İran Transiti İçin Ankara'da Üçlü Zirve

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, İran Transit nakliyatının önündeki engelleri Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a çarpıcı örneklerle sıraladı sıraladı.Türkiye\'nin zararını ortaya koydu. Ardından Bakan Unakıtan, Ulusoy’a Ankara’da Ulaştırma Bakanı ile birlikte üçlü zirve toplantısı sözü verdi. İran transitinin önündeki engelleri kaldırmak için gerekenlerin yapılacağını vurguladı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda iş adamları ile bir araya gelen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, aynı zaman’da Türk-İran İş Konseyi Başkanı olan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy’dan, önce İran transitinin önündeki engelleri dinledi.

Ulusoy, konuşmasında bölge ve ülke ekonomisi için büyük gelir olan İran transitinin engellerinin kaldırılmasını istedi.

Rakamlar ile Türkiye’nin İran transitindeki bügünkü zararını rakamlarla ortaya koyan Ulusoy’a Bakan çözüm için söz de verdi.

2007 yılında Türkiye’den İran’a 34 bin ulaştırma amaçlı tırın geçiş yaptığını ifade eden Ulosoy, her araçtan İran’ın yol vergisi adı altında 600 dolar üzerinde para aldığını anımsattı. Yapılan girişimler ile bu verginin tır başına 400 dolara düşürüldüğünü aktaran Ulusoy, “  Bir yılda 34 bin aracımız İran’a geçiş yapıyor. Bu işten yılda 1 milyar 200 milyon dolarlık bir kaybımız söz konusu. İran Türk araçlarına yol vergisini, İran’dan Türkiye’ye geçen araçlara mazot sınırı getirilmesinden kaynaklanıyor. İran’dan Türkiye’ye gelen araçlar toplamda yılda 300-400 milyon dolarlık bir mazot kullanıyor. Türkiye bu durumda zarardadır. Biz mozot sınırlamasını kaldırırsak, İran’da karşılığında yol vergisini kaldırabilir. Bu iş çözüm bekliyor, İran transiti açılmalıdır.”dedi.

Ulusoy’un açıklamalarına espirili yaklaşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, şöyle yanıt verdi:
“Sayın Ulusoy, az vereceğiz, çok alacağız, dedi. Bana uyar bu. Ankara’da görüşelim. Ulaştırma Bakanını da alarak üçlü bir toplantı yapalım. İran’a ihracat yaptım. Saffet Ulusoy ve sizinle de çok çalıştım. Mallarımızı Trabzon’a getirirdik, buradan İran’a gönderirdik. Orası da büyük bir ekonomi biz gördük mü paranın sesini, peşine gideriz.”

Hükümette, Körfez Ülkelerinden sorumlu Bakan olduğunu anımsatan Maliye Bakanı Kemal Unakatın, “ Sık sık bu ülkelere gidiyorum. Niye ? Kulaklarından dolar fışkırıyor. Sarkozy bile oraya gidiyor. Paranın olduğu yere gitmeliyiz. Başbakanımız boşuna mı dolaşıyor bu kadar ülkeyi. Türkiye’ye gelmeyen başbakan yoktur. Neden, bizim de fikrimizi alıyorlar.”şeklinde konuştu.