de makamından aldığı gücü toplumun menfaati için kullanmaya çalışan bir kişi olarak eleştiri boyutunu aşan bu açıklamayı asla kabul etmediğimi bildiriyor, takdiri 1991 senesinden beri çeşitli makamlarda hizmet verdiğim Trabzonlu hemşerilerime bırakıyorum\"

TRABZON HEMFİKİR

Çimento Fabrikası sorununa başta kamuoyu olmak üzere hükümet, muhalefet, üniversite gibi çeşitli çevrelerinde aynı yönde yaklaşım sergilediğine işaret eden Başkan M. Şadan Eren, fabrikanın 10 yıl sonra kaldırılması maddesinin şahısların beklentilerine göre değil halkın ortak beklentilerine göre konulduğu bilgisini iletti. Trabzon’da tüm üyelere yapılan anket çalışmasında da aynı kanının yer aldığını sözlerine ekledi.

FORUM İŞ MERKEZİ

Ziyarette bir gazetecinin Forum İş Merkezi’nin piyasayı nasıl etkileyeceği yönündeki sorusunu da yanıtlayan Başkan M. Şadan Eren, bu konuda şartları serbest piyasanın belirlediğini ve şartlara göre hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Eren, “ Migros gibi ülkemizin dev bir firması bugünkü şartlardan etkileniyor ve kendine yabancı bir ortak alıyor. Bu durumda Trabzon’da değişen ve oluşan şartlara göre önlem almak zorunda. Bizde kendimizi bu olağan koşullara adapte etmek zorundayız. Bu herkes için geçerlidir” yanıtını verdi.