Toptan, dünyanın gözü üzerimizde

  Yazı Boyutu - 14 +

    Meclis Başkanı Toptan, Türkiye’nin önünün açık olduğunu belirterek, yeni dönemde TBMM’sinin halkın görüşlerini daha çok dikkate alarak çalışacağını söyledi. TOBB’un üzerinde çalıştığı \"Türk Ticaret Kanunu\"nun bu meclis döneminde birlikte çalışarak çıkaracakları müjdesini verdi.

    Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan ilk yurt ziyaretini Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO)’na yaptı. Eylül ayı meclis toplantısına katılan Toptan,     hayatını anlatan slayt gösterisini izlerken duygulu anlar yaşadı.

    

      TBMM Başkanı Köksal Toptan, yaptığı konuşmada Trabzon\'u şöyle övdü: \"Trabzon bir kültür kenti, siyasi başkent, büyük bir ticaret merkezidir. Trabzon sanatın ve sporun her dalında hep başarılarla dolu geçmişe sahiptir. Burası tarihi bir şehzadeler kentidir. Bunları unutmayız. Bunları ifade etmezsek de Trabzon\'u gerçekten anlayamayız. Trabzon çok az kentin yaptığını yapıyor. Kendi sorunlarına kendisi çözüm bulmaya çalışıyor. Trabzon, \'Devlet yapsın\' yerine \'Önce biz yapalım, önce kendi sorunlarımızı tartışıp çözümler üretmeye başlayalım\' demek sağduyusunu yurtseverliğini gösteren öncü bir kentimizdir.\"

      

      HALK İSTİKRAR İSTEDİ

     Oldukça sağduyulu ve huzur içinde bir genel seçim yapılmasının önemli olduğuna işaret eden Başkan Toptan, seçim sonuçlarının da ilginç olduğu yorumunu yaptı. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)’ni yüzde 47 oy oranı ile tek başına iktidar yapan halkımızın referandumsuz anayasaya değiştirecek çoğunluğa olanak vermediğine işaret etti. Ancak istikrarı sağlayacak bir hükümet çıkarttığını vurgulayan Toptan, geçen dönem istikrarın yararını gören halkın bunu yeniden istediğini savundu.

    

     MECLİS YEMİNİ TEK ÇİZGİMİZDİR

     Seçimlerin ardından oluşan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’sinde temsili adaletin sağlandığını ifade eden Başkan Toptan dört parti ve yedi gurubun bulunması ve yıllar sonra temsil oranının yüzde 85 düzeyine çıkmasının sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti.

 

     Bu durumun her parti için ayrı bir sorumluluk olduğunun görülmesi gerektiğine işaret eden Toptan, “Millet görevi yapmıştır, TBMM’side bundan sonra görevini yapacaktır. Ne yapacak? Yasa Yapacak, denetim yapacak. Hiç kuşku duyulmasın ki aziz milletimizin verdiği o görevi en güzel şekilde yapacaktır.”dedi.

 

     Sözlerine, “ Anayasanın bu çeşitliliğini belki bizi kızdıracaktır! Kürsüden hoşlanmayacağımız sözler söylenebilecektir. Bu durumları hoşgörü ve tahammül ile aşacağız. ” şeklinde devam eden Köksal Toptan, “ Ben milletvekillerinin tümüne söyledim. Bölgenizin, ilinizin, kasabanızın, köyünüzün sorunlarını TBMM’sine getirin ve tartışın.  Ancak bu tartışmalarda bizim tek bir çizgimiz var. O da tarih ve millet önünde, meclis önünde yaptığınız yemindir. Cumhuriyetin temel nitelikleri ve ülkenin bölünmez bütünlüğüne sadık kalınmalıdır. O çizgi içinde kalındığı müddetçe demokrasimiz daha da gelişecektir. Türkiye’de demokrasi geliştikçe sorunlar arkada kalacaktır. Çünkü ortak paydamız çağdaş bir Türkiye’dir.”şeklinde konuştu.

 

     İŞSİZLİĞİ ÖZEL SEKTÖR AZALTACAK

     Son genel seçimlerin, Türkiye’yi yönetenlerden beklentilerin çok yukarı çıktığını gösterdiğine vurgu yapan TBMM Başkanı Koksal Toptan, dünya da olduğu gibi Türkiye’de de en büyük sorunun İşsizlik olduğunu, eğitim almış çocuklarımız ve ailelerinin en büyük beklentilerinin de bu sıkışıklığın çözüme kavuşturulması olduğunu söyledi.

