Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Fire ve Zayiat Oranları : E-F


 A  B  C-Ç  D  E-F  G-H-I  K  L  M  N-O  P  S  T  U-Ü-V  Y-Z

ET VE KEMİK KARARI: (Y.K.K 9-8.1989-90)

1-Mezbahada kesilip tartıldıktan sonra kasap dükkanına teslim edilen etlerin kurumasından.,sidik torbası ve göt bağırsaklarının atılmasından,hayvanın karnının yarılmasından ve mezbaha kilosuna dahil olan su ve pisliklerin akmasından,etlerin bozulma ve kokma gibi hallerin karşısında imha edilmesinde ortalama olarak koyun-kuzu sığır-dana,süt dana ve keçideki sair fire nisbeti,canlı,baskül kilolarında,

a-Koyun ve keçide  %5(Yüzde beş)

b-Kuzularda %3 (yüzde üç)

c-Sığır ve danalarda %8 (yüzde sekiz)tokluk firesi düşülmektedir.

Ayrıca kesim yapıldıktan sonra kasap dükkanına gidinceye kadar 1.paragrafta zikredilen maddelerin atılmasından dolayı %5-6 (yüzde beş- altı)nisbetinde fire verebilir.

2-Kesimi yapılmış yaş danası ve sığırdaki adet başına azami ve asgari kemik nisbeti %25-35 (yüzde yirmi beş-otuz beş)

3-Kesimi yapılmış  yaş danası sığırdaki adet başına azami ve asgari iç yapı miktarı,kış mevsimi mallarında %4-8 (yüzde dört-sekiz),yaz mevsimi mallarında % 1-4(yüzde bir-dört)nisbetinde iç yağı hesaplanmaktadır.

4-Perakendeci kasap dükkanlarında satılan her cins etlerin bekleme ve müşteriye satış yapıldığı esnasındaki fire ve zayiat nisbeti %3 dür.

Kasap dükkanlarında satılan dana,tosun,öküz,inek,malak ve manda etlerinin mevsim ve kalitelerine göre kemiksiz satılması halinde %25-35 arasında kemik payı çıkar ki safi olarak %65-75 nisbetinde kalır.

ECZAHANE :Eczanelerde perakende satılan tıbbi müstahzarat ve veteriner ilaçlarının miadı geçmiş olması,bekletilme,yeni ilaçların çıkması ile elde kalma,nakil anında kırılma,imalat esnasında dökülme gibi nedenlerle %3-5 civarında fire ve zayiat verebilir.(Y.K.K.27.01.1993/45)

ELMA:%5 Y.K 27.3.1996-18

ECZA:Kırılma,dökülme,Evsaf kaybı için zayiat yok.

karar:19.4.967(Yeni karar ektedir.)

ERİTME PEYNİRİ :Yağlılık oranına göre 100 kg sütten 6-8 kg eritme peyniri elde edilebilir.20.1196-51 Y.K

ERİTME PEYNİRİ :Yağlılık oranına göre 100 kg sütten 6-8 kg eritme peyniri elde edilebilir.20.1196-51 Y.K

 

                             F

FASULYE KURU:Kalbursuz %4, Kalburlu %8,Kuru Karadeniz fasulyeleri %6-10

Karar:28.89.957-18.3.964-17.2.949

FİĞ:%2 Karar :3.9.958

FINDIK ”KABUKLU”:Depolarda saklanması sırasında ;

1ayda %1

2ayda %1.5

3ayda %2

4ayda %2,2.5

5ayda %2.5

6ayda %3

(Oda Y.K.K.21.1.1987/50):Bir yıldan fazla %4 oranında Fire verir Ticaret Borsa kararı

FISTIK:Toptan,Perakende%1.4 4.1.967-14.2.968

FAYANS:%3 ZAYİAT 26.6.968

FASÜLYE(TAZE):%7 30.12.81-6

FINDIK:Kurutulmuş natürel kabuklu  fındıktan iç fındık imalatından %3 fire ve zayiat,

Kavrulmuş fındık imalatında % 10-11

Kavrulmuş kıyılmış fındık imalatında %11-12

Fındık püresi,ezmesi,unu imalatında %11-12

Piyasadan satın alınan ve kontrol ettirilerek ihraç edilen natürel kabuklu fındık partilerinin hazırlanmasında %1 oranında fire ve zayiat verir.03.05.200-27

Not:Fire 100 kg net safi natürel iç fındıktan çıkan net işlenmiş fındık hesabına göredir.Brüt(çuvallı).100 kg fındık için fire %1,5 daha fazla olur.C.A

*Fuel-Oil’in benzin istasyonlarında satışı esnasında veya tahmil ,tahliye anında depolamadan mütevellit ortalama fire nisbeti %0,5 (Birde beş) (23.08.2000-43)

FINDIK:İç fındıktan beyazlatılmış fındık üretim esnasında %5,5-7 arasında fire ve zayiat verir.19.10.204-255 Y.K.K.

FISTIK(İÇ FISTIK):Tuzlu kavurmada 0,10 fire ve zayiat verir.23.01.2006-46 Y.K.K

facebook Finans