Trabzon, Teknoloji üretilecek

Prof.Dr. Bocutoğlu, hizmet vermeye hazırlanan Trabzon Teknoloji Merkezi’nde, TTSO üyelerinin teknolojik yenilik içeren fikirlerinin hayata geçerilmeye başlanacağını müjdeledi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlük Başdanışmanı Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın dördüncü “Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı”nda, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Karadeniz Teknik Üniversitesi- Sanayi işbirliği, Teknoloji Geliştirme Bölgesi: Neredeyiz, Ne yapmalıyız?” konusunda katılımcılara bir sunu yaptı.

1955 yılında kurulmasına karşın 1967’den itibaren eğitim-öğretime geçtiğini, bu süre içinde öğretim üyelerini Almanya’da doktora yaptırarak yetiştirdiğini anımsatan Prof. Dr. Bocutoğlu, KTܒ nün temelinde Almanya modelinin bulunduğunu söyledi.

1979 yılına kadar öğrenci yetiştirmek ve kendi kuruluşunu tamamlamak ile sürdüren KTܒnün bu nedenle bu dönemde sanayi ile ilişkisi kuramadığını vurguladı. 1979 yılında KTÜ öğretim üyelerinden Mümtaz Dikmen’in üreten üniversiteye dönüşme alanında yaptığı irdelemenin 1980 süreci ile sonuçsuz kaldığını hatırlattı.

Prof. Dr. Bocutoğlu, 1984 yılında Türk-Amerikan İlmi Araştırmalar Vakfı desteğinde Karadeniz Bölgesi’nde sanayi-üniversite işbirliğine yönelik olarak bizzat kendisinin başlattığı bir çalışmada, bölgedeki sanayiciler ile yüz yüze görüşme imkânı yakaladığını ileri sürdü. Bu çalışmadan elde ettiği sonucu, Prof. Dr. Bocutoğlu “  O dönemde, Üniversite sanayiye destek olacak kadar yeteri büyüklükte değil, sanayide üniversite ile ilişki kuracak kadar yeterli büyüklükte olmadığı tespit edildi. Bu durumda yapacak bir şey yoktu. Eğer ikisi bu ilişykiyi başlatacak yeteri büyüklükte değil, küçükse beklemek gerekiyordu.” Şeklinde özetledi.

Bundan sonra ki süreci KTܒnün teknik kabiliyetini artırma yönünde geliştirmeye başladığını ifade eden Prof. Dr. Bocutoğlu, üniversite-sanayi arasında ilk kesişmenin 1993 yılına rastladığını kaydetti. Bu tarihte KTÜ ile Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ) ile yapılan bir protokol ile KTÜ-TEKMER’in açıldığını ve sanayicilere hizmet vermeye başladığını söyledi.

Bu birimin gerek akademik desteğin yanında, nakit ve fiziki destekleri olduğunu belirten Prof. Dr. Bocutoğlu, sanayici ile öğretim üyeleri ilk kez bir arada çalışma ortamına kavuştuğunu bildirdi. Bunun sonucu KTÜ –TEKMER bünyesinde bugüne kadar 50 firma desteklendiğini ve ihtiyaçlar ölçeğinde hizmet verildiğini vurguladı. Bu sistemin hala açık olduğunu ve sanayicilerin bundan istifade edebileceklerini sözlerine ekledi.

Daha sonra ki süreçte sanayi siteleri ile çeşitli alanlarda işbirliği gibi çalışmaların geliştirildiğini belirten Prof. DR. Bocutoğlu, asıl sanayici ve üniversite işbirliğinin, kuruluş ve hizmet verme çalışmaları devam eden Trabzon Teknoloji Merkezi ile gerçekleşeceğini bildirdi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) gibi ekonomik alanda faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri yanında özel sektör firmalarının da ortaklığında hızla tamamlanmaya çalışılan Trabzon Teknoloji Merkezi’nin gerçek bir üniversite – sanayi işbirliğini sağlayacağını söyledi.

Üniversite içinde 17 dönüm alanda fiziki binaları bu yıl sonuna tamamlanacak olan merkezin, teknik donanımının da bitirilmesinin ardından, sanayicilerin teknolojik yenilik getirecek fikirlerinin, gerek akademik kadrolar, gerekse fiziki imkânlar devreye sokularak geliştirileceğini belirten Prof. Dr. Bocutoğlu, “ Amaç ülkenin daha rekabetçi ve dünyaya teknolojik yenilik kazandırmaktır.” şeklinde konuştu.

Bugüne kadar üniversite-sanayi birbirinden kopuk gibi söylemlerin, her iki tarafın bu işbirliğini istememesinden kaynaklanmadığını, aksine arzulandığını, fakat bu işbirliğinin önünde döner sermaye engelinin bulunduğunu gösterdi. Sanayiciye sağlanacak akademik desteğin, yüzde 70’inin döner sermayeye gittiğini, öğretim üyelerine kalan yüzde 30’un bu hizmetin sağlıklı sağlanmasına engel teşkil ettiğini anımsattı.

Bu nedenle önümüzdeki süreçte, mutlaka döner sermaye mevzuatının kaldırılmasına çaba göstermenin bir anlamda, tıkanıklık yaşanan üniversite-sanayi işbirliğinin önünü açmayı sağlayacağını belirten Prof. Dr. Bocutoğlu, bunun bir ülke meselesi olduğunu da sözlerine ekledi.