2. nesil iktisadi reformlar talebi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberinde TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, Konsey Başkanları ve Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyelerinden oluşan heyet, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ı 11 Eylül Salı günü makamında ziyaret etti.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Şadan Eren , TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, 2. nesil iktisadi reformların başlatılması yönünde görüşlerin Sayın Başbakana aktardığını söyledi.

Başkan Eren, görüşmede TOBB Başkanı Hısarcıklıoğlu’nun başta yeni anayasa olmak üzere vergi, istihdam üzerindeki güçler ve mevzuat katılığı, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) finansmanına erişiminde kolaylık sağlanması, sosyal güvenlik reformu sürecinin tamamlanması, bölgesel ve sektörel teşvik sisteminin uygulanması, sanayi envanteri, sanayi bilgi sistemi, sanayi stratejisi ve kayıt dışı ile ilgili görüşlerini Başbakan Erdoğan\'a arz ettiğini söyledi.

Ayrıca,TOBB tarafından, Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu ile istişare mekanizmasının çalıştırılması yönündeki taleplerin de dile getirildiğini anımsattı.

Başbakan ile yapılan görüşmenin ardından, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun basın mensuplarına açıklamada bulunduğunu iletti. Burada ki konuşmasında da Hisarcıklıoğlu’nun, dünyanın 11. büyük ekonomisi olma hedefi olan Türkiye\'nin büyüme oranının yüzde 7,5\'in altına düşmemesi gerektiğini, isşizlik ve köyden kente göç olgusunun da bunu zorunlu kıldığına işaret ettiğini belirtti.

TOBB’dan Bakan Çağlayan’a ziyaret

Başbakan ziyaretinin ardından Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın makamında ziyaret eden TOBB heyetinin, yeni bakana hayırlı olsun dileklerini ilettiğini söyledi.

Başkan Eren, görüşmede TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun \'\'Biz Türk özel sektörü olarak, sizin başarılı olacağınız inancı içerisindeyiz. Çünkü masanın bu tarafında bizlerle beraber çalışırken, şimdi esas icra makamına geçtiniz. Bu konuda bizlerin ne hissettiğimizi siz biliyorsunuz. Türk özel sektörü olarak, sizin sanayi bakanlığına gelmenizden dolayı büyük sevinç içindeyiz.

Özel sektörden aldığım sonuç; (bizden birisi sanayi ve ticaret bakanlığında, bizim işlerimiz rahat çözülecek ve Türkiye\'nin önü açılacak) noktasında müthiş bir beklenti var. Sizin, bu beklentiler doğrultusunda başarılı olacağınız inancındayız. Yeni görevinizde TOBB olarak hayırlar diliyoruz ve başarılı olmanız için bizim yapabileceğimiz ne katkı varsa, bunu yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz.\'\'  şeklinde görüşlerini ilettiğini

- SANAYİ VE TİCARET BAKANI ZAFER ÇAĞLAYAN -

Bakan Çağlayan da, TOBB heyeti ziyaretinde yaptığı konuşmada  açıklanan 2. çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. Bunun, hükümetin 2007 yılı için koyduğu yüzde 5\'lik büyüme hedefi çerçevesinde gerçekleşen bir rakam olduğunu, Ocak - Haziran dönemindeki büyüme rakamının ise yüzde 5,2 olduğunu kaydetti.

\'\'Dolayısıyla büyümenin yüzde 3,9 çıkması, moral açısından hiç bir şey götürmemeli. Çünkü yüzde 5\'lik büyüme hedefi çerçevesinde\'\' diyen Çağlayan, büyümenin yüzde 3,9\'a düştüğü bir ortamda Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun da mutlaka bundan kendine bir ders çıkartarak, faizleri bugün (hemen) düşürmesi gerektiğini bildirdi.

Çağlayan, bu konuda Merkez Bankasının kendisine düşen ciddi bir görev olduğunun altını çizerken, şöyle devam etti: \'\'Yüzde 3,9\'luk bir büyüme rakamı oluşması, faizlerin düşürülmesi için iyi bir ortamdır. Çünkü yarın ne olacağı belli olmayabilir. Büyüme hemen bugün ortaya çıkan bir şey değil. Otomobilde bile frene bastığınız zaman, otomobilin belli yavaşlama ve durma süresi vardır. Büyümedeki rakam da bu dönemin değil, özellikle parasal istikrarın sağlanması konusunda Merkez Bankasının tutumundan kaynaklanan bir şey.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun süratle faizlerin düşürülmesi noktasında reel faizlerin azaltılması, hem kobi\'lerin hem de esnaf kesiminin finansmanı açısından önemlidir. Türkiye gibi belli bir miktarda iç ve dış borcu olan bir ülke açısından faiz politikası son derece önemlidir.\'\'

Çağlayan, TOBB\'un özellikle son dönemde Türkiye\'de üstlenmiş olduğu rolün önemine dikkat çekerek, şöyle devam etti: \'\'TOBB\'un Türkiye\'nin ekonomisi, sosyal hayatı, siyasi hayatı ile ilgili ortaya koymuş olduğu projeler, hedefler, Türkiye\'nin önünün açılması noktasında çok önemlidir. TOBB\'un Türkiye ekonomisindeki önemini çok yakinen bilen bir insanım. Dolayısı ile TOBB\'un bana, bakanlığıma ve hükümete vereceği destek çok önemlidir. Bu desteğinde verilecek olması benim açımdan çok önemlidir.

Önümüzdeki dönem, TOBB\'un geçmiş dönemde Türkiye\'nin gündemine getirmiş olduğu rekabet gücünün arttırılması, ekonomide ve bürokrasideki tıkanıklıkların önünün açılması noktasındaki dile getirdiği konuların beraber realize edileceği bir dönem olacak.\'\' dedi.