    

     Avrupa Birliği’nde yıllık kalkınma hızının yüzde 1 seviyesinde olduğunu, buna karşın Türkiye’de yüzde 7’ye yükseldiğini anımsatan Toptan, kalkınma hızını biraz daha gayretle yukarı çekilmesine herkesimin katkı vermesini istedi. Bu konuda özel sektörün çabalarına Türkiye’nin ihtiyacı olduğunu söyledi.

 

     İşsizliğin dünyada da tamamen kaldırılamayacağını savunan Toptan, “ İleri teknoloji kullanıldıkça işsizlik var olacaktır. Bu nedenle Üniversitelerimiz çok önemli görevler üstlenmektedir. Amiyane tabirle, yanlış anlaşılmasın ama, üniversitelerimiz devlet memuru yetiştirmek yerine, piyasanın, yani işsizliği azaltacak olan özel sektörün istediği elemanı yetiştirmeyi kendilerine görev edinmelidirler.”dedi.

 

     TÜRK TİCARET KANUNU BU DÖNEM ÇIKARILACAK

     Yeni meclisin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin de isteği olan başta Türk Ticaret Kanunu olmak üzere bir çok çalışmaya adım atacağını ifade eden Başkan Toptan, “Türk Ticaret Kanunu çok önemsiyoruz. Bu kanun ile Türk ticaret hayatı düzenlenirken, kamuoyunun da rahatsız olduğu konular giderilecektir. Ayrıca Avrupa Birliği sürecimiz içinde çok önemsenmelidir. Çıktığında Avrupa Birliği’nin en genç ticaret kanunu olma özelliğini de taşıyacaktır.  Umut ediyorum ki Türkiye Büyük millet Meclisi Bu konuda yoğun bir çalışma yapacak” şeklinde konuştu.

 

      MECLİS TOPLUMLA BİRLİKTE ÇALIŞACAK

     Çağın gereğine uygun, büyük bir çoğunlukla yeni bir anayasa yapılması sürecinde bu ihtiyacın doğruluğu ve haklılığı etrafında tartışmak yerine, henüz ortaya çıkmayan bir taslak üzerine tartışma yapmanın tatsız bir takım söylemler ortaya çıkardığını belirten Başkan Toptan, anayasanın vatandaş ile devlet arasında ki en büyük yasal anlaşma olduğuna değindi.

 

     Başkan Toptan, Sosyal mukavelelerin yapılması tartışmalardan sonra ortaya çıkacağını, Türkiye Barolar Birliği ve Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği gibi sivil toplum örgütlerinin, bu tür çalışmalarının gelip ortaya konulacağı ve uzlaşma sağlanacağı yerin Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğunu vurguladı.

 

     Toptan, “Hiç kimse kuşku etmesin ki bu tür çalışmalar meclis başkanlığına intikal ettiğinde, Türkiye Büyük Millet meclisi geleneğine ve şanına uygun olarak davranılacaktır. Sadece kendi içindeki değil, dışındakileri de dikkate alan bir anlayış çalışmalarımızda sergileyeceğiz. Bu sadece anayasa için değil, her türlü kanun ve taslakları de kapsayacaktır. Bu uygulamayı kurumsal hale getirmeye çalışacağız. Bu yönde çalışmalar Başkanlık divanına geldiğinde ilgili sivil toplum örgütlerinden başlayarak, geniş bir tabanla mutabakat içinde olmak çalışmaların akıbeti için daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Bir önceki dönem Adalet komisyonu Başkanlığı’nda bu uygulamanın yararlarını gördüm. Bunun yasa yapmakta fayda gösterdiğini gördük. Sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi ile değil, toplumun geniş bir tabanı ile mutabakat ile yasa çıkarmalıyız.”dedi

 

      TÜRKİYE’NİN GELECEGİ AYDINLIK

     Türkiye’nin geleceğinin aydınlık ve güçlü gördüğünü belirten TBMM Başkanı Koksal Toptan, eğer içerden sürekli bakarsak ülkemize haksızlık yapabiliriz, ama dışarıdakiler gözünden ülkemize bakmayı başardığımızda, büyük bir ülke olduğunu görmenin mümkün olduğunu söyleyerek, “Bizi sevsin ya da sevmesin dünyadaki herkesin bizim üzerimizde gözü var. Terör bile bizim hızımızı kesemeyecek” şeklinde konuşmasını tamamladı.

     

      TBMM Başkanı Köksal Toptan’a TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy ve Yönetim Kurulu Başkanı M. Şadan Eren birlikte oda plaketini takdim etti. Toptan’da TBMM’sinin armasının yer aldığı başkanlık plaketini Ulusoy ve Eren’e sundu. Ardından meclis üyeleri ile anı fotoğrafı çektirildi.

 

   
Toptan, [ Byte]

 

    Fotoğraf Galerisi