Eren, “İşyerlerimize Türkçe unvan verelim

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Trabzon Ticaret ve Sanayi  Odası Yönetim Kurulu Başkanı (TTSO) M. Şadan Eren, dünyada Türkçeye karşı giderek artan ilgiden memnunluk duyduklarını, ancak ülkemizde yaşanan dildeki kirlenmenin üzüntü verici olduğunu söyledi. Özellikle işyeri adlarına ve ürünlere yabancı isimler verme eğilimi, tüm yurt çapında olduğu gibi Trabzon’da da artış gösterdiğini vurguladı.

Dil Bayramı\'nın 75. yıldönümü, ulusal ölçekte 26-28 Eylül tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Yerelde kutlamalara destek veren,Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile Yazarlar Birliği Trabzon Şubesi ortaklaşa bir çalışmayla ‘dildeki kirlenmeye’ karşı işyerlerini bilinçlendirme çalışmalarını başlattı. Dilimizi yoksullaştırma yerine, zenginleştirmenin tercih edilmesi yasal sorumlulukları anımsatan bir program uygulamaya koyuluyor. Bu amaçla hazırlanan broşürler etkinlik süresince dağıtılacak.

Bu konuyla ilgili TTSO Başkanı M. Şadan Eren şunları söyledi:

“ Diler toplumun en güçlü kökleridir ve geleceğe uzanan en kalıcı bağdır. Türkçe, dünya dilleri arasında zengin yapısı ile göz doldurur. Yüzyıldan beri süregelen gelişimle günümüzde kullanımı giderek genişlemektedir. Türkçe konuşan toplumların ve insanların sayısı sürekli artmaktadır. Farklı toplumlardan bireylerin Türkçeye ilgileri her geçen gün çoğalmaktadır.

İş dünyası olarak işletmelerimizi Türkçe adlandırmak kanuni bir yükümlülüktür. 25 Temmuz 2003 tarihli ve 25179 Sayılı Resmi Gazete’de, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Anonim ve Limited Şirketlerin Kuruluş Ana Sözleşme Değişikliği İşlemlerine esaslar hakkında tebliğin ticaret unvanı bölümünde şunlar edilmektedir:

- Ticaret unvanı, Türk Ticaret Kanunu’nun 45. maddesi gereğince şirketin konusunu gösterecek şekilde tespit edilir. Ticaret unvanlarında anonim şirket kelimesinin bulunması zorunludur. Gerçek kişinin adı ve soyadı unvanda olduğu takdirde şirket nev’ini gösteren ibareler rumuzlu veya kısaltılmış olarak yazılamaz.

- Tüzel kişi tacirlerin ticaret unvanları Türkiye düzeyine konduğundan tespit edilen unvanın daha önce herhangi bir sicil dairesinden tescil edilmemiş olması gerekir.

- Ticaret unvanı şirketin genişliği ve ehemmiyeti veya mali durumu hakkında üçüncü şahıslarda yanlış bir kanaatin meydana gelmesine yol açacak mahiyette veya gerçeğe kamu düzenine aykırı olmamalıdır.

- Ticaret unvanlarına Türk, Türkiye, Cumhuriyet ve Milli kelimeleri Bakanlar Kurulu kararı ile konulabilir.

- Ticaret unvanı Türkçe olarak tespit edilir.”

YOZLAŞMA DURDURULMALI

Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şube Başkanı İbrahim Sağlam da ,toplumun markalarla olan bu duygusal ilişkisi yanında normal hizmet sektöründe de gün geçtikçe yabancı kelimelerin yaygın şekilde yer almakta hatta birçok olağan ifadelerde dahi yabancı kelimeler tercih edildiğini belirterek, Trabzon’da işyerleri üzerinde yapılan bir çalışmada 200’ün üzerinde yapancı kelimeye rastlanıldığını söyledi.

Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şube Başkanı İbrahim Sağlam sözlerine şöyle devam etti : “

“Türkçe’ si varken ilgi çekmek adına veya başkaca nedenlerle yabancı kelimelerle işyerlerini adlandırmak, vatandaşlık bilinciyle, özgün toplumsal kimlik arayışıyla bağdaşmaz. Dilimizin kendi ülkemizde bu ölçüde yozlaşmasına sebep olabilecek bu tutumlardan uzaklaşmak son derece önemlidir. Doğru, arı, düzgün, anlaşılabilir Türkçe sözcükler varken bu yabancı kelime özentisini anlamak zor görünmektedir. 1926 yılında kabul edilen ve halen yürürlükte bulunan 805 sayılı Kanuna göre, Türk şirketleri, Türkiye sınırları içinde yapacakları her türlü işlem, hesap, sözleşme ve haberleşmelerinde Türkçe kullanmak zorundadırlar. Ayrıca Türk vatandaşı olmayan yabancı şirketler de, Türk resmi makamlarına sunacakları belgelerde veya Türk vatandaşları ve şirketleri ile olan haberleşme ve ilişkilerinde Türkçe kullanmalıdırlar.

DİL BAYRAMI ÜÇ GÜN KUTLANACAK

Türk Dil Kurumu\'ndan (TDK) yapılan yazılı açıklamaya göre, 26 Eylül 1932\'de Birinci Türk Dili Kurultayı\'nın toplandığı yer olan Dolmabahçe Sarayı, Dil Bayramı\'nın 75. yıldönümü dolayısıyla çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül\'ün himayesinde düzenlenen etkinlikler kapsamında, 26 Eylül Çarşamba günü açılış töreni düzenlenecek. Törenin ardından \'\'Dil Bayram’ının 75. Yılında Türkçenin Dünü, Bugünü ve Yarını\'\' konulu bilimsel toplantı yapılacak. Aynı gün saat 19.00\'da da TRT\'den canlı yayınlanacak 75. Dil Bayramı Özel Programı\'nda söz ve müzikle Türkçenin en güzel örnekleri sergilenecek. TDK\'nın yeni çalışmaları ile \'\'sözlük yoğun diski\'\' (CD) tanıtılacak.

Programa, devlet erkanı ile yazar ve şair gibi sanatçıların katılacağı belirtildi.

Ayrıca, üç gün sürecek etkinlikler çerçevesinde \'\'Siyaset Dilinde Türkçe\'\', \'\'Sanat Dilinde Türkçe\'\', \'\'Sağlık Dilinde Türkçe\'\' ile \'\'Kitle İletişim Araçlarında Türkçe\'\', \'\'Dünyada Türkçe\'\' ve \'\'Ekonomi Dünyasında Türkçe\'\' konularında oturumlar düzenlenecek